Yazdır

600 milyon dolarlık işi kaptı!

Tarih: 16 Nisan 2013 - 17:27

Yapılması planlanan havaalanının ihalesiz olarak bir Türk müteahhitlik firmasına verildiğini açıkladı

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve OSBÜK Başkanı Nurettin Özdebir, Gana Cumhuriyeti’nde yapılması planlanan bir havaalanının ihalesiz olarak bir Türk müteahhitlik firmasına verildiğini açıkladı. Yapım işi için kararın bu ay sonu gibi parlamentodan çıkacağını düşündüklerini söyleyen Özdebir, işin 600 milyon dolarlık bir yatırım gerektirdiğini ifade etti. Özdebir, ihaleyi alan firmanın Ankaralı bir müteahhitlik firması olduğunu söylerken, firmanın ismini ise açıklamadı: Özdebir, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Genel Merkezi’nde ekonomi muhabirleri ile bir araya geldi. Toplantıda gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendiren Özdebir, aynı zamanda geçtiğimiz hafta 6 kişilik bir heyetle yaptıkları Afrika çıkarmasından da bahsetti. Ziyaretler kapsamında Benin Cumhuriyeti’ne Ankaralı 3 firma ve Ekonomi Bakanlığı’ndan da bir temsilci ile birlikte gittiklerini ifade eden Özdebir, Türkiye’nin Afrika açılımı ile birlikte Afrika’dan da çok sayıda ülkenin Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyledi. Bu ziyaretler kapsamında Türkiye’ye gelen Gana Cumhurbaşkanı’nın Ankara Organize Sanayi Bölgesini (OSB) gezdiğini ve "en kısa zamanda gelin ülkemizde de böyle bir OSB yapalım" dediğini söyleyen Özdebir, daha sonra Gana’ya gittiklerini ve bazı temaslar gerçekleştirdiklerini belirtti. Gana’nın ilk etapta 3 tane OSB istediğini belirten Özdebir, bunların 2 tanesinin Akra’da bir tanesinin ise Kumasi denen bölgeye yapılmasının planladığını ifade etti. Bölge yöneticilerinin buradaki OSB’leri Türk işadamları tarafından kurulmasını istediklerini aktaran Özdebir, yatırımın gerçekleşmesi halinde inşaat işinden, buranın işletilmesine kadar birçok vazifeyi Türk iş adamlarının üstleneceğini aktardı.
Afrika’nın çok zengin yer altı zenginliklerine sahip olduğunu söyleyen Özdebir, kıta olarak yüzde 5’in üzerinde büyüyen tek kıtanın Afrika olduğunu ve önümüzdeki 30 yılda da yüzde 6 büyümesinin öngörüldüğünü belirtti. Afrika ülkeleri arasında özellikle Gana, Nijerya, Benin, Togo ve Fildişi’nin önem arzettiğini söyleyen Özdebir, bu ülkelerin petrol ve doğalgaz zengini olduklarını ve körfezde şuanda 46 tane üretim yapan petrol platformu bulunduğunu ifade etti. Ayrıca bu ülkelerin hemen hemen hepsinde altın bulunduğunu söyleyen Özdebir, elektrik konusunda ise büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.
GANA’DA 10 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL VAR
Özdebir, Gana’da 10 milyar dolarlık bir iş potansiyeli olduğunu ifade etti. Oradaki bir liman büyütülmesi işinin en az 1 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu söyleyen Özdebir, bu iş için bölgeye Türk firmalarının da gittiğini ifade etti. Ancak, bölge ülkelerinin hali hazırda Nijerya dışında parası bulunmadığını söyleyen Özdebir, diğer ülkelerin de yavaş yavaş petrol çıkarmaya başladıklarını ve her geçen gün milli gelirlerinin arttığını belirtti.
"GANA’DA TÜRK FİRMA 600 MİLYON DOLARA HAVALİMANI YAPACAK"
Türkiye’nin Afrika ülkelerinde varlığını ispat etmesi gerektiğine dikkat çeken Özdebir, bu sürede finansman gücü kuvvetli firmaların bölgeye gitmesi gerektiğini ifade etti. Özdebir, Gana’da yapılması planlanan bir havaalanının ise ihalesiz olarak bir Türk müteahhitlik firmasına verildiğini açıkladı. Yapım işi için kararın bu ay sonu gibi parlamentodan çıkacağını düşündüklerini söyleyen Özdebir, işin 600 milyon dolarlık bir yatırım gerektirdiğini ifade etti. Özdebir, ihaleyi alan firmanın Ankaralı bir müteahhitlik firması olduğunu söylerken, firmanın ismini ise açıklamadı. Havalimanının yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını söyleyen Özdebir, 20-25 yıl civarında bir işletme hakkının söz konusu olduğunu ifade ederek, "25 yıl istediler ama pazarlık nasıl neticelendi bilmiyorum" dedi.
