Yazdır

Çin faizi yükseltebilir

Tarih: 08 Mart 2013 - 06:39

Yeni liderlerin görev değişiminin yaklaştığı Çin'de enflasyonun yüzde 3.5'in üzerine çıkması faiz artışını beraberinde getirebilir

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in en kıdemli planlama ajansının yetkililerinden biri, tüketici fiyatlarında 3 ay üst üste yüzde 3.5'in üzerinde kazanç görülmesi hâlinde, ülkenin faizleri artırmak zorunda kalabileceğini söyledi.
Makroekonomik araştırma enstitüsü Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun başkan yardımcısı Chen Dongqi, "Teoride TÜFE 3 ay boyunca yüzde 3.5'in üzerinde seyrederse, o zaman faizlerin değiştirilmesi gerekir" açıklamasında bulunarak, ancak buna yetkililerin kendi inisiyatiflerince de karar verebileceklerini söyledi.
Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'in 13 yılın en düşüğünde seyreden büyümesinden toparlanması, kredilerin artması ve konut fiyatlarının sıçramasıyla 2011'in ortalarından bu yana ilk kez Çin'in faiz artıracağı spekülasyonu dolaşmaya başladı. Enflasyonun 2011'dekinin yarı hızına yavaşlamasının ardından Çin Başbakanın Wen Jiabao bu hafta 2013'te yüzde 3.5 enflasyon hedefi açıklayarak, geçtiğimiz yılki yüzde 4 seviyesinin altında bir oran benimsedi.
Çin'in faiz artışının zamanlamasının TÜFE'ye bağlı olduğunu dile getiren Chen, faiz artışının bu yılın ilerleyen zamanlarında, önümüzdeki yılın başlarında ya da daha sonra yapılabileceğini ifade etti.
Bloomberg anketine katılan ekonomistler 9 Mart'ta açıklanacak olan Çin'in enflasyon verisinin Şubat'ta yüzde 3 hızlanmaya işaret etmesini bekliyor. Çin'de enflasyon Ocak'ta yüzde 2 olarak, 2012'nin tamamındaysa yüzde 2.6 olarak gerçekleşmişti. Ekonomistler Çin'in enflasyonunun 2013'te yüzde 3.1 hızlanacağını öngörüyor.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cin-faizi-yukseltebilir/373162