Yazdır

Önce siyaset sonra ticaret

Tarih: 16 Şubat 2013 - 14:42

''İsrail'de üretilen doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya boru hatlarıyla aktarılması fizibıl bir proje olabilir."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''İsrail'de üretilen doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya boru hatlarıyla aktarılması fizibıl bir proje olabilir. Ama bundan daha önce siyasetin fizibıl noktaya gelmesi lazım'' dedi.
Bakan Yıldız, enerji ve çevreye duyarlı olarak üretilen Ekolojik Ev Projesi tanıtım toplantısının ardından soruları yanıtladı.
İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya boru hatlarıyla aktarılması projesine ilişkin bir soruya Yıldız, ''Biz bölgemizdeki hiçbir projeye normalde kayıtsız kalmayız. Tabiki İsrail de bölgemizdeki bir ülke. Ancak gelişen siyasi olaylar bizim hiçbir şey olmamışcasına davranmamızı gerektirmez'' yanıtını verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler toplantısında söylediği siyasi şartların yerine gelmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, ''İsrail'de üretilen doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya boru hatlarıyla aktarılması fizibıl bir proje olabilir. Ama bundan daha önce siyasetin fizibıl noktaya gelmesi lazım. Siyaset fizibıl bir noktaya gelmeden, böyle projeleri başlatma imkanımız ne yazık ki çok zor olacak. Bu konuda biz adımlarımızı attık, söyleyeceklerimiz söyledik. Eğer bu projenin gerçekleştirilmesini istiyorlarsa, İsrail'in de mutlaka atacağı adımlar var ve bu manada söyleyeceği olumlu şeyler olacaktır'' diye konuştu.
Yerli kömür kullanan elektrik santrallerine 5. bölge teşviki
Yıldız, yerli kömür kullanan elektrik santrallerinin 5. bölge teşvikleri kapsamına alınmasına yönelik Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na ilişkin bir soruyu da, şöyle cevapladı:
''Sayın Başbakanımızın yerli kömürlerin, yenilenebilir enerji kaynaklarının her geçen gün daha fazla kullanılmasına dönük bir talimatı vardı. Türkiye'de şu anda 12-13 milyar ton civarında bir yerli kömürümüz var. Çok yüksek kalorili değil, ama buna rağmen yapacak çok fazla işimiz var. Şu ana kadar yapılan teşvikler yerli kömürün çıkarılmasıyla alakalı teşviklerdi. Çıkarılan bu yerli kömürün yine yerli kömürle çalışan termik santrallerde kullanılmasına dönük ve oradan üretilecek elektriğe dair bir teşvik yoktu. Resmi Gazete'de yayınlanan yapı bu teşviki getiriyor ve nerede yapıyor olursanız olun 5. bölge teşviklerinden yararlanmanızı sağlıyor.''
Bu düzenlemenin yerli kömüre olan yatırımcı rağbetini daha da artıracağını ifade eden Yıldız, yatırımın 6. bölgede yapılması halinde yine 6. bölge teşvikinden yararlanılacağını söyledi.
Yıldız, ''Biz doğalgaza göre ithal kömürün, ama ithal kömüre göre de yerli kömürün daha fazla kullanılmasını istiyoruz, doğalgaz faturalarımızın, ithal faturalarımızın daha da düşmesi açısından... Düzenlemede emeği geçen başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Sayın Ali Babacan ve Sayın Zafer Çağlayan'ın bütün destekleri için teşekkür ediyorum'' ifadelerini de kullandı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/once-siyaset-sonra-ticaret/371090