Türkiye 'Kredi Notu' ile tanışıyor
Tarih: 24 Nisan 2013 - 11:19
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) herkesi kredi notu ile tanıştırıyor.
KKB açıklamasına göre, Risk Raporu ve Çek Raporları'nda yer alan kredi notları ile ticari ve finansal risk tek bir not ile takip edilebiliyor.
KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz de konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2012 yılından bu yana günlük ve ticari hayatta finansal şeffaflığı ve karşılıklı güveni geliştirmeye yönelik ürünler sunduklarını belirtti. Akdeniz, geçmişte sadece bankalar ve finansal kuruluşlarla paylaştıkları bu bilgileri, kişi ve kurumların da kullanımına açtıklarını kaydetti.
Risk Raporu ve Çek Raporu ürünlerine ekledikleri ve tüm kredilerin, kredi kartlarının ve kredili mevduat hesaplarındaki güncel ve geçmiş kullanım bilgilerinin değerlendirilmesi ile hesaplanan KKB Kredi Notu ve geçmiş çek performansı ile oluşturulan Çek Endeksi ile kişilerin ticari ve finansal hayatlarına şeffaflık getirdiklerini aktaran Akdeniz, "Kişi ve kurumlar kendilerini tanıtmak ya da başkalarını anlamak, tanımak istediklerinde başka bir kişiye ya da araca ihtiyaç duymayacaklar" bilgisini verdi.
Bunun için üzerinde kredi notunun yer aldığı Risk Raporu ve çek endeksinin yer aldığı Çek Raporu'nun yeterli olduğunu vurgulayan Akdeniz, KKB olarak bu raporlar ve notlar yoluyla kişi ve kurumlara yeni bir dünyanın kapısını açtıklarını dile getirdi. Akdeniz, sermayesini, ticari itibarını korumak isteyen, riskini bilinçli ve doğru yönetmek isteyen kişi ve kurumların bu dünyanın farkında olmalarını ve bu ürünleri kullanmalarını beklediklerini kaydetti.
Kişilerin finansal performansı 1 ile 1900 arasında derecelendiriliyor
Risk Raporu'nda yer alan KKB Kredi Notu kişilerin tüm kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarındaki güncel ve geçmiş kullanım bilgilerinin değerlendirilmesiyle oluşuyor ve kişilerin finansal performansı 1 ile 1900 arasında derecelendiriliyor.
Çek Raporu'nda yer alan Çek Endeksi ise geçmiş çek ödeme performanslarından oluşuyor ve risk 0 ile 1000 arasında derecelendiriliyor. Bankalardaki kredi ve çek ödeme performanslarının göstergesi olan notlar yükseldikçe risk azalıyor, düştükçe risk artıyor.
Kişi ve kurumların kredi sicil bilgilerini arşivinde tutan KKB, 2012 yılından bu yana ard arda sunduğu Çek Raporu, Risk Raporu, E-Rapor gibi ürünlerini, yeni uygulama ve derecelendirmelerle geliştirerek kişilerin günlük yaşamını ve ticari hayatı kolaylaştırıyor.
Bireyler ve kurumlar kredibilitelerini tek bir not ile takip edebiliyor
Risk Raporu'na eklenen KKB Kredi Notu ve Çek Raporu'na eklenen Çek Endeksi ile bireyler ve kurumlar kredibilitelerini tek bir not ile takip edebiliyor ve diledikleri ya da ihtiyaç duydukları taktirde bu bilgileri 3. şahıslar ile paylaşabiliyor. KKB Kredi Notu ve Çek Endeksi'nde kredi sicilini ve ödeme disiplinini rakamlarla ifade etmek mümkün oluyor.
KKB Kredi Notu, KKB'nin veri ambarında yer alan ödeme davranışları üzerinden hesaplanıyor. KKB Kredi Notu derecelendirmesi temel olarak kişilerin gelecekteki borçlarını ödeyebilme olasılığını ortaya koyma özelliği ile kişilerin finansal ve ticari hayatını kolaylaştırıyor.
KKB Kredi Notu, 1'den 1900'e kadar derecelendirilmekle birlikte, notun 1 olması en yüksek riski, 1900 ise en düşük riski temsil ediyor. Kişinin geri ödemelerinde gecikme ve kanuni takip durumlarının olması, yüksek borçlu konumda bulunması gibi sebepler KKB Kredi Notu'nu düşürüyor. KKB Kredi Notu'nu öğrenmek için "www.kkb.com.tr" web sitesine üye olarak E-Rapor Sistemi üzerinden Risk Raporu'nu almak yeterli oluyor.
Çek Endeksi 36 aylık dönemi kapsıyor
Çek Endeksi ise kişi ve kurumların son 36 aylık dönemdeki karşılıksız, gecikmeli ödenmiş, ibrazında ödenmiş çek adet ve tutarları üzerinden ve bu çeklerin günümüze yakınlığı dikkate alınarak hesaplanıyor. 0 en riskli, 1000 ise en az riskli durumu ifade ediyor.
Böylece Çek Endeksi ile çek ile iş yapanlar tek bir not ile çek performanslarını değerlendirirken bu notlarını isterlerse 3. şahıslarla da paylaşabiliyor.
KKB tarafından kurulan ve Ocak 2013'de kullanıma açılan E-Rapor Sistemi pratik ve güvenli bir şekilde kişilerin raporlarını edinmelerine ve başkalarıyla paylaşmalarına imkan sağlıyor. Bu sistemde kişilerin bilgi ve onayı olmaksızın hiç bir bilgi paylaşılmıyor.
"Notum yanlış" diyenler, MİDES sisteminden itiraz ediyor
KKB Kredi Notu ve Çek Endeksi'nin yanlış hesaplandığını düşünen kişi ve kurumlar bu notlara itiraz edebiliyor. Kişi ve kurumlar bu itirazı ilgili bankaya ya da KKB'nin MİDES (Müşteri İtirazları Değerlendirme Sistemi) adlı sistemine başvuruyor.
www.kkb.com.tr adresindeki E-Rapor Sistemi üzerinden açılan kayıt ile kişiler, hatanın kaynaklandığı banka ile ilgili kaydın yeniden incelenmesi konusundaki taleplerini MİDES sistemine girerek gerekli başvuruyu kolayca gerçekleştirebiliyor. MİDES ile KKB Kredi Notu ve Çek Endeksi için itiraz kaydını oluşturan kişilere, ilgili kurumlar tarafından hızlıca dönülerek çözüme gidiliyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiye-kredi-notu-ile-tanisiyor/378889