Babacan Borsa İstanbul'u tek geçti
Tarih: 05 Nisan 2013 - 05:42
Başbakan Yardımcısı Babacan, İstanbul'un rakibi olacak bir başka finans merkezi düşünemediklerini aktardı
Babacan, Borsa İstanbul AŞ'nin gala yemeğinde konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul'u dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri yapmak gibi iddialı ve aynı zamanda gerçekçi bir hedefleri olduğunu söyledi.
Bütün çalışmalarının iki önemli ayağının temelinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul olduğunu anlatan Babacan, bu kurumlarla ilgili düzenlemeleri yılbaşında tamamladıklarını hatırlattı.
Babacan, İstanbul Altın Borsasını, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasını, kuracakları elektrik ve ürün piyasasını Borsa İstanbul çatısı altında topladıklarını anımsattı.
Borsa İstanbul çatısı altında menkul kıymet olarak düşünülecek pek çok ürünün sadece Türkiye için değil, tüm uluslararası yatırımcıların değerlendirilmesine sunulacağını ifade eden Babacan, şöyle konuştu:
''Borsa İstanbul'un yönetim kurulunu iki gün önce oluşturduk ve tüzel kişilik oluştu. Sayın Başbakanımızın katılacağı törende Borsa İstanbul'un ilk gonguyla işlemlere başlayacağız. Borsa İstanbul, Türkiye ve bölgemiz için son derece önemli bir adım olacak. Kurumsal yapılanma kadar doğru insanları görevlendirmek de çok önemli. Borsa İstanbul'un tamamen piyasa odaklı ve özel sektör mantığıyla ve hızlı hareket edebilen dünyadaki diğer borsalarla çalışamaya ve rekabete hazır olmasını istiyoruz.''
''Özel sektör tahvil ve bono piyasamız çok canlandı''
Babacan, son iki yılda yeni alanlar açtıklarını belirterek, ''Özel sektör tahvil ve bono piyasamız çok canlandı. 2010'da sadece 15 özel sektör tahvili ihraç edilmişti. 2012'de bu 235'e yükseldi. Yeni bir piyasa oluşuyor. Kira sertifikası uygulamasına başladık. Hazine olarak bunun öncülüğünü yaptık ama özel sektörün de kira sertifikası çıkartması için her türlü tedbiri aldık. Özellikle vergi uygulamaları açısından baktığımızda eşit bir zemin oluşturduk'' ifadelerini kullandı.
Pay senetleri, borsa yatırım fonları, varantlar, sertifikalar, kamu ve özel sektör borçlanma araçları, kira sertifikaları ile kıymetli taşların Borsa İstanbul'un çatısı altında olduğunu vurgulayan Babacan, enerjinin önemli bir konu olacağını ve Enerji Piyasası Kanunu çıkardıklarını dile getirdi.
''İstanbul'un rakibi olabilecek bir başka finans merkezi düşünemiyoruz''
Ürün borsalarında, buğday, pamuk, bunların üzerindeki bütün menkul kıymetlerin de Borsa İstanbul'da alınıp satılacağını anlatan Babacan, Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddeleriyle sermaye piyasası ilgili maddelerinin birbiriyle eş güdümlü olarak hazırlandığını aktardı.
Babacan, bütün çalışmalarda Türkiye ve İstanbul'un dünyadaki konumunun büyük bir rol oynadığını söyleyerek, ''Türkiye, bütün dünyada başarısı tescil edilmiş, hem siyasi hem de ekonomik reformlarıyla adeta pek çok ülke için ilham kaynağı olmuştur'' diye konuştu.
İstanbul'un tarihi ve kültür mirasının, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olmayı çoktan hakkettiğini belirten Babacan, şunları kaydetti:
''Bir bakıma İstanbul'a biz sadece hakkettiği bir imkanı açmış oluyoruz. Türkiye'nin zaten sahip olduğu nüfus, güçlü ekonomi kendi içinde kritik kitle oluşturuyor. Bunun üzerine Doğu Avrupa'dan tutun, Orta Asya'ya kadar, oradan çıkın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya kadar çok geniş coğrafyada İstanbul'un rakibi olabilecek bir başka finans merkezi düşünemiyoruz.
İnşallah Borsa İstanbul oturduğunda, şöyle bir baktığınızda belki Londra, Frankfurt ama Mumbai'ye kadar uzanan coğrafyada İstanbul tek olacak. Gerçek anlamda, gerçek bir finans merkezi, nüfusu, insan kaynağı ve güçlü bir ekonomi ile İstanbul olacak.''
''İstanbul Tahkim Merkezi'ni kuruyoruz''
TBMM'ye yeni bir yasa gönderdiklerini ifade eden Babacan, ''İstanbul Tahkim Merkezi'ni kuruyoruz. Yine yönetiminde ağırlıklı olarak özel sektörün yer aldığı ve ihtilafların özel sektör yaklaşımıyla hakemlik müessesesiyle hızlı bir şekilde çözüleceği bir müessese. Burada eğer kurgu iyi yapılırsa özel sektörümüz iyi bir sinerji oluşturursa İstanbul Tahkim Merkezi'nin, ihtilafların hızlı bir şekilde çözüleceği bir ilk durak olacağını düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.
Babacan, yargı yolunun her zaman açık olduğunu, daha hızlı çözümler için bir kapı daha açıldığını anlattı.
Finans merkezi olmanın sadece yasalar ve iyi bir hukuk alt yapısıyla gerçekleşmediğini söyleyen Babacan, ''Finansal eğitim ve okuryazarlık da bu işin çok önemli bir ayağı. Halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi, finans piyasasının imkanları ve riskleri konusunda eğitilmesi bu işin çok önemli bir ayağıdır. SPK ve BDDK, bu konuyla ilgili beraber çalışıyor'' bilgisini verdi.
Babacan, Türkiye'nin 2020 Olimpiyatlarına aday olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Alt yapı ile ilgili çok önemli adımlar atmamız ve hızlı hareket etmemiz gerekecek. Ama İstanbul'un uluslararası finans merkezi olabilmesi için de ulaşım başta olmak üzere alt yapı sorunlarıyla ilgili çok daha hızlı adımlar atılması gerekiyor. Bütün bunların tamamlanmasıyla İstanbul'un artık sadece Türkiye'miz için değil, dünya için önemli bir finans merkezi olacağına yürekten inanıyoruz.''
Etkinliğin sonunda Borsa İstanbul'un kuruluşu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın doğum günlerini kutlamak amacıyla pasta kesildi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/babacan-borsa-istanbulu-tek-gecti/376727