Yazdır

G. Kıbrıs tahvilleri yükseltti

Tarih: 25 Mart 2013 - 14:31

İtalya ve İspanya tahvilleri, Güney Kıbrıs kurtarma paketinde anlaşmaya varılmasından güç buldu

İtalya ve İspanya tahvilleri, Güney Kıbrıs'ın zor durumdaki ekonomisini kurtarmak için yardım paketi konusunda anlaşmaya varmasının, Euro Bölgesi'nin yüksek faizli varlıklarına talebi artırması sonrası, yükselişini dördüncü güne taşıdı.
Almanya'nın gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, anlaşma sonucu Güney Kıbrıs'ın 10 milyar dolar kurtarma fonu elde etmesinin, Kıbrıs ekonomisinin çökeceği ve bölge borç krizinin yeniden tetikleneceği endişelerini azaltmasının ardından son bir haftanın zirvesine çıktı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, geçen ay yapılan sonuçsuz seçimlerin ardından meydana gelen kayıplarını geri aldı. 10 yıl vadeli Almanya thvilleri yerine aynı vadede İtalya tahvilleri tutmak için yatırımcıların istedikleri ekstra faiz son iki haftanın en düşük seviyesine indi.
Londra'da Bank of America Merrill Lynch sabit getirili menkul kıymetler stratejisti John Wraith, "Geçen hafta sinirlerin gerilmesi ile birlikte yavaş bir şekilde gerçekleşen güvenli liman hareketleri, çekirdek piyasalardaki hafif yükselen faizler ve bir miktar faiz farkı daralması ile birlikte, büyük ölçüde azaldı," dedi ve "Ancak çok ileriye gidilemedi ve sanırım detaylar konusunda halen çok soru var" şeklinde görüş bildirdi.
İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi sekiz baz puan ya da 0.08 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 09:16'da yüzde 4.43'e indi. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.64 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 6.40 euro yükselerek 108.635'e çıktı.
İtalya'nın 10 yıllık faizi, 25-26 Şubat'ta yapılan seçimlerden belirsizlik çıkmasının ardından euro krizini çözme konusunda atılan adımların sekteye uğrayabileceği endişesi ile, üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
10 yıl vadeli İspanya tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 4.81'e geriledi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ise, yüzde 1.41 ile 18 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, iki baz puan yükselerek yüzde 1.40'a ulaştı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/g-kibris-tahvilleri-yukseltti/375395