Yazdır

Faiz oranları düşecek mi

Tarih: 26 Mart 2013 - 08:37

VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, faiz oranlarının oldukça düşük seviyeye indiğini belirterek bundan sonrası için konuştu...

VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, bankacılık sektöründe faiz oranlarının oldukça düşük seviyeye indiğini belirterek, faizlerin daha da düşeceği beklentisinin yersiz olduğunu söyledi. Kalkan, "Faiz oranları iyi bir seviyeye geldi. ‘Daha da iner’ diye kredi taleplerinin ertelenmesi doğru değil diye düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Süleyman Kalkan, bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranının 2012 yılı sonunda yüzde 106’yı aşmasının, dışarıdan fon akışının zayıflamasıyla olumsuz bir gelişmeye yol açmayacağını savundu. Kalkan, "İçeride mevduatın ortalama vadesi hala oldukça düşük seviyelerde.  Bankacılık sektörü dışarıdan getirdiği uzun vadeli kaynağı yine uzun vadeli projelerin finansmanında kullanıyor. Vadeler uzun olduğu için fon akışının zayıflaması halinde herhangi bir sorun yaşanacağını sanmıyoruz" diye konuştu.
VakıfBank bayan voleybol takımının ikinci kez Avrupa şampiyonluğunu kazanması dolayısıyla, takımın yöneticilerinin de katıldığı toplantıda elde ettikleri başarıyı değerlendiren Genel Müdür Süleyman Kalkan, gazetecilerin VakıfBank’a ve sektöre yönelik sorularını da yanıtladı. Kalkan, VakıfBank’ın son üç yılda hızlı ve istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdiğini, iyi seviyede bir karlılık yakaladığını ve karı bünyede bıraktığını söyledi. Kalkan, "2015 yılına geldiğimizde, İstanbul’a geldiğimiz tarihteki büyüklük itibarıyla önceki VakıfBank’ın yanına bir VakıfBank daha eklemiş olacağız" dedi. Kalkan, 2015 yılı için belirledikleri bin şube ve 15 bin çalışan hedefine 2014 yılı sonunda ulaşacaklarını kaydetti.
Bin şubenin 300’ünün İstanbul’da bulunacağını ve İstanbul’daki şube açığını kapatmaya yoğunlaştıklarını anlatan Kalkan, Anadolu’da da pazar paylarını artırmaya karar verdiklerini ifade etti.
BÜYÜK PROJELERE FİNANSE EDECEĞİZ
Süleyman Kalkan, son olarak 2012 Aralık ayında 915 milyon dolarlık 10 yıl vadeli sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirdiklerini belirterek şu bilgileri aktardı:
"Bu kaynağı, proje ve yatırım kredileri olarak kullanmayı planlıyoruz. Bu yıl proje ve KOBİ kredilerine ağırlık vermeyi ve uzun vadeli yatırımları finanse etmeyi amaçlıyoruz. Plasman genişlememizin üçte birini yabancı kaynaklı proje krediler, üçte ikisini ise bireysel ve KOBİ kredilerine ayırmayı planlıyoruz. Proje kredilerinde geçen yıllarda enerji ve turizm gibi sektörler yoğunluktaydı. Bu sene üçüncü boğaz köprüsü, Gebze Körfez geçişi gibi önemli projeler var."
 KATILIM BANKACILIĞININ KARŞILIĞINA BAKIYORUZ
Süleyman Balkan, VakıfBank’ın katılım bankacılığı yapması konusunun henüz netlik kazanmadığını da söyledi. "Katılım bankacılığı ticari bir iş olarak baktığımız alanlardan biri. Burada modeli iyi kurgulamak lazım" diyen Kalkan, ticari olarak karlı buldukları alanlara girebileceklerini, katılım bankacılığını da bu kapsamda değerlendirdiklerini ifade etti. Kalkan, "Ancak şu anda bu konuyla ilgili somut bir durum yok. Biz şu anda Amerikan bankaları üzerinden murabaha yapıyoruz. Pazar olarak anlamlı bir karşılığı varsa, biz de tabii onu değerlendiririz" değerlendirmesini yaptı.
YATIRIM KREDİLERİNE AYRI BAKMAK GEREKİR
VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, geçen yılın ikinci yarısından itibaren artış yönlü bir seyir izleyen tahsili gecikmiş alacaklar oranının yılın ikinci yarısından itibaren azalacağını tahmin etikleri de kaydetti.
Banka olarak bu yıl 17’ler civarında bir kredi büyümesi öngördüklerini vurgulayan Kalkan, "Yalnız burada proje ve yatırım kredilerine farklı bakmamız lazım. Uzun vadede cari dengeye olumlu katkı sağlayacağı için, aksine bu alanların desteklenmesi lazım" dedi. Kalkan, ihracatçıların ihracat ve yatırım kredilerinde maliyeti azaltacak şekilde pozitif ayrıcalık taleplerine ilişkin bir soruya da "Konu, Türkiye Bankalar Birliği’nde görüşüldü ve ortaya çıkan öneriler ilgili otoritelere iletildi" yanıtını verdi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faiz-oranlari-dusecek-mi/375475