Yazdır

Ya Suriye ya Türkiye...

Tarih: 30 Mart 2013 - 01:12

Suriye’den artan beyin göçü Türkiye’nin kazancı olabilir mi? Dış basındaki haberler mevzunun sadece beyaz yakalılarla sınırlı olmadığının belirtiyor

Amerikan basınında baskı veya iç savaş nedeniyle Suriye'den başlayan göç ile ilgili çıkan haberlere göre kalifiye çalışanlar, sanayiciler ve bilim adamlarının Suriye’den göçü büyük komşu Türkiye’ye yarayacak.
İŞADAMLARI SOLUĞU TÜRKİYE’DE ALDI
Hastane ve kliniklerde neler olduğu gözlemlenemese de ülkeyi terk eden doktorların sayısının arttığı söyleniyor. Sağlık sistemi neferlerini kaybederken ülkenin sanayi ve finans merkezi ve en büyük şehri olan Halep’ten ayrılanların sayısı da azımsanamayacak boyuta ulaştı.
Halep iç savaşın etkilerini hissetmeye başladığı anda Suriye iş dünyasının Türkiye’nin güneyine kaçmaya başladığı, işadamlarının bölgenin en büyük kenti Gaziantep’i tercih ettiğini ve Antep’in Suriyeli işadamları için yeni bir merkez haline geldiği yazıldı.
“SADECE ANTEP’TE 150 BİN SURİYELİ GÖÇMEN”
Geçen gün Gaziantep'te yapılan bir restoran açılışına Suriyelilerin gösterdiği büyük ilgi iddiaları doğrular gibi. Aylardır Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin yeni açılan restoranda yedikleri Suriye’ye özgü yemeklerle oldukça mutlu oldukları yazılırken Gaziantep’te 150 bin Suriyelinin yaşadığı ve daha fazlasının da gelmekte olduğu belirtildi.
Gaziantep’teki ilk Suriye yemekleri restoranını açan kişi olan Muhammed Serjeh, tavuk yapmak için kullandığı paslanmaz çelik tavalarını Halep’teki dükkânından getirmiş. Muhammed Serjeh, “Gaziantep’te şu an için restorana gelebilecek 17 bin Suriyeli müşterim var, başarılı olacağımı düşünüyorum” demiş.
SURİYELİLERİN TÜRK BANKALARINA YATIRDIĞI MİKTAR: 4 MİLYAR DOLAR
Verilen rakamlar sadece bir şehirdeki Suriyelilere ait. Göç eden Suriyeliler Türk bankalarına yaklaşık 4 milyar dolar yatırdı. Bu rakam sadece sınır ötesinden transfer edilen rakam, bir de kaçarken çantalarda getirilenler var. İç savaşın şiddetlenmesinden sonra Suriye’de 400'den fazla fabrika kapandı.
Suriye iş dünyasının elitleri şu an Türkiye’de, büyük kısmı Gaziantep’te. Ülke ekonomisini yeniden yapılandırma arzusundaki Suriyeli işadamlarının aklındaki soru Suriye’ye dönüp dönemeyecekleri…
Cevabın Suriye ekonomisinin kurtuluşunu belirleyeceğini söyleyen Soli Özel, “En iyiler gittikten sonra elinizde vasıfsızlar kalır. Suriye iş dünyasının elit oyuncularının kaç tanesinin ülke dışına çıktığı ve çıkanlardan kaçının rejim değişikliği olması halinde ülkeye geri döneceği şu an belirsiz.”
TÜRKİYE HALEP’E GİTMEDEN HALEP’İ ALDI MI?
Şimdilik Antep ile tarihi bağları Halep’in kaybı Türkiye’nin kazancı gibi görünüyor. Osmanlı döneminde Gaziantep, Halep vilayetine bağlıydı.
Ve bir kez daha, Gaziantep’in Halep’le çok yakın ilişkiler içinde olduğu ve iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen 30 binden fazla Suriyeli işadamının, Türk hükümetinin işyeri açmak için sağladığı kolaylıklardan faydalanmaya başladıkları belirtiliyor.
Peki, Suriye iş dünyasını demiri Gaziantep'e atarsa Halep bir daha toparlanabilir mi? Bu işadamları Türk ekonomisine ne kadar katkı yapar? Halepli büyük bir işadamlarından biri; işadamları olmadan Halep’in ıssız bir şehir olacağını söylerken, yönetim değişikliğinden sonra bile bazı işadamlarının Suriye’ye dönmeyeceğini tahmin ettiğini belirtiyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ya-suriye-ya-turkiye/376025