Yazdır

FT: Türkiye ihalelerde başarısız

Tarih: 25 Şubat 2013 - 11:05

FT, Türkiye'de ihalelerin yatırımcıların kaynak sağlamamaları nedeniyle başarısız olduklarını iddia etti

Türkiye’nin ikinci büyük özelleştirmesi olarak lanse edilen köprü ihalesinin iptal edilmesi, yurt dışında da yankılandı. Financial Times gazetesi, Türkiye’nin altyapı projeleri için milyarca dolar yatırımı çekmeye çalıştığı "hassas" bir dönemde verilen iptal kararının analistler arasında soru işaretlerini yarattığını, iptalin “olumsuz bir sinyal” olarak yorumlandığını yazdı.
Ekonomik gazetesi Financial Times, Türkiye’nin 5.7 milyar dolarlık bir teklif yapıldığı köprü ihalesine ilişkin iptal kararının, Türkiye’nin altyapı projeleri için milyarlarca dolar çekmeye çalışmasına rağmen alındığına dikkat çekti.
Gazete, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği bir devlet komitesince empoze edilen veto, bazı analistlerin, yatırımcıların özelleştirme ihale süreçlerine girerken ne kadar kesinlik bekleyebileceklerini sorgulamalarına neden oldu” ifadelerini kullandı.
“DAHA ÖNCE YAPILAN İHALELER KAYNAK BULUNAMAYINCA BAŞARISIZ OLDU”
Bu arada, daha önce yapılan bazı altyapı ihalelerinin yatırımcıların kaynak sağlamamaları nedeniyle başarısızla sonuçlanmasının ardından geldiği de anımsatıldı.
İngiliz gazetesi, köprü ihalesinden galip çıkan 5.7 milyar dolarlık teklifi yapan Koç Holding’in liderliğindeki grupta, Malezyalı UEM’nin de bulunduğu işaret ederek “UEM’nin rolü de anlamlı çünkü Türkiye, daha çok Asya yatırımının peşinde” değerlendirmesinde bulundu.
“İPTAL HASSAS BİR DÖNEME RASTLIYOR"
Haber analizinde ayrıca “İptal, özellikle hassas olan bir döneme rastlıyor çünkü Türkiye İstanbul’da dünyanın en büyük havaalanlarından biri olması planlanan havaalanının yapımı ve işletilmesi için Mayıs ayında bir ihale planlıyor. Aynı zamanda diğer iddialı altyapı projeleri de var” denildi.
FT, bir analistin “Elbette ki öngörülebilirlik ve hukuki kesinlik açısından olumsuz bir sinyal gönderiyor” değerlendirmesini yansıttığı haberinde Türkiye’nin şimdiye kadar portföy fonlarına göre çok daha az doğrudan yatırımları çektiğini, geçen yılda da net portföy girişleri 40 milyar dolar iken net doğrudan yabancı sermayenin 8 milyar dolarda kaldığını vurguladı.
“SERMAYE ÇEKME KABİLİYETİ, İHTİYAÇLARIN ÇOK ALTINDA”
Gazete, haberine “Bankacılar, önümüzdeki 10 yıl için yollar, limanlar ve havaalanları ile enerji ve diğer sektörler için yüz milyarca dolarlık altyapı ihtiyaçlarının gerekeceği tahmininde bulunsa da ülkenin sermaye çekme kabiliyeti, yatırım finansmanı talebinin çok altında olmayı sürdürüyor” değerlendirmesiyle son verdi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ft-turkiye-ihalelerde-basarisiz/371971