Yazdır

İspanya yatırımcılarını üzecek

Tarih: 25 Mart 2013 - 07:37

Madrid hükümeti, hissedar ve tahvil sahiplerini, ülkenin kamulaştırılmış bankalarda zarar yazmaya zorunda bırakacak

Emlak balonunun patlamasından darbe alan finansal sektöründeki denetlemeleri artıran İspanya hükümeti, bankaların varlıklarını idaresine yardımcı olmak amacıyla yeni danışmanlar işe alacak ve kamulaştırılmış bankaların hissedar ve tahvl sahiplerine zarar yazdıracak.
Wall Street Journal gazetesinin haberine göre hissedar ve tahvil sahiplerini, ülkenin 5 kamulaştırılmış bankasının yeniden yapılandırılma maliyetini paylaşmaya zorlamak, ülkenin başbakanı Mariano Rajoy için siyasi olarak "maliyetli", ancak Avrupa Birliği'nin İspanya'nın banka kurtarması için zorunlu şartlarından biriydi. Bu bankaların uzun vadeli stratejilerinin planlanması için dışarıdan danışmanların atanması kararı, Düzenli Banka Yapılandırma Fonu'nun (FROB) orta ölçekli Catalunya Banc SA'nın satışında başrısız olmasının ardından atılan bir adı oldu.
Konuya dair bilgisi bulunan kaynaklar, FROB olarak da bilinen kurtarma fonunun, danışmanlık şirketi McKinsey Co. ve yatırım bankası Nomura International PLC'yi danışman olarak görevlendirdiğini söyledi.
Madrid hükümeti, yatırımcıların yazmak zorunda kalacağı zararların "ciddi boyutta" olabileceğini söyledi.
FROB, yatırımcıların, şirketlerin devletten kurtarma yardımı almasından önce zarar yazmasını öngören AB şartının, Bankia'nın hisselerinin nominal değeri 2 eurodan 0.01 euroya, imtiyazlı hisseler ve teminatlı kredilerin nominal değeri ise 6.911 milyar eurodan 4.841 euroya düşüreceğini açıkladı. Fon, diğer bankaların imtiyazlı hisselerinin de değerinin düşürüleceğini anlattı.
Zarar yazılması kapsamında Catalunya Banc'ın imtiyazlı hisselerinin değeri yzüde 61, Banco Gallego'nunkiler yüzde 50, ve NGC Banco'nunkiler de yüzde 43 düşürülecek ve daha sonra da bu hisseler adi hisseye çevirilecek.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ispanya-yatirimcilarini-uzecek/375290