Yazdır

Rum kararı Moskova'yı vurdu

Tarih: 19 Mart 2013 - 01:03

Rus Borsası Rum Kesimi'nde mevduatlara konulan vergiden en çok etkilenen borsa, çünkü Rum Kesimi Rus bankaları ve Rus şirketlerinin "arka bahçesi"

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne kurtarma karşılığında şart koşulan mevduata vergi zorunluluğu, en çok Rus piyasasını vurdu.
Doğu Avrupa ve gelişen borsalar arasında en büyük satış yiyen borsa, yüzde 2.5'lik düşüşle Rus Borsası oldu. Micex Endeksi, yüzde 3'ün üzerinde satışla başladığı güne yüzde 2.5 düşüşle devam ediyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, AB tarafından Rum Kesimi'ne şart koşulan vergi tutarının yaklaşık 60 milyar doları bulan bir mevduat tabanını olumsuz etkileyeceğini savundu.
RUSYA EN YAKIN MÜTTEFİK
Rusya, geleneksel olarak Soğuk Savaş döneminden bu yana Rum Kesimi üzerinde önemli ölçüde destekçi ülke konumunda bulunuyor.
Ülkenin en büyük iki partisi Akel ve Disi, geçmişten bu yana komünist ve sosyalist geleneğin devamı olarak değerlendiriliyor.
Bu nedenle, doğal müttefik olarak Rusya'yı gören Rum Kesimi'nde Rus zenginlerin büyük ölçüde parası bulunuyor.
Aynı zamanda birçok Rus zengini, Rus hükümetilerinin kendilerine yönelik yaptırımlarına önlem olarak, kendi ülkesinde yaptığı önemli yatırımları Rum Kesimi'nde kurdukları şirketler üzerinden satın alıyor.
Böylece başta kurumlar vergisi olmak üzere avantaj sağlayan Rus zenginler, aynı zamanda varlıklarını da güvence altına aldığını düşünüyor.
HEM BANKALAR HEM ŞİRKETLER
Haberlerin ardından bu nedenle sadece Rus bankaları değil, Rum Kesimi'nde iş yaptığı bilinen Rus firmaları da satış yiyor.
Dolar bazlı RTS Endeksi yüzde 3.3 düşüş yaşarken, bankalarda da satışlar önemli ölçüde etkili oluyor.
Ülkenin ikinci büyük bankası VTB Group yüzde 4.5 düşerken, Denizbank'ın da ana ortağı konumundaki Sberbank'ta düşüş yüzde 4.3 seviyesinde bulunuyor.
ÇOK BÜYÜK KREDİ VERİLMİŞ DURUMDA
Yılsonu bilançoları açısından bakıldığında, Rum bankalarının kendi bünyelerindeki mevduat tabanı 31 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Kalan 29 milyar dolarlık mevduat ise Rum Kesimi'nde kurulu şirketlere Rus bankaları tarafından verilmiş kredilerden oluşuyor.
PUTİN'DEN ELEŞTİRİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de banka mevduatlarına getirilen vergiyi eleştirdi ve "profesyonellik dışı ve tehlikeli" olarak nitelendirdi.
Rus Haber Ajansı RIA ise Finans Bakanı Anton Siluanov'un ağzından, Rusya'nın bu karar sonrasında Rum Kesimi'ni kurtarma yaklaşımını yeniden gözden geçireceğini, çünkü konulacak vergi konusunda kendilerine danışılmadığını aktardı.
EN BÜYÜK DARBE VTB'YE
Moody's tarafından yazılan raporda, VTB Bank'ın Rum Kesimi'ne uygulanacak mevduat kesintisinden en çok etkilenecek banka olduğu, bankanın ülke pozisyonunun 13.8 milyar doları bulduğu ifade edildi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/rum-karari-moskovayi-vurdu/374483