Yazdır

Goldaş yatırımcısı ne yapacak?

Tarih: 10 Nisan 2013 - 11:41

İflası ilan edilen Goldaş'da kafalar karıştı. Yatırımcılar ne yapacağını bilemiyor

İflası ilan edilen Goldaş'da yatırımcılar hangi yola başvurup haklarını nasıl geri alacakları konusunda karamsar düşünüyor. Bugün Gazetesi'nden Yaşar Erdinç konuya açıklık getirdi. Yatırımcıların hangi yolu izleyeceğini, nereye nasıl başvuracağını, BİST'in tekrar Goldaş'ı kotasyona sokup sokmayacağına açıklık getiren yazı:
Goldaş yönetimi bu kararı süresi içinde temyize götüreceklerini açıkladı.
Goldaş'ın yaşadığı sıkıntıların temelinde Fransız Societe General'le yaşadığı 15 ton altına ilişkin dava yatıyor. Societe General 2008 yılında Goldaş'a satılması için verdiği 500 milyon dolar değerindeki 15 ton altından bir daha haber alamadıklarını iddia ederek Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na başvurmuştu. Arkasından aralarında The Bank of Nova Scotia ve Commerzbank International SA gibi kurumlarla da yaşanan sorunlar nedeniyle davaların sayısı artmıştı.
İflas kararının açıklanmasıyla birlikte BİST, Goldaş şirket paylarının Kotasyon Yönetmeliği'nin 24. Maddesi'nin (f) bendi ve 27. Maddesi kapsamında sürekli olarak işlem görmekten menedilerek borsa pazarlarından çıkarılmasına karar verdi.
İsmi bende saklı olan bir okuyucum şu e-postayı göndermiş:
"...Azımsanmayacak ölçüde Goldaş hissem vardı. Elimde hiçbir şey kalmadı. İflasın meydana gelişi ve yatırımcıların mağdur olma sürecini siz nasıl değerlendiriyorsunuz? SPK'nın da bu süreçte pek yatırımcıyı koruyacak şekilde davrandığından söz edilemez. Ben ve benim gibi mağduriyet yaşayanlar için ne gibi bir tavsiyeniz olur? Şu an herhangi bir girişimde bulunabilir miyiz?"
Yasalarımıza göre, iflas kararı verilen bir şirketin borsadan menedilmesi zorunludur. Bu kararı mahkeme almıştır. BİST ya da SPK'nın bir ihmali görünmüyor. Şirketin finansal tablo dip notlarında 2009'dan beri devam eden davalar hakkında çok yeterli bilgi bulunmaktadır.
Borsa başkanlığı, aslında kötü gidişatı yatırımcıya duyurmak adına bu olaydan bir buçuk ay öncesinden itibaren çok önemli kararlar alarak, yatırımcıyı korumaya yönelik sinyalleri net bir şekilde vermiş. BİST başkanlığı 11 Şubat 2013 tarihinde aldığı kararla, Goldaş hisselerini kredili alım ve açığa satış işlemlerine konu olan menkul kıymetler listesinden çıkararak geçici listeye almış, 14 Şubat tarihinde de olağandışı fiyat hareketleri nedeniyle bu hissedeki işlemleri geçici olarak durdurmuş. Ayrıca, bu karardan önce de BİST yönetimi olumsuz gidişat üzerine 29 Mart 2013'te Goldaş hisselerini "A" grubundan "C" grubuna almış.
Bu olay, önemli bir finansal okuryazarlık dersidir. Yatırımcılar hisse senetlerinde işlem yaparken mutlaka profesyonel destek almalılar ya da kurumsallara yönelmeliler. Bütün yumurtalar bir sepete konulmamalıdır. Hisseleriyle ilgili her haberi www.kap.gov.tr sitesinden izlemeliler.
Zarar gören yatırımcılar ne yapabilir?
Şirket yönetim kurulu hakkında dava açma ve zararınızın karşılanmasını talep etme hakkınız bulunuyor. Eğer iflas ile ilgili olarak sorumlu bulunurlarsa, uğradığınız zararı tazmin etmeniz mümkün olabilir.
Fakat mutlaka konuya hakim bir hukukçu ile görüşmelisiniz. Öte yandan, eğer temyizde şirketin iflası kararı değiştirilirse, ileride tekrar borsada işlem görebilir. Ama garantisi yoktur. Bu konuda BIST başkanlığının uygunluk kararı aranacaktır. İflas kararı iptal olsa bile, BİST yönetimi yatırımcı açısından konuyu değerlendirerek yeniden borsada işleme açabilir veya açmayabilir.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/goldas-yatirimcisi-ne-yapacak/377393