Yazdır

MB faizi değiştirmedi

Tarih: 26 Mart 2013 - 14:03

Merkez Bankası politika faizini yüzde 5.5'de sabit tuttu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Mart ayı toplantısında politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde değişikliğe gitmedi. Sermaye akımlarında artan oynaklığa karşı, rezerv opsiyonu mekanizmasının etkinliğini kademeli olarak artırmaya karar veren Kurul, gecelik borç verme faizlerinde 100 baz puanlık indirime gitti. Gecelik borç verme faiz oranını yüzde 8.5'ten yüzde 7.5’e indiren Kurul, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 8’den yüzde 7’ye düşürdü.
PPK’nın, bugün gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarına ilişkin aldığı kararları açıkladı. Buna göre Kurul, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.5 düzeyinde sabit tuttu.
Hatırlanacağı üzere PPK, 2010 Aralık ayında politika faizini 50 baz puan gerileterek, yüzde 7’den yüzde 6.50 seviyesine çekmişti. PPK, 2011 yılının Ocak ayında yaptığı çeyrek puanlık indirimle, politika faizlerinde iki ayda 75 baz puanlık indirim gerçekleştirmişti. 2011 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının ardından, Temmuz ayında da politika faizlerinde değişikliğe gitmeyen PPK, 4 Ağustos 2011’de gerçekleştirdiği ara toplantıda aldığı 50 baz puanlık indirim kararı almıştı. Kurul, 2012 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım ayında gerçekleştirdiği toplantılarda politika faizinde değişikliğe gitmemişti. PPK, 2012 yılı Aralık ayında yaptığı toplantıda ise politika faizini yüzde 5.75’ten yüzde 5.50’ye düşürmüştü.
GECELİK BORÇLANMA FAİZİ YÜZDE 4.50 DÜZEYİNDE SABİT TUTULDU
Kurul, Mart ayı toplantısında Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 4.50 düzeyinde sabit tuttu.
Hatırlanacağı üzere 4 Ağustos 2011’de gerçekleştirdiği ara toplantıda 8 ay süresince yüzde 1.50 düzeyinde seyreden gecelik borçlanma faizlerini 350 baz puanlık artışla yüzde 5’e yükselten Kurul en son Ocak 2013’te 4.75’e düşürmüştü. Kurul, Şubat ayında ise Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 4.75’ten yüzde 4.50’ye indirmişti.
GECELİK BORÇ VERME FAİZİ YÜZDE 7.50’YE İNDİRİLDİ
Bu arada Mart ayı toplantısında gecelik borç verme faiz oranı yüzde 8.50’den yüzde 7.50’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 8’den yüzde 7’ye indirildi.
Kurul, Geç Likidite Penceresi faiz oranlarında da değişikliğe gitti. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı ise yüzde 11.50’den yüzde 10.50’ye indirildi.
İHRACAT ZAYIF KÜRESEL BÜYÜMEYE RAĞMEN NİSPETEN GÜÇLÜ SEYRETTİ"
Kurul, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini vurguladı. Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel büyümeye rağmen nispeten güçlü seyrettiğine dikkat çeken Kurul şunları kaydetti:
“İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Bununla birlikte, mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacaktır. Yılın ilk aylarında sermaye akımlarındaki güçlü seyrin etkisiyle kredilerdeki artış öngörülen seviyelerin üzerinde seyretmiştir. Ancak, son dönemde küresel belirsizliklerin artması sonucu sermaye girişlerinde tekrar bir yavaşlama olduğu dikkat çekmektedir. Sermaye akımlarında artan oynaklığa karşı Kurul, Rezerv Opsiyonu Mekanizmasının etkinliğini kademeli olarak artırmaya karar vermiştir. Otomatik dengeleyici özelliği sayesinde bu mekanizma geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle gecelik borç verme faizlerinde 100 baz puanlık indirime gidilerek faiz koridoru daha simetrik bir hale getirilmiştir.”
"HER İKİ YÖNDE DE ESNEKLİĞİN KORUNMASI UYGUN OLACAK"
Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirten Kurul, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümü enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azaltmaktadır. Bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/mb-faizi-degistirmedi/375528