Yazdır

Şaşırtan rakam!

Tarih: 24 Şubat 2013 - 08:46

Mahkemeler tam 25 bin usulsüz telefon dinleme kararı vermiş.

TBMM, Yasadışı telefon ve ortam dinlemelerini araştırma Komisyonuna bilgi veren Telekomünikasyon İletişim Başkanvekili Osman Nihat Şen, bugüne kadar başkanlığa iletilen 25 bin dinleme talebininin usulsüz bulunarak reddedildiğini açıkladı.
Yasaya göre, soruşturma sırasında suç işlendiği yönünde kuvvetli şüphe olması ve başka biçimde delil elde edilememesi durumunda, hâkim veya savcı kararıyla telefonlar dinlenebiliyor. Ancak bu kararlar, belli suç iddiaları için verilebiliyor. Göçmen kaçakçılığı, Cinayet, İşkence, Cinsel saldırı, Uyuşturucu Silah ve Tarihi eser kaçakçılığı, Kalpazanlık, İhaleye fesat karıştırma, Rüşvet, Silahlı örgüt, Malvarlığını aklama, Casusluk ve Zimmet dışındaki suçlar için, dinleme kararı verilmesi yasaya aykırılık taşıyor.
70 BİN KİŞİ DİNLENİYOR
Türkiye’de yaklaşık 70 bin kişinin telefonları mahkeme kararı ile dinleniyor. Sabit telefon, cep telefonu, faks ve bilgisayar gibi cihazlarla yapılan iletişimin kayda alınması konusunda mahkeme taleplerine izin verme yetkisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında bulunuyor. TİB mahkeme kararını onayladıktan sonra, MİT, Emniyet ya da Jandarma dinlemeye geçiyor.
Adli dinleme, kuvvetli suç şüphesi ve başka suretle delil elde edilmesi imkânı olmaması halinde en çok 3 ay yapılabiliyor. Örgüt soruşturmasında ise hâkim, bir aydan fazla olmamak üzere istediği kadar bu süreyi uzatabiliyor. İstihbari dinlemeler ise suçu önlemek amacıyla yapılıyor. İletişimin tespiti de, numara, süre, yer gibi detayları içeriyor. İzleme ve görüntü alma faaliyetine de ortam dinlemesi adı veriliyor. TİB’de 4 Petrabyte büyüklüğünde veri saklanabiliyor. Bu da 4.2 milyon gigabyte anlamına geliyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sasirtan-rakam/371856