Yazdır

30 dakika konuşmak neye sebep oluyor?

Tarih: 29 Mart 2013 - 01:12

Cep telefonunu günde 30 dakika kullanan kişide beyin tümörü riski artıyor.

Uzmanlar; bulantı, baş ağrısı, bulanık görme ve dengesizlik gibi belirtilerin beyin tümörünün habercisi olabileceğini söylüyor. Çocukluk çağında ve yaşlılarda sık görülen beyin tümörlerinde, erken teşhis, tedavi şansını artıyor.
Op. Dr. Umut Yaka, beyin tümörüne yol açan nedenler ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.
Beyin tümörlerinin kafatası içerisinde büyüyerek beynin üzerine baskı yaptığını belirten Yaka, "Bu baskı beyinde kalıcı hasarlara yol açabilir.Beyin tümörleri herhangi bir yaşta oluşabilir,ancak en çok 3-12 yaş grubu ve 40-70 yaş grubunda görülmektedir." dedi.
Cep telefonunu fazla kullanan kişilerin de risk grubuna girdiğini ifade eden Yaka, "Beyin tümörlerinin oluşma sebepleri arasında; arıtma-lastik-boya sanayinde çalışmak, virüs enfeksiyonları ve kalıtımdan bahsedilmektedir. Şu ana kadar yürütülen bilimsel çalışmalarda cep telefonları ve beyin tümörü arasında net bir bağlantı bulunmamaktadır. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonlarını muhtemel kanser sebepleri arasında değerlendirmekte ve günde 30 dakika cep telefonu kullanımının beyin tümörü riskini artırdığı bildirmektedir." ifadelerini kullandı.
Beyin tümörleri olan hastaların yüzde 60'ının baş ağrısı şikayeti bulunduğuna dikkat çeken Yaka, söz konusu hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: " Baş ağrısı: Beyninde tümör olan hastaların ancak yüzde 60'ında baş ağrısı görülmektedir. Hastalar genellikle bu ağrının son birkaç aydır ortaya çıktığını ve gittikçe şiddetlendiğini ifade etmektedir. Bulantı- kusma: Bulantının baş ağrısı ile birlikte olması ve gün ya da haftalarca sürmesi çok önemlidir. Ancak baş ağrısı ve kusmanın uzun sürelerdir devam ediyor olması migren hastalığını da düşündürmektedir. Çift görme ve görme bulanıklığı: Baş ağrısı ile birlikte veya baş ağrısı olmaksızın ortaya çıkan çift görme, bulanık görme ve görmenin azalması beyin tümörlerinin ilk belirtisi arasında yer almaktadır. Kol ve bacakta kuvvetsizlik ve dengesizlik: Son zamanlarda ortaya çıkan vücudun sağ yada sol yarısında uyuşmalar, ellerde güçsüzlük, uyuşukluk ve beceriksizlik görülebilir. Yürürken sarhoşvari yürüme ve dengesizlik beyincik tümörünün belirtisi olmaktadır. Konuşma bozukluğu, konuşamama, anlama güçlüğü, konuşurken yanlış kelime ifadeleri yada sarhoşvari konuşma da beyin tümörlerinin ilk bulgusu olmaktadır. Sara nöbetleri (epilepsi): Bilinç kaybı olarak yada olmaksızın istem dışı kasılmalar, panik atak tarzında kendini kötü hissetmeler bir epilepsi çeşidi olabilir. Özellikle 20 yaş sonrası ortaya çıkan bu tarz nöbetler, aksi ispatlanana kadar beyin tümörüne bağlı olduğu düşünülerek araştırılmalıdır."
Her baş ağrısının beyin tümörüne de işaret etmeyeceğini dile getiren Yaka, "Baş ağrısının uzun sürelerdir var olması ilk etapta migren hastalığını düşündürmektedir. Ancak beynin kendisi ağrıya hassas bir organ olmadığından, beyinde gelişen bir tümör belirli bir büyüklüğe erişene kadar pek baş ağrısına sebep olmamaktadır. Özellikle büyüme hızı fazla olan tümörlerde baş ağrısı görülürken, yavaş gelişen beyin tümörlerinde beyin geriye çekilerek tümöre yer açmaktadır. Bu durumda çok büyük boyutlarda dahi baş ağrısı hastada görülmeyebilir." ifadelerini kullandı.
Tümörün büyümeden tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çeken Yaka, "Son zamanlarda artan, daha öncekilerden farklı baş ağrısı, görme azalması, işitme vekoku hissinin azalması ya da kaybı, kafatasında ortaya çıkan şişlik ve sıklaşan bayılmalar beyin tümörü belirtisi olabilir. Küçük boyutlarda erkenden teşhis edilen tümörlerde hasta tedavisinde çok daha iyi sonuç alabilmek mümkünken, büyük boyuta ulaşmış tümörlerin tedavisi daha zor ve tehlikeli olabilmektedir." diye konuştu.
Yaka, beyin tümörlerinin tedavisine ilişkin şu bilgileri verdi: "Beyin tümörünün tedavisi; tümörünün tipi, yerleşim yeri, tümörün çapı, hastanın yaşı ve genel sağlığı gibi birçok faktöre bağlı olmaktadır. Tedavi yöntemi ve uygulama şekli çocuk ve erişkin hastalar için farklıdır.Beyin tümörlerinin tedavisi cerrahi operasyon gerektiren bir hastalıktır. İster iyi huylu, ister kötü huylu olsun, tüm tümörler cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Ancak bazı durumlarda cerrahi uygulamak mümkün olmayabilir. Tümör beynin çok hassas olan bazı hayati bölgelerine yerleşmişse; bu bölgelere dokunmak hayati tehlike yarattığından tümör yerinde bırakılmaktadır. Bu durumda sadece ışın tedavisi ve ilaç tedavisi uygulaması yapılmaktadır."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/30-dakika-konusmak-neye-sebep-oluyor/375853