"GANA’DA BİR PETROL SAHASI ALMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"
Gana ile Türkiye’nin ilişkilerinin iyi şekilde devam ettiğini söyleyen Özdebir, "Orada bir petrol sahası almak için çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Petrol sahasının büyüklüğünün tahmini 100 kilometrekare civarında olduğunu söyleyen Özdebir, buradaki petrol arama sahasını alacak firmanın ise ağırlıklı olarak müteahhitlik işiyle uğraşan bir Ankara firması olduğunu belirtti.
Toplantıda firmanın adını zikreden, ancak bunun yazılmasını istemeyen Özdebir, bunun nedeni olarak ise firmaların kendi aralarındaki rekabetler olarak açıkladı. Bu sahanın alınması için Gana Cumhurbaşkanı ile de görüşüldüğünü söyleyen Özdebir,  Bu işin ilk Gana maceraları olacağını ifade etti.
"OSB’LERİ GÖRDÜKLERİNDE TÜRKİYE’YE GÜVENLERİ ARTIYOR"
Konuşmasında Benin Cumhuriyeti’ne geçtiğimiz hafta gerçekleştirdikleri ziyaretten de bahseden Özdebir, 6 kişilik bir heyetle Benin’e gittiklerini ve Benin Cumhurbaşkanı’nın kendilerini kabul ettiğini söyledi. Benin’in de kendilerinden OSB yapmasını istediklerini söyleyen Özdebir, OSB yerini dahi hazırladıklarını ifade etti.
Özdebir, muhtemelen bu hafta ya da önümüzdeki hafta Benin Cumhurbaşkanı’nın 2 bakanını göndererek konuyu netleştireceklerini belirtti.
Özdebir, "Orada gördüğüm şey Türkiye’ye herkesin gıpta ile baktığı bir ülke Türkiye. Türk mallarına güven çok fazla. İtalyan mallarından iyi diyorlar" şeklinde konuştu.
Afrika açılımının iyi gitiğini ifade eden Özdebir, "Bunun biraz sahiplenmesi lazım. Özellikle OSB’ler çok etkiliyor onları. Bu OSB’leri gördüklerinde Türkiye’ye olan güvenleri artıyor ve ‘tamam bunlar bu işi yaparlar diyorlar" dedi.
BENİN CUMHURBAŞKANI, ÖZDEBİR’E NİŞAN VERDİ
Benin’e yaptıkları ziyaret kapsamında Benin Cumhurbaşkanı’nın kendisine Devlet Nişanı verdiğini söyleyen Özdebir, bunun kendisi için de sürpriz olduğunu belirtti.
"PETROL, DOĞALGAZ VE ALTIN ARAMA SAHASI SÖZÜ VERDİLER"
Özdebir, Benin Cumhurbaşkanı’nın kendilerine petrol ve doğalgaz araması sahası sözü verdiğini söyleyerek, "Orada sismik araştırma filan da yapmak lazım. Ayrıca Gana ve Benin Cumhurbaşkanları ‘altın arama sahası da vereyim’ size dedi. Ben orada kendimi ABD Başkanı gibi hissettim. Orada inanılmaz değer veriyorlar Türkiye’ye" dedi.
"BİRİNCİ ÇEYREK ÇOK PARLAK DEĞİL"
Özdebir, konuşmasında Türk ekonomisinin genel gidişatından da bahsederken, ihracatın büyümeye olan katkısının öneminden söz etti. Özdebir, "İç piyasa ve dış piyasaya üretim yapan yerlerde hala sıkıntılar devam ediyor. Birinci çeyrek verileri açıklandı, birinci çeyrekte çok parlak değil. İlk çeyrekte sanayi ciro endeksi enflasyonun altında. Reel olarak cirolar azalmış demektir. Sanayi üretiminde son ay kıpırdanma var, küçük bir oranda artış var, bunlar yeterli değil. Ama bütçe performansına bakıldığında bütçe gelirlerinde yüzde 20 oranında vergi gelirlerinde artış var. İhracatta alınan ÖTV ve KDV’lerde de yüzde 20’nin üzerinde bir artış görünüyor" dedi. Özdebir, ayrıca piyasada nakit sıkışıklığı olduğunu ifade ederken, ilk defa kredi volümünde de düşüş yaşandığını söyledi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/600-milyon-dolarlik-isi-kapti/378126