Yazdır

Tüketiciyi Koruma Kanunu yenileniyor

Tarih: 14 Mart 2013 - 14:14

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Kanunu'nu yeniden düzenlediklerini söyledi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rekabet Kurulu'nun bankalara verdiği cezayla ilgili olarak, ''Kurumların birisine ders vereyim diye hukuki zemine oturmayan bir karar inşa etmeleri söz konusu değil'' dedi.
Bakan Yazıcı, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Aile ve Tüketici Bilimleri bölümünden mezun olan ve eğitim gören bir grubu Bakanlık'ta kabul etti.
Kabulde, tüketici hukuku ile tüketici haklarının son yıllarda daha sık gündeme geldiğini belirten Yazıcı, Türkiye'de son 15-20 yıl içinde tüketici haklarına ilişkin birçok düzenlemenin yapıldığını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeniden yapılanma sürecinde bünyesinde Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nü kurduğunu anımsatan Bakan Yazıcı, ''Kurduğumuz genel müdürlükle beraber, tüketicinin korunmasıyla ilgili çalışmalarımız da tempo kazandı. Kim hangi alanda çalışırsa çalışsın, ülkemizdeki 76 milyonun hepsi de aynı zamanda tüketici'' dedi.
Bakanlık olarak Tüketicinin Korunması Kanunu üzerinde yaklaşık 1 yıldır çalıştıklarını bildiren Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:
''Bu kanunu yeni baştan düzenliyoruz. Ticari yöntemlerdeki değişim ve gelişmeleri dikkate almak ve bireyin haklarını korumak için düzenleme yapıyoruz. Bu alandaki çalışmalar ilk bakışta tüketiciyi üreticiye karşı korumak gibi görünse de gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında üretilen ürünlerin kalitesinin artırılmasına da katkı var. Kanunla ilgili çalışmamız aşağı yukarı son aşamada. Bir iki nokta da çalışmamızı sürüdüreceğiz. Bunlarda bankacılık hizmetleriyle ilgili kısım.''
Karar yargı sürecine taşınabilir
Bakan Yazıcı, Rekabet Kurulu'nun Bankalara verdiği cezayla ilgili bir basın mensubunun sorusu üzerine, bankaların finans dünyasının önemli unsurları olduğunu belirterek, kararın yazılı gerekçesinin görmeden cezayla ilgili yorum yapamayacağını söyledi.
Rekabet Kurulu'nun kararının idari nitelikte bir karar olduğunu yani yargı sürecine taşınabileceğini vurgulayan
''Bir kurum boş işle uğraşmaz. Hiç bir sebep görmeden bir yaptırım uygulamaz. Bankaların yargı yolu açık. İstenirse ceza peşin ödenirse mevzuata göre yüzde 25 indirim yapılıyor. Bankalar bunu artık kendileri değerlendirecekler. Kurumların birisine ders vereyim diye hukuki zemine oturmayan bir karar inşa etmeleri söz konusu değil.''
Kamuoyunda ''eş onayı'' olarak bilinen Borçlar Kanunu'nun kefalet işlemleriyle ilgili maddesinin sorulması üzerine ise Bakan Yazıcı, ''Bu konuda sıkıntı vardı. Yaptığımız düzenlemede, kredi işlemi kefalet veren kişinin ortak olduğu ya da sahip olduğu işletmeyle alakalıysa ve esnaf ve sanatkarın Halk Bankası'ndan, çiftçinin ise Ziraat Bankası'ndan ya da doğrudan doğruya kullandıkları kredilerle ilgiliyse eş rızası aranmayacak. Buna karşın tüketici hukuku kapsamında bir kefalet durumu söz konusu olduğunda eş rızası aranacak. Düzenlemeyi bu şekilde yaptık'' yanıtını verdi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tuketiciyi-koruma-kanunu-yenileniyor/373984