Yazdır

‘Faizsiz foreks’ için Türkiye'ye koştu

Tarih: 12 Şubat 2013 - 13:15

Kuveytli Noor Capital, Katar Üniversitesi’nin fetvasını kriter alarak ‘faizsiz foreks’ için Türkiye’ye geldi

Katar Üniversitesi’nin ‘faizsiz foreks’ fetvasını kriter alan Kuveytli Noor Capital, Türkiye’de foreks şirketi kurdu. Dünya Gazetesi'nden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre, Akdeniz Menkul’ün hisse senedi ve VOB lisansını alarak 2012 ocak ayında faaliyete başlayan Noor Capital Menkul Değerler (NoorCM), kaldıraçlı işlem yetki belgesini de alarak 12 Aralık 2012’de foreks faaliyetlerine başladı. NoorCM, tezgah üstü (OTC) finansal aracılık hizmetleri konusunda Türk aracı kurum piyasasında Kuveyt menşeili ilk direkt yatırım yapan firma oldu. Türkiye’de foreks ve kurumsal finansman başta olmak üzere hisse senedi, VOB, yatırım danışmanlığı, halka arza aracılık gibi hizmetler de verecek olan şirket, körfezdeki yatırımcıları buraya, Türk yatırımcıları da körfeze çekmek için bölgesel üst olmayı hedefliyor.
Noor CM, 1999 yılında bir grup işadamı tarafından foreks piyasalarında aracılık faaliyeti yürütmek için Kuveyt’te kuruldu. Halen Dubai başta olmak üzere bölgenin önemli merkezlerinde ofisleri bulunan NoorCM Mısır ve Katar’da da ofis açarak bölgesel bir şirket olmayı hedefliyor. Şirketin 5 bin müşterisi ve 25 milyon dolar müşteri varlığı bulunuyor.
Spot ve faizsiz olmak niçin önemli?
Noor Capital Market Menkul Değerler AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Jihad Shannak, faizsiz foreks ile ilgili Katar Üniversitesi’nin fetvasının önemli bir kriter oluşturduğunu düşündüklerini belirterek, söz konusu işlemler için yapılan işlemin vadeli değil spot olması ve aracı kurumun yatırımcıdan faiz almamasının mühim olduğunu dile getirdi. Shannak, taşıma maliyetsiz kaldıraçlı işlemlerin Türkiye için önemli bir açılım olduğunu ve Türk yatırımcılar için önemli bir rahatlık getirdiğini söyledi.
Shannak, “Foreks piyasasında swap denilen gecelik taşıma maliyeti bulunmaktadır. Örneğin, gecelik maliyetlerde 1 lotta 30 dolara kadar varan maliyetler oluşabiliyor ve biz bunu yatırımcıya yansıtmıyoruz. Böylece faizsiz foreksi tercih eden yatırımcı da bize geliyor. Biz yapılan işlemlerden para kazanıyoruz. Bunu bir promosyon gibi düşünebilirsiniz” dedi.
Türkiye’de İlk üçü hedefliyor
NoorCM olarak 2012 yılından önce de Türkiye tezgahüstü piyasası ile ticaretleri olduğunu, bu nedenle Türkiye’ye fiziki yatırım yaptıktan sonra da Kapalıçarşı’ya özel bir önem verdiklerini ve ticaret bağlarını sürekli olarak kuvvetlendirdiklerini ifade eden Shannak, yatırım danışmanlığı ve halka arza aracılık için yetki belgesi için başvuracaklarını, çok yakın zamanda kurumsal finansman departmanlarını kuracaklarını ifade etti. Önümüzdeki dönemde sukuk ihraçlarında da aktif rol oynayabileceklerini dile getiren Jihad Shannak, “Aslında her alana girmek istemiyoruz, daha çok ihtiyaca göre uzmanlaşmış olduğumuz alanlarda konsantre olmak istiyoruz. Kurumsal finansman ve foreks piyasasına konsantre olmayı, Körfezdeki müşterileri Türk hisse senedi ve VOB ile tanıştırmak istiyoruz. Bu anlamda köprü ve Kuveyt sermayesi için örnek olacağımızın bilincindeyiz. Her alanda özensizce yatırım yapmak iyi bir strateji değil” diye konuştu. Shannak, şuanda yeni giriş yapmalarına rağmen ilk 10 aracı kurum içerisinde olduklarını, bu yıl sonuna kadar ilk üç içerisinde olmayı hedeflediklerini dile getirdi.
1/100 kaldıraç sınırı yeterli
