Finans merkezi sanatsız olmaz
Tarih: 24 Mart 2013 - 03:59
Suzan Sabancı Dinçer, “Yatırımı bir sepet olarak görmek lazım. Sanat likit bir yatırım değil ama yatırımcılar sanatı unutmasınlar” dedi
AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, faizlerin düşmesiyle alternatif alanlara yatırımın arttığını belirterek, “Yatırımı bir sepet olarak görmek lazım. Sanat likit bir yatırım değil ama yatırımcılar sanatı unutmasınlar” dedi. Suzan Sabancı Dinçer, ayrıca İstanbul Finans Merkezi’nde de sanat faaliyetlerine yer ayrılmasının önemini vurguladı.
İSTANBUL Finans Merkezi (İFM) projesine verdiği destekle öne çıkan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, projede sanatsal faaliyetlere yönelik yapılara da yer verilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul’un bir finans merkezi olarak dünyanın önde gelen bankalarını ve finans kuruluşlarını kendisine çekmeye çalıştığını hatırlatan Suzan Sabancı Dinçer, “Bu kuruluşlarda çalışacak ekiplere, ailelerine ve İstanbul’a gelen yatırımcılara uluslararası standartta bir yaşam sunmalıyız. Bunu yaparken yasal, eğitim, kültür ve fiziksel altyapının yanında finans merkezini sanatla bütünleştirebiliriz. Böylelikle uluslararası yatırımcılar ve üst düzey yöneticiler açısından İstanbul’a gelmek için iyi bir neden daha yaratmış oluruz” dedi.
FİNANS MERKEZİNDE GALERİLER
Akbank Private Banking, Zorlu Gayrimenkul ve Comptemporary İstanbul’un davetlisi olarak katıldığımız ‘Art Dubai’ haftası kapsamındaki özel resepsiyonda Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Suzan Sabancı Dinçer, içinde 13 sanat galerisi bulunan Dubai finans merkezi örneğini verdi. Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nin (DIFC), içinde sanat galerisi bulundurulması fikrini çok beğendiğini söyleyen Suzan Sabancı Dinçer, “İş için geldiğim, halde finans merkezi içindeki sanat galerilerinin hepsini gezdim. Hem sergilenen eserler hem de katılmış galeriler açısından çok güzel bir karışım gördüm. Sanki Londra’dasınız. İstanbul’un önünde de böyle bir gelecek olduğunu düşünüyorum. İstanbul finans merkezinin halen yapılanması sürüyor. Planlar, projeler ortaya çıktıkça bu bölgedeki sanata dönük yatırımlara da fırsat sunulması mümkün olacaktır” diye konuştu.
UZUN VADELİ BİR YATIRIM
Son dönemde dünya ile birlikte Türkiye’de de sanata yönelik yatırımların arttığına dikkat çeken Suzan Sabancı Dinçer şunları anlattı: “Sanat da bir nevi alım satım, bir ticaret. Faizlerin düştüğü bir ortamda yatırımcılar alternatif gelir getirecek alanlara daha çok eğilmeye başladılar. Bunu bir sepet yapmak lazım. Sanata yatırım son dönemde en çok dikkat çeken alanlardan. Önemli de bir yatırım ama likit bir yatırım değil, bir mevduat, bir hazine bonosu gibi değil. Daha çok kişisel beğenilerin, zevklerin öne çıkabildiği, uzun vadeli bakılan yeni alanlardan biri. Ama yatırımcılar sanat eserlerine yatırımı unutmasınlar, kişisel ilgileri varsa portföylerine mutlaka sanatı da ekleyebilirler. Tasarruflarının ne kadarını sanat eserine yatıracakları, sonrasında bunları nasıl yönlendireceklerine ise uzmanlaştıkça kendileri karar verecektir.”
Körfez’i iki koldan Türkiye’ye çağırıyor
AKBANK’ın Dubai’deki ofisi aracılığıyla Körfez ülkelerine yönelik bankacılık faaliyetleri yürüttüğünü hatırlatan Suzan Sabancı Dinçer şöyle konuştu: “Körfez bölgesi Türkiye için çok önemli. Türk sanatçılarını burada tanıtmayı Akbank olarak uzun yıllardır sanata verdiğimiz destek kapsamında bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Buradaki belli bir varlığın üzerindeki kişileri sanatsal faaliyet dışında, Akbank müşterisi olarak Türkiye’ye çekebilirsek o da bizim için önemli. Buradaki varlıkları iki koldan Türkiye’ye çağırıyoruz. Türkiye pazarına şirket kurmak, ortaklık yapmak ve ev alarak gelmek isteyen bölge insanlarını bankacılık faaliyetlerimizle destekliyoruz. Art Dubai kapsamında düzenlediğimiz bu resepsiyonun oluşmasında çok güzel bir üçlü bir arada; Akbank, Zorlu Gayrimenkul ve Comptrary İstanbul. Hepimizin amacı, buradaki varlığı Türkiye’ye çekebilmek.”
150 ‘V-VIP’ sanat için İstanbul’a gelecek
TÜRKİYE’nin ilk ve tek uluslararası sanat fuarı Contemporary Istanbul 7-10 Kasım 2013 tarihlerinde 70’i yurtdışı, 40’i yurtiçi olmak üzere 110 çağdaş sanat galerisine ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, Dubai’de düzenlediği resepsiyon ile, bölge sanatseverlerini İstanbul’a davet etti. Contemprorary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, bu yıl 8’incisini düzenleyecekleri Contemporary İstanbul’da dünyanın en büyük kurumsal koleksiyonerlerinin kurduğu Uluslararası Kurumsal Koleksiyonerler Derneği’nin genel kurulu yapılacağını belirterek şunları anlattı: “Bu kapsamda 30 büyük uluslararası şirketin koleksiyonlarını yönetenler İstanbul’a gelecek. Ayrıca yeni ufuklar arayışımız kapsamında bu yıl Körfez Ülkeleri’inden ve Rusya’dan sanatseverleri ve galerileri de İstanbul’a getireceğiz. Çok iyi VIP (very important person-çok önemli kişi) hizmeti vermek üzere hazırlanıyoruz. Hatta ‘V-VIP’ (very very important person-çok çok önemli kişi) diye ayırdığımız 120-150 koleksiyoneri bizzat kendimiz getirip, burada ağırlayacağız. Geçen yıl fuar haftası boyunca 170 milyon TL’lik sanat eseri sergilendi. Bunun yüzde 66’sı el değiştirdi. 2007’de sergilenen eserlerin toplam değeri 9.9 milyon liraydı. Bu Türkiye’nin nereden nereye geldiğini anlatan çok önemli bir gösterge.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/finans-merkezi-sanatsiz-olmaz/375214