Yazdır

BDDK kararı için dava açtılar

Tarih: 13 Mart 2013 - 10:48

İstanbul Kuyumcular Odası, BDDK'nın bankalara altın satışına izin vermesi yönetmeliğinin iptali için Danıştay’a dava açtı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalara Cumhuriyet ve ziynet altınları alıp satma yetkisi vermesinin ardından İstanbul Kuyumcular Odası, yönetmeliğin iptali için 5 Mart 2013 tarihinde İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay’da dava açtı.
İstanbul Kuyumcular Odası, bankalarda Cumhuriyet ziynet altını alıp satma yetkisi verilmesi ile ilgili yönetmeliğin, para ve sermaye piyasalarının dev kuruluşu olan bankalar ile sarraf ve kuyumcu esnafını eşit olmayan rekabet koşullarında rekabet haline soktuğu gerekçesiyle iptalini istedi.
Açılan iptal davasında İstanbul Kuyumcular Odası  “2012 yılında toplam 23 milyar Türk Lirası net kar elde etmiş olan bankalara esnafla rekabet edecekleri bir ticari faaliyet alanı yaratmak esnafın ihmal edilmesi, gözden çıkarılması anlamına gelmektedir.” dedi. 
Bankalar Bu Alanda Tekelleşecek ve Esnafı Bu Piyasadan Sileceklerdir
İstanbul Kuyumcular Odası ülkemizde yaklaşık 25.000 sarraf ve kuyumcu esnafı olup, bu kişilerle doğrudan ve dolaylı ekonomik ilişki içerisinde olan yaklaşık 1 milyon kişinin bulunmasını öne sürerek, söz konusu 1 milyon kişinin eşit olmayan bu rekabet koşullarından etkileneceğini ve bu yönetmeliğin sosyal düzende rahatsızlıklar doğurabileceğini savundu. İptal davasında, bankalara Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altın ticareti yapma yetkisinin verilmesinin bankaları bu alanda tekelleştireceği, esnafın bu piyasadan silinmesi yönünde gerekçeler yer aldı.
 Devlet Vergi Kaybına Uğrayacaktır
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun17. maddesi sadece külçe altın ticaretini istisna tuttuğundan ve bankacılık hizmetlerinden hiç biri katma değer vergisine tabi olmadığından bankalar sadece külçe altın alım satımı yapabilmektedirler. İstanbul Kuyumcular Odası iptal gerekçesinde, bu yönetmelik ile bankalara farkında olunmadan, normalde katma değer vergisine tabi olan bir ticareti katma değer vergisiz yapma olanağı getirildiğini ve devletin vergi kaybına uğrayacağını vurguladı.
Hükümetin “yastık altındaki” altının, bankalar tarafından mevduata dönüştürülmesi ve kazandırılmasını sağlamak amacı ile yürürlüğe soktuğu yönetmeliğe izin verilmesinin Bankacılık Kanunu’nun ilgili maddelerine de aykırılık içerdiğini ekleyen İstanbul Kuyumcular Odası bu yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etti.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bddk-karari-icin-dava-actilar/373822