Yazdır

Vergi oranı yatırımda kriter değil

Tarih: 18 Şubat 2013 - 10:43

Kurumlar vergisi oranları yatırımların adresini değiştirmek konusunda tek başına bir etken değil

Grant Thornton’un, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 44 ülkede 3.450 C seviye yönetici ile yaptığı araştırmaya göre bir ülkedeki kurumlar vergisi oranı, yatırımın yapılacağı ülkeyi seçmek konusunda bir kriter değil; ama diğer taraftan, kurumlar vergisinde yapılacak indirimler cezbedici birer unsur olabilir.
Araştırmaya 44 ülkeden katılanların %67’si, daha düşük kurumlar vergisi için yatırımlarını başka bir ülkeye taşımayı düşünmeyeceğini belirtiyor.  Araştırmaya göre, global istatistiklere bakıldığında, daha düşük kurumlar vergisi nedeni ile yatırım ülkesini değiştirmek fikrine en soğuk bakanlar %94 ile Yeni Zelandalı katılımcılar. Bunu %90 ile İsviçre, %88 ile Fransa, %87 ile Almanya ve %86 ile İrlandalı yatırımcılar takip ediyor. Daha düşük kurumlar vergisi için yatırımları başka bir ülkeye kaydırabileceklerini belirtenler ise Rusya, Hindistan, Tayvan, Yunanistan ve Norveçli yatırımcılar.
Araştırmaya Türkiye’den katılan yöneticilerin %12’si, kurumlar vergisinde yapılan %10 veya üzeri bir indirimin yatırım ülkesini değiştirmek konusunda yeterli olabileceğini belirtirken, %58’i herhangi bir kurumlar vergisi indirimi için böyle bir değişiklik düşünmeyeceğini ifade ediyor. Bu oran; %67 olan global ortalamanın altında. Buna göre; %20 olan temel kurumlar vergisi oranıyla OECD ülkeleri arasında oldukça rekabetçi bir orana sahip olan Türkiye’de, araştırmaya katılanların %58’i herhangi bir kurumlar vergisi indiriminin adres değişikliği için yeterince cazip bir unsur olmayacağını düşünüyor.
Rapor sonuçlarını değerlendiren Grant Thornton Türkiye Uluslararası Vergiler Ortağı Emin Taylan, ‘Uluslararası operasyonları olan şirketler için kurumlar vergisi oranlarından ziyade, mevcut ülke yasaları çerçevesinde vergi planlaması konularının nasıl ele alındığı ve uygun vergi indirimlerinin yakalanıp yakalanmadığı, önemli kararları alırken belirleyici bir unsur olabilir. Yatırım kararı konusunda, farklı bazı etmenlerin bir kombinasyon şeklinde ele alınması daha doğrudur’
Araştırmaya katılan yöneticilerin üçte ikisinden fazlası (%68) bazı vergi indirimlerinden feragat edecek dahi olsalar, kurumlar vergisinde indirim yapılmasından yana olduklarını belirtiyorlar. Bu konuda, %94 ile Vietnam, %92 ile Litvanya, %92 ile Malezya, %90 ile Yunanistan, %82 ile Meksika ve %81 ile Hindistan başı çekmektedir. Türkiye’de ise bu oran %66 olarak ortaya çıkıyor.
Araştırmaya katılan her beş kişiden biri (%61) ülkelerindeki yasa koyucuların ekonomik baskıları rahatlatmak için vergisel konularda yeterli düzenlemeler yapmadıkları görüşünü beyan ediyorlar. Bu grupta başı çekenler ise %92 ile Arjantin, %86 ile Japonya, %82 ile İspanya ve %78 ile Letonya. Türkiye’de ise katılımcıların %44’ü bu görüşü paylaşıyor.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/vergi-orani-yatirimda-kriter-degil/371256