BDDK tek hesap düzenine yeni hesaplar ekledi
Tarih: 19 Nisan 2013 - 12:40
BDDK, katılım bankaları için düzenlediği oluşturduğu “Tekdüzen Hesap Planı”na yeni hesaplar ekledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), katılım bankaları için muhasebeleştirme ve finansal raporlama açısından tekdüzeni sağlama amacıyla oluşturduğu “Tekdüzen Hesap Planı”na yeni hesaplar ekledi.
BDDK’nın Katılım Bankalarınca Uygulanacak Tekdüzen Hesap Planı Ve İzahnamesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğ kapsamında yapılan değişiklik ile “Tekdüzen hesap planı”na yeni hesaplar eklenirken, Tebliğ’de yer alan “0 Dönen Değerler” grubuna açıklama sırasına uygun yerleştirilmek üzere bazı değişiklikler yapıldı. Aynı grupta yer alan “244 Vadeye Kadar Elde Tutulacak Menkul Değerler – Türk Parası ve 315 Kıymetli Maden Depo Hesapları Vadeli - Yabancı Para” hesaplarına ilişkin açıklamalar ile “305 Kıymetli Maden Depo Hesapları - Vadesiz - Yabancı Para ve 615 Kıymetli Maden Depo Hesaplarına Verilen Kâr Payları - Yabancı Para hesap isimleri “03006 Geri Alım Vaadi İle Satım İşlemlerine Konu Olan Menkul Değerler” olarak değiştirildi.
Buna göre, geri alım vaadi ile satım işlemlerine konu olan alım satım amaçlı olarak elde tutulan menkul değerler bu hesapta izlenecek. Geri alım vaadi ile satım işlemlerine konu edilen menkul değerin gelir reeskontu ile geri alım vaadi ile satım işleminden sağlanan fonlar için gider reeskontu düzenli olarak hesaplanacak.
Geri alım vaadi ile satım işlemi vadesinde ana para ve giderden oluşan toplam borç, müşteriye ilgili ödeme ve gider hesapları çalıştırılarak ödendikten sonra menkul değer daha önce bulunduğu hesap grubuna tekrar aktarılacak.
VADEYE KADAR ELDE TUTULACAK MENKUL DEĞER HESABI BELİRLENDİ
“332 Geri Alım Vaadi İle Satım İşlemlerinden Sağlanan Fonlar- Türk Parası” hesabı ile ise katılım bankalarının, geri alım vaadi ile satım işlemleri yoluyla temin ettiği kısa vadeli kaynaklar izlenecek. Geri satım vaadi ile alım işlemi yapan bir katılım bankası, bu işlemlerle ilgili olarak yeniden geri alım vaadi ile satım işlemi yapması durumunda, 33202 Menkul Değerlerden Borçlar – Yurtiçinden veya 33203 Menkul Değerlerden Borçlar – Yurtdışından yardımcı hesaplarını kullanacak.
“244 Vadeye Kadar Elde Tutulacak Menkul Değerler – Türk Parası” hesabı ise, yatırım amaçlı menkul kıymetlerin ve mülkiyeti katılım bankasında kalmak kaydıyla teminata verilen, bloke edilen ve geri alım vaadi ile satıma konu olan vadeye kadar elde tutulacak menkul kıymetlerin kaydına özgü aktif nitelikli bir hesap olarak belirlendi. Hesap dönem sonları itibarıyla iç verim yöntemi kullanılarak itfa edilmiş maliyetiyle değerlemeye tabi tutulacak ve değerleme farkları sonuç hesaplarına intikal ettirilecek.
Geri alım vaadi ile satıma konu edilen vadeye kadar elde tutulacak menkul değerin gelir reeskontu ile geri alım vaadi ile satım işleminden sağlanan fonlar için gider reeskontu düzenli olarak hesaplanacak.
Geri alım vaadi ile satım işlemi vadesinde anapara ve giderden oluşan toplam borç, müşteriye ilgili ödeme ve gider hesapları çalıştırılarak ödendikten sonra menkul değer daha önce bulunduğu hesap grubuna tekrar aktarılacak
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bddk-tek-hesap-duzenine-yeni-hesaplar-ekledi/378469