Yazdır

Avrupa'da ihracat geriledi

Tarih: 06 Mart 2013 - 18:26

Euro Bölgesi ihracatı 4. çeyrekte gerileme kaydederek son 3 yıldan bu yana ilk defa düştü

Euro Bölgesi'nde ihracat 4. çeyrekte son 3 yıldan biraz daha uzun bir süredir ilk kez gerileme gösterirken, borç krizinin resesyonu derinleştirmesiyle yatırımlar da azalma gösterdi.
Euro Bölgesi'nden çıkan sevkiyatlar 2012 yılının son 3 ayında yüzde 0.9 düşerek gayrısafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 0.6 gerilemesine yol açtı. İhracat bundan önce en son 2009 yılının 2. çeyreğinde düşüş göstermişti. Öte yandan ithalat da 4. çeyrekte yüzde 0.9 düştü.
Londra'da bulunan IHS Global Insight şef Avrupa ekonomisti Howard Archer, "Reel ekonomik aktivitenin hâlâ bir çok ülkede gelişim göstermesi gerekiyor ve büyümenin Euro Bölgesi için bir süre daha en büyük zorluk olarak kalmaya devam edeceği yüksek bir ihtimal" yorumunda bulundu.
Euro Bölgesi ekonomisi 4. çeyrekte üst üste 3. düşüşü yaşarken, Bloomberg News anketine katılan ekonomistlere göre bu trend 2013 yılının ilk çeyreğinde devam edecek. Avrupa Komisyonu ekonominin bu yıl yüzde 0.3 daralacağını tahmin ediyor.
Öte yandan bir başka Bloomberg anketine göre Avrupa Merkez Bankası, devam eden resesyon kaygıları ve İtalya'daki seçimlerin yarattığı belirsizliğe rağmen yarın yapacağı toplantıda gösterge faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 0.75'te sabit bırakacak.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupada-ihracat-geriledi/372983