Anadolu GAS'ı sevdi
Tarih: 19 Mart 2013 - 11:43
Garanti Bankası’nın 2002 yılında başlattığı Garanti Anadolu Sohbetleri (GAS) 11. yılını kutlarken, gelenekselleşme yolunda ilerliyor
Garanti Anadolu Sohbetleri (GAS), Garanti Bankası’nın, 2002 yılından bu yana Dünya Gazetesi ve gidilen ilin sanayi ve ticaret odaları işbirliğiyle düzenlediği, bu yıl 11. yaşını kutlayan, uzun soluklu bir toplantılar dizisi... GAS kapsamında bugüne kadar 61 ilde 83 toplantı düzenlendi.
Bu toplantılara başından beri biri hariç hepsine katılan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 11. yılına giren GAS serüveni hakkındaki öne çıkan veri ve bilgileri düzenlenen basın yemeğinde gazetecilerle paylaştı.
Buna göre GAS, bugüne kadar Adana, Adapazarı, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Antakya (2), Antalya (8), Aydın, Bafra, Balıkesir, Bilecik, Bodrum, Bolu, Burdur, Bursa (2), Çanakkale, Çorum, Denizli (2), Diyarbakır (2), Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Fethiye, Gaziantep (2), Giresun, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş (2), Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri (2), Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya (2), Kütahya, Malatya (2), Manisa, Mardin, Marmaris, Mersin, Nevşehir, Niğde, Ordu (3), Rize, Samsun (2), Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon (4), Urfa, Uşak, Van, Yalova ve Zonguldak’ta gerçekleştirildi.
Dünya gazetesiyle birlikte düzenlenen toplantılarla, Türkiye’nin dört bir tarafında 250 bin km yol katedildi. Dünya gazetesi başyazarı Osman Saffet Arolat’ın yönettiği Anadolu Sohbetleri aracılığıyla bugüne kadar 25 bini aşkın KOBİ’yle bölgesel planlar, fırsat analizleri ve piyasa değerlendirmeleri gibi konularda görüş alışverişinde bulunuldu. Değişen dünyayla birlikte değişen ekonomi ve piyasa koşullarının ele alındığı, bölgesel ve uluslararası fırsatların değerlendirildiği, potansiyel iş alanlarının irdelendiği, yerel sanayici ve yöneticilerle birlikte bölgesel çözümlerin üretildiği toplantılarda 400’ün üzerinde konuşmacı söz aldı.
Garanti Anadolu Sohbetleri’nin düzenlendiği illerde, öncelikle, Prof. Dr. Kenan Mortan’ın yönetiminde “ortak akıl toplantıları” düzenleniyor. Toplantılara katılan profesyoneller, ilin ve sektörlerin sorunlarını bizzat ortaya koyuyor, bugüne ve geleceğe yönelik düşüncelerini, projeksiyonlarını paylaşıyor. Garanti Anadolu Sohbetleri’nin programı, ortak akıl toplantıları sırasında, bizzat ilin profesyonellerinden alınan bilgi, görüş ve veriler ışığında hazırlanıyor. Sohbetlere davet edilen uzmanlar sunumlarında bu verileri de kullanarak, il ekonomisinin geleceğini irdeleyen analizler yapıyor.
2002’den itibaren bir süre, krizin etkilerine çözüm bulmak, girişimcilere cesaret verecek konuları ele almak amacıyla yapılan toplantılarda, bölgelerin ekonomik gündemini yaratan konular da tartışılmaya başlandı. Ulusal ve uluslararası gündemi oluşturan konuların yerel ekonomiye etkileri masaya yatırıldı. Dış ticaretteki gelişmeler, AB üyelik süreci, düşük enflasyon ortamında yönetim, yeni pazar ve iş geliştirme yetkinlikleri, inovasyon ve AR-GE sistemi, KOBİ kümelenmeleri gibi konular çerçevesinde, sektörlere yol haritası çizildi. İl ekonomisinin karar vericileri için, sürdürülebilir büyüme ve rekabet avantajı açısından geleceğe yönelik ufuk turları yapıldı.
Çorum, Van, Mardin, Rize, Kars, Adıyaman, Nevşehir, Şanlıurfa, Amasya, Antakya, Kastamonu ve Burdur’da, toplantılara ek olarak yapılan basın gezileriyle, illerin potansiyeli Türkiye’nin gündemine getirildi.
Bazı illerde ele alınan konular, başka şehirlerde yeni fırsatların oluşmasını sağladı. Örneğin; Garanti Anadolu Sohbetleri’nin Mersin toplantısında yapılan, “lojistik köy”ün kurulmasına ilişkin öneriler içeren sunum, şehirde lojistik köyün çalışmalarının başlamasının fitilini ateşledi. Bu sunum, daha sonra Samsun’a da lojistik köyün kurulmasını sağlayacak vizyonu oluşturdu. Garanti Anadolu Sohbetleri Antakya toplantısındaki turizmle ilgili sunum, Valiliğin koordinasyonuyla, ilde turizm ve tanıtım seferberliği yaratılmasını sağladı.
2005 yılında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakerelerinin başlamasıyla birlikte, Garanti Anadolu Sohbetleri için gidilen her ilin yapması gerekenleri ortaya koymak amacıyla, Nurdan Bernard Türkmen’in editörlüğünde bir gazete hazırlandı. Ekonominin belkemiği KOBİ’lerin ana ekseninde yer aldığı GAS Gazete, 2010’a kadar 43 sayı yayımlandı.
Garanti Anadolu Sohbetleri, bugün, illerde sektörlere yönelik çözüm önerilerinin ve vizyonun paylaşıldığı, sadece Türkiye ekonomisinin önde gelen büyük illerine değil, büyümeye aday illerine de giden, Anadolu’yu karış karış dolaşan bir marka, bir tartışma platformu haline geldi.
Garanti Anadolu Sohbetleri, önemli bir ödülle de taçlandı. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği, yarattığı faydaları göz önüne alarak, 2009 yılında Garanti Anadolu Sohbetleri’ni Altın Pusula Ödülü’ne layık gördü.
Anadolu Sohbetleri 2013’te de, Antalya, Bartın, Eskişehir, Gümüşhane, Iğdır, Karaman, Konya ve Yozgat’ta düzenlenecek toplantılarla yolculuğuna devam edecek.
GAS’a konuk olan uzmanlardan bazıları
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Ethem Sancak, Dr. Mahfi Eğilmez, Prof. Dr. Güngör Uras, Prof. Dr. Ercan Tezer, Prof. Dr. Taner Berksoy, Prof. Dr. Aleaddin Asna, Prof. Dr. İlhan Tekeli, Vural Öger, Prof. Dr. Artun Ünsal, Faruk Pekin, Dr. Hasan Ünal, Prof. Dr. Ersoy Yıldırım, Prof. Dr. Melih Pınarcıoğlu, Mustafa Satıcı, Christopher Stopes, Ahmet Barut, Fazıl Oral, Prof. Dr. Arman Kırım, Prof. Dr. Korel Göymen, Dr. Bahadır Kaleağası, Oktay Varlıer, Wally Olins, İskender Çayla, İbrahim Yetkin, Osman Bağdatlıoğlu, Doeke Faber, Zekeriya Temizel, Yaşar Ulukaya, Rüştü Bozkurt, Dr. Veysel Yayan ve Atilla Yıldıztekin.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/anadolu-gasi-sevdi/374568