Lefkoşe’nin güneyinde İstanbul için Taksim meydanı kadar ünlü Elefteria (Hürriyet) meydanında, Rum Kesimi’ndeki iki büyük banka olan Bank of Cyprus ile Laiki Bank’ın şubelerinin önü sabahın ilk saatlerinden itibaren dolmaya başladı. Bekleyenlerin çoğu yabancı gazeteciler ve son günlerde duydukları ile bankalardaki birkaç bin Euro’yu kaybedeceklerinden korkan yabancı işçilerdi. Öğle saat 12.00’de açılan şubelerin önünde 20-30 kişilik kuyruklar oluşmuştu. Adinin Marianthi olduğunu söyleyen bir kadın yurdışında okuyan çocuğuna para göndermek için (yasakların dışında) beklediğini söyledi. Emekli Kostas ise bankamatik kartı olmadığı 300 Euro çekmeye geldiğini anlattı.
MAAŞINI DÜŞÜRDÜ
Rum lider Nikos Anastasiadis, halkın sıkıntılarına ortak olmak amacıyla maaşından yüzde 25 kesinti yaptırdığını ve 13’üncü maaşı da almayacağını açıkladı.
Provokatör Fransız
BANKALARIN açılmasına yarım saat kala meydanda bir kargaşa. Yanında valizi ile oturan ve “Fransa vatandaşıyım. Eski gazeteciyim” diyen bir turist elinde Türk bayrağını açtı. “I love you Kemal (Atatürk)” diye bağırdı. Bir kare resmini almıştık ki, bir Kıbrıslı Rum elinden bayrağı kaptı. Elefteria meydanındaki “bankazede” Rumlar zaten öfkeli. Fransız olduğunu söyleyen turistin etrafını sardılar. Türk bayrağını kapan Rum yırtmaya çalışıyor, ezmeye çalışıyor. Rum bir kadın “ver şunu” deyip bayrağı aldı yaktı. Polis, Fransız aldı ve oradan uzaklaştı.
Şimdi ne olacak
· Rum Kesimi’nde 70 milyar Euro olan yatırımların yüzde 60’dan fazlasının yattığı iki büyük banka, Bank Of Cyprus ve Laiki Bank’da 100 bin Euro’nun üzerinde parası olanlar yüzde 40-80 arasında kayba uğrayacak.
· Tahminlerle yüzde 15 olan işşizlik yüzde 25’i aşacak.
· Maaşlarda büyük kesintilere gidilecek.
· Rum Kesimi’nde ilk ataması yapılan öğretmene 2 bin 200 Euro maaş ödeniyor. Bankacılıkta çalışanların maaşları ise 4-5 bin Euro civarında.
Annan Planı’na ‘Evet’ deseydik böyle olmazdı
KIBRIS Rum Kesimi’ndeki ekonomik kriz “2004’de Annan Planı’nı kabul etseydik belki de bunları yaşamazdık” tartışmalarını da beraberinde getirdi. Rum siyasetçiler “Annan Planı tarihe gömülmüştür” diye dursun, o planın Kıbrıs ekonomisine yarar sağlayacağını ve bugünkü krizin belki de yaşanmayacağını söyleyenler var. Doçent Sofronis Kliridis, İktisat Fakültesi’nin öğretim üyelerinden. Kliridis, “Annan Planı’na ekonomik değerlerle baktığımızda ‘evet’ denilebilecek bir plandı. Eğer kabul etseydik belki de bugünkü durumu yaşamazdık. Bankalarda biriken paralar, başka sektörlere yönlendirilebilirdi” dedi.
ANNAN PLANI NEYDİ
Kıbrıs Adası’nda yaşayan iki toplumu tek devlet bünyesinde birleştirmek amacıyla dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan planın hayata geçirilmesi için 24 Nisan 2004’te referandum yapıldı. Kıbrıs’ın iki kesiminde eşzamanlı yapılan referandumda KKTC’den yüzde 64.91 oranında “evet” çıktı. Rum kesiminden yüzde 75.83 ”hayır” çıktı.