Taşıma maliyeti istemeyen yatırımcıların faizsiz foreksi tercih ettiğini kaydeden Jihad Shannak, “Uzun vadeli taşımak isteyen müşteriler için mükemmel bir ürün. Traderlar için ise spreadlerimiz piyasanın altında olsun gibi bir kaygımız yok” dedi. Türkiye’de foreksin kumar olarak algılandığından söz eden Shannak, “100 dolarlık hesap açmaya çalışan müşteriler var. Bunun olmaması lazım. Ayrıca yatırımcılar öncelikle 1/100 kaldıracı sonuna kadar kullanmaya itiliyor, bu çok fazla ve düşük miktarlı hesaplarda direkt olarak yatırımcıya zarar veren bir neden oluyor. Yatırımcı hangi ülkenin parasını trade ediyorsa o ülkenin haberlerini takip etmeli ve kar-zarar hedeflerini iyi bilmeli. Ayrıca sektörde müşteriye sadece sistemi nasıl kullanacağına dair eğitim veriliyor. Ürünün de tanıtılması gerekiyor” diye konuştu.
Vergi net değil, tedirgin ediyor
Türkiye’deki netlik kazanmayan vergi uygulamaları nedeniyle yerli ve yabancı yatırımcıların tedirginlik yaşadığını kaydeden Shannak, foreks piyasasının da hisse senedi ve VOB’da olduğu gibi sıfır stopaja tabii olmasının daha faydalı olacağını belirtti.
Ürdün, Lübnan, Kuzey Irak, Azerbeycan’da temsilcilik ofisi açacak
Kuzey Irak, Azerbeycan, Suriye, Ürdün, Lübnan gibi ülkeleri Türkiye’ye bağlamak istediklerini, buradaki yatırımcıları Türk foreks piyasasına çekeceklerini söyleyen Jihad Shannak, “Bu ülkelere yönelik fon kurmayı, bu ülkelerdeki yatırımcıları Türkiye’ye yönlendireceklerini” ifade etti. “Söz konusu ülkelerde regüle bir piyasa yok. Bu ülkelerde uzun zamandır yüksek montanlı foreks işlemi yapılıyor. Türkiye güvenli ve regüle olduğu için artık burayı tercih ediyorlar. Kanunlar da onları koruyor. Türkiye’ye gelmek istemeleri çok normal. Burası bölgesel finans merkezi oluyor. Kuveytteki merkezimiz körfez bölgesine, biz ise bu ülkelerdeki yatırımcılara hizmet edeceğiz” diye konuştu.
Shannak, Suriye’deki ofislerini mevcut durum nedeniyle kapattıklarını anlatarak, şuanda Ürdün, Lübnan, Kuzey Irak, Azerbeycan’da temsilcilik ofisi açmak için kanuni alt yapıları araştırdıklarını, çok kısa sürede buralarda temsilcilik açmak istediklerini dile getirdi.
Katar Üniversitesi’nden döviz ticareti ve şeri fetvası
Katar Üniversitesi Şeariat Fakültesi Fıkıh ve Usul Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhiddin Karadaği’nın yayınladığı döviz ticareti ve şeri fetvaya göre foreks işlemi belli kaideler dahilinde helal olarak kabul ediliyor. İslam fıkhında mali işlemlerin en zor işlemlerden biri olduğu; nitekim alış verişin elden ahzu kaz olmasının şart olduğu ifade edilen fetvada, şöyle deniliyor: “Ancak çağdaş fıkıh adamları tutarın banka hesabında kayıtlı olmasını ahzu kabz niteliğinde saymışlardır, bununla ilgili oy birliğiyle kararlar ve fetvalar verilmiştir. Buna göre döviz işlemlerinde en önemli şartlar şöyledir; Satış ve alış işlem hemen olup, içinde erteleme şartı olmamalıdır. Her iki döviz cinsi alıcı ve satıcının hesabına girmeli ve kayıt edilmeli. Ticari işlemin tutarı hiç geciktirmeden hemen ödenmeli. Bu ticareti işlemleri yaparken faiz olmamalı, eğer riba şeklinde herhangi bir faiz olursa, sözleşme geçersiz hükümsüz ve haram sayılır. Dolayısıyla bu haramdan çıkışın tek yolu şu iyi husustan biridir: Bir insan ya sahip olduğu para kadar bir şey satın almalı, ya da aracıdan faizsiz borç para alabilir, ayrıca aracı verdiği paradan riba şeklinde faiz almamalıdır.”
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faizsiz-foreks-icin-turkiyeye-kostu/370675