Yazdır

FED 'etkili adımlara' devam ediyor

Tarih: 12 Şubat 2013 - 10:14

FED Başkan Yardımcısı Janet Yellen, "Ekonomiyi destekleyici 'etkili adımları' devam ediyor" dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Janet Yellen, bankanın uyguladığı gevşek para politikalarının, ülkedeki istihdam pazarının devam eden sıkıntılı durumu nedeniyle doğru olduğunu söyledi.
Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ardından bu göreve gelebilecek isimler arasında yer alan Yellen ekonomik büyümedeki zayıf seyre ilişkin endişelerini dile getirdi.
Yellen, ABD'nin en büyük işçi sendikası ve siyasi açıdan güçlü bir grup olan AFL-CIO'nun toplantısında dün yaptığı konuşmada şöyle dedi:
"Maksimum istihdam ile, çalışanların bugün karşı karşıya oldukları çok zor koşullar arasındaki uçurum, Fed'in toparlanmayı güçlendirme çabalarının aciliyetini açıklamaya yardım ediyor. Ekonomik büyüme ve istihdam yaratmada hız kazanılması için etkili adımlar attık ve atıyoruz."
Ekonominin geçen yılın son çeyreğinde hafif küçüldüğü açıklanan ABD'de daralmanın geçici olduğu düşünülüyor. Ancak yüzde 2 civarında devam eden büyüme oranının, ekonomistlere göre yüzde 7.9 seviyesindeki işsizlik oranını aşağı çekmek için gereken büyümenin çok gerisinde kaldığı da belirtiliyor.
Küresel finans kriziyle birlikte politika faizini sıfır ile yüzde 0.25 aralığına indiren ve 2 trilyon doların üzerinde mortgage ve Hazine tahvili alımı yapan Fed, Eylül'de de aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımı öngören ucu açık bir destek programı başlatmıştı.
Yellen, ABD'nin kararsız bütçe politikasını da ekonomik toparlanmadaki zayıflığın bir nedeni olarak gösterdi.
"Sanırım keyfi mali politika, eskiden olduğu gibi ekonomik toparlanmaya destek verici değil, önünü kesici bir etki olmaya daha bir süre devam edecek."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/fed-etkili-adimlara-devam-ediyor/370653