Baz istasyonları taşınıyor mu?
Tarih: 23 Nisan 2013 - 07:01
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması halinde toplum sağlığının olumsuz etkilenebileceğini belirtti
Ankara’da bir vatandaş, evinin yakınındaki baz istasyonunun “sağlığa zarar verdiği ve tesislerdeki jeneratörlerin çıkardığı yüksek ses nedeniyle gürültü kirliliği oluştuğu” gerekçesiyle istasyonunun kaldırılması için dava açtı. Davaya bakan Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, istasyonun limit değerlere ve güvenlik mesafesine uygun olduğu sonucuna varan bilirkişi raporuna dayanarak davayı reddetti.
ÇIKIŞ GÜÇLERİ DÜŞÜK
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını, “jeneratörlerin gürültü çıkardığı iddiasıyla ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmadığı” gerekçesiyle bozdu. İstasyonların, konuşmanın az olduğu kırsal alanlarda 35 kilometrelik, konuşma trafiğinin yoğun olduğu şehir merkezlerinde ise 1-2 kilometrelik mesafe içinde hizmet verebilen, çıkış güçleri oldukça düşük cihazlardan oluştuğu ifade edilen kararda, şu tespitler yapıldı:
DAHA YÜKSEK DALGA
“Ulaşılan son teknolojik gelişmelere göre, telefonla haberleşme veya iletişimin sağlıklı ve verimli gerçekleştirilebilmesi için baz istasyonlarının bal peteği benzeri hücresel bir yapıda ve her bir peteğin içinde de en az bir baz istasyonu bulunacak şekilde kurulması zorunludur. Her bir istasyon kapasitesi itibarıyla belirli sayıda abonenin haberleşmesini sağlayabileceğinden, nüfusun yoğun olduğu yerlerde daha çok baz istasyonu kurulması gerekmektedir. Şehir dışına çıkarılmaları halinde hücresel yapı bozulacağından, haberleşme ve iletişimin sağlanabilmesi için gerek baz istasyonlarından abonelere gerekse abonelerden bazı istasyonlarına karşılıklı gereğinden çok yüksek elektromagnetik dalgalar gönderilmek zorunda kalınacak, toplum sağlığı olumsuz yönde etkilenecektir."
10 voltu aşan istasyon yok
* Dünya Sağlık Örgütünün, insan vücudu sıcaklığını 1 santigrat derece arttıran değerin 2.000 volt/metre olarak belirlediğini, Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonunun ise baz istasyonları için belirlenen standardı 40 volt/metre olarak tespit ettiğini belirten Acarer, “BTK olarak yaptığımız düzenlemelerde, bu limit değerini de daha fazla düşürerek 4’te biri oranında yani 10 volt/metre olarak aldık. Yapılan denetlemelerde ise 10 volt/metreyi aşan istasyona rastlanmadı, hatta genellikle 2 volt/metre civarındadır” dedi.
Karar olumlu ve bilimsel
* BİLGİ Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Yargıtayın baz istasyonlarına ilişkin kararını değerlendirirken, “Bilimsel veriler ışığında alınan kararı son derece olumlu buluyoruz” dedi. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada aynı teknolojinin kullanıldığını belirten Acarer, bu teknolojide mobil iletişimin gerçekleşebilmesi için baz istasyonlarının daha sık aralıklarla kurulması gerektiğini söyledi. Acarer, şunları kaydetti: “Mobil iletişim, aynen Yargıtay kararında belirtildiği gibi arı peteğinin yapısına benzeyen hücre sistemi ile çalışmaktadır. Buna göre, her hücre sisteminin içerisinde baz istasyonu olur. Şehir merkezlerinde ve kalabalık yerlerde daha fazla mobil iletişim ihtiyacı bulunmaktadır. Baz istasyonları bu nedenle daha fazla kurulur. Şu unutulmamalıdır ki baz istasyonları arttıkça konuşturma kapasitesi artar, gücü düşer. Bu nedenle baz istasyonunun çok olması daha yararlıdır.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/baz-istasyonlari-tasiniyor-mu/378744