Yazdır

POS'lar yazar kasaya dönüşüyor

Tarih: 25 Şubat 2013 - 12:30

Maliye Bakanlığı’nın tebliğine göre Türkiye’de Temmuz ayı başına kadar mobil POS’lar yazar kasaya dönüşecek

Türkiye ödeme kaydedici cihazlar alanında 1 Temmuz 2013’ten itibaren yeni bir döneme giriyor. Maliye Bakanlığı’nın tebliğine göre Türkiye’de Temmuz ayı başına kadar mobil POS’lar yazar kasaya dönüşecek. Evlere sipariş getiren kuryelerin kredi kartıyla tahsilat yaptığı POS’lar artık yazar kasa fişi de kesebilecek. Buna göre ilk etapta mobil POS’lar, daha sonra da sabit POS’lar birer yazar kasaya dönüşecek.
Ruhi Sanyer'in Business Week'deki haberine göre, işletmeler ellerindeki eski nesil (bugün kullanılan) cihazlarını 2015 yılı sonuna kadar kullanabilecekler; ancak mali hafızası dolan cihazlar için hiçbir işletmeye yeni mali hafıza verilmeyeceğinden onlar da kredi kartıyla satışlarda kullanmak amacıyla yazar kasa özelliği olan POS’lardan satın almak zorunda kalacaklar. Tahminlere göre 2015 yılı sonuna kadar 2 milyon 200 bin yazar kasa değişimi gerçekleşecek.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı (2008-2010) uyarınca yürürlüğe girecek uygulamayla online vergi denetimi de sağlanmış olacak. Maliye Bakanlığı, kredi kartıyla yapılan her alışverişi anında görecek. POS cihazlarını fiş kesen yazarkasalara dönüştürecek sistemi dünyada ilk uygulayan ülke Türkiye olacak.
Önümüzdeki dönemde yazar kasa üreticileri arasında başlaması beklenen rekabetin önemli oyuncularından biri de MT Holding olacak. Bünyesindeki şirketlerin beşiyle bu alanda çalışmaya başlayan holdingin geçtiğimiz hafta sohbet imkanı bulduğum patronu Murat Sancak ilginç bir girişimci. 2005 yılına kadar Türkiye’nin ilaç dağıtımı alanında en büyük isimlerinden Hedef Alliance’ta 2005 yılına kadar satın alma direktörü olarak çalışmış. O günleri “3 milyar dolarlık ilaç alır, 3 milyar dolarlık ilaç satardım” sözleriyle anımsıyor. Daha sonra ayrılıp tıbbi sarf malzemeleri ve tıbbi test cihazları alanında faaliyet göstermek üzere kardeşiyle bir şirket kurmuş.  Şu anda 400 çeşit tıbbi sarf malzemesi üretip satıyorlar. Şeker test cihazında şu anda Türkiye’de pazar lideri konumundalar. Ayrıca kurdukları MT Holding bünyesindeki şirketlerden birisi de yazar kasa üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Vera Delta markasıyla Türkiye’nin en ucuz ve 20 yıl ile en uzun mali hafıza süresine sahip yazar kasasından 30 bin tane satmışlar.
“Nasıl girdiniz yeni nesil ödeme kaydedici cihaz işine” diye sorunca başlıyor anlatmaya: “2009’da Mehmet Zerman, Ferit Sağıroğlu ve Aydın Çelik adlı üç arkadaş geldiler bana. Teknoloji sektöründe çalışmış üç insan bunlar. İkisi Profilo’da, biri NCR’da yöneticilik yapmış.  Ellerinde Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı (2008-2010) var. Diyor ki orada 31 Aralık 2012’ye kadar POS ve yazar kasalar birleştirilecek. Onlar da bir projeleri olduğunu söylediler. Dinledim, baktım, kokuyu aldım ve ‘tamamdır’ dedim. Yarım saatin sonunda ortak olduk, birinci saatin sonunda da çalışacakları yeri tahsis ettim.”
Finansmanı Murat Sancak sağlamış, projeyi getiren üç kişi de yüzde 5’er ortak olmuş ve çalışmalar başlamış. Ancak daha sonra olayın bazı paydaşlarının “hazır olamayız” itirazları nedeniyle de süre alt ay daha uzatılıp 2013 yılı Temmuz başına çekilmiş. Sancak, kendi deyişiyle “Türk mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilen ve AR-GE’si yapılan cihaz” için bugüne kadar 35-40 milyon dolar yatırım yapmış. Halen cihaz için sürdürülen AR-GE faaliyetlerinde 70 mühendisin çalıştığını belirten Sancak “Devletimize yük olmayalım diye bir kuruş Ar-GE teşviği de almadık” diyor.
Sancak’ın yanında getirdiği ve dünyada ilk olduğu ürünün broşüründe belirtilen “IP Tabanlı EFT POS Özellikle Mobil Yazar Kasa”yı denedik.  Gerçekten de hem iki nüsha kredi kartı slibini, hem de fişimizi aldık. Mevcut POS makinelerinin irisi. Ancak bugünkü POS makineleri boyutunda olanı da üretmişler. Murat Sancak’ın anlattığına göre ürettikleri bu yeni nesil ödeme kaydedici cihaz halen İstanbul’da bir lokantada, bir eczanede ve bir de kebapseverlerin iyi bildiği  Güler Ocakbaşı’nda bankaların çok sayıdaki farklı senaryosuna göre test ediliyormuş. Sancak geliştirdikleri cihazın 53 bankayla ve çok sayıda bankacılık uygulamasıyla çalışabildiğini belirterek “Böylelikle POS kirliliğinin de ortadan kalkmasına büyük katkıda bulanacağız” diyor.
Cihazın parçalarının yüzde 90’ı Japonya’dan, yüzde 10’u da Çin’den temin edildikten sonra üretimi Çin’de yapılıyor. Kullanılan her parçanın bir üst teknolojik özelilğe sahip olanının piyasaya çıkması durumunda hemen yenisi devreye sokuluyormluş. Dünyada 39 ülkede cihaz için “Faydalı Model Patenti” alınmış. Yazılım geliştirmesini ise MT Grup’un mühendisleri,  Türkiye’deki her on bankanın altısına yazılım hizmet veren ve uygulama geliştiren Cordis ve Smartsoft adlı Türk şirketleriyle birlikte yapmışlar. Sancak bu şirketlerle iki yıldır çalıştıklarının altını çiziyor. Hem yazar kasa, hem de POS onayı bu alanlardaki en önemli otoritelerden alınmış.
Sancak “Maliye Bakanlığı her ilave bin liralık kredi kartı harcamasının 20 lira vergi geliri getirdiğini hesaplamış. Hedef geliri arttırmak ve denetimi online olarak daha etkin şekilde yapmak” diyor. Buna göre büyük dönüşümün tamamlanmış olması gereken 1 Ocak 2016’da Maliye Bakanlığı “Hakkari’deki bakkalda bile kredi kartıyla günde kaç kutu kibrit satıldığından anında haberdar olacak.”
18 saat pil ömrü olan yeni POS makinesi günde 500 işlem yapabiliyor. Bugünkü yazar kasaların ortalama 2 yıl olan mali hafıza süreleri Vera Delta’da 8 yıl. Bugün bir yazar kasanın fiyatının 1500-4500 dolar arasında değiştiği,  Vera Delta’nın fiyatının ise yazar kasa artı çok sayıdaki banka POS’u kullanım özelliğiyle birlikte 599 euro olması, şansını arttıracağa benziyor.
Türkiye’yi dünyada yazar kasayla POS’u konuşturan ilk ülke yapacak uygulama daha şimdiden birçok ülkenin de ilgisini çekmiş.  Geçen yıl Maliye Bakanlığı’ndan bir bürokratan Maliye Bakanları toplantısında bu konuda yaptığı sunumun ardından gözler Türkiye’ye çevrilmiş. Macaristan, İsveç, Slovenya ve Polonya’dan “görüşelim” teklifi gelmiş. Önümüzdeki günlerde bu konuda temaslar başlayacakmış. Ayrıca Azerbaycan’ın en büyük bankasıyla da görüşmeler sürüyormuş. 
MT Holding mart ayının ilk haftasında bu projedeki paydaşı Denizbank ile ürünün lansmanı için düğmeye basacak. İki yıldır para ödenen pazarlama ekibi ve bayiler satışa başlayacak. “Erken kalkan yol alır” şeklindeki atasözünün geçerliliği bir kez daha kanıtlanacak gibi görünüyor. Ancak bir müddet sonra, şimdilik sesleri çıkmasa bile, halen Türkiye’de POS cihazı satan iki, yazar kasa satan 26 şirketin devreye girmesi bu alanda rekabeti kızıştırabilir. Hele de pasta bu kadar büyük olunca bugüne kadar uyuyanların, uyanıp ne oluyoruz demeleri kimseleri şaşırtmamalı.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/poslar-yazar-kasaya-donusuyor/371995