Yazdır

BES’e katılım 3 kat arttı

Tarih: 06 Şubat 2013 - 14:04

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç "bireysel emekliliğe eskiden 1 katılım olurken, şimdi 3'e çıktı" dedi

Tasarrufun birey ve ülke ekonomisi açısından önemi konusunda basınla sohbet toplantısında buluşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, hükümetin bireysel emeklilik konusunda aldığı yüzde 25’lik katkı payı desteği kararının çok önemli bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. Yüzde 25 katkının çok iyi bir oran olduğunu vurgulayan Genç, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti tasarrufu teşvik anlamında hiç bu kadar kararlı görmemiştik” dedi.      
Garanti Bankası, tasarrufun ülke ve bireyler için öneminin konuşulduğu, bankanın altın toplama konusunda bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmaların aktarıldığı sohbet toplantısında konuyla ilgili bilgi veren Genç, Türkiye’deki büyümenin temelinde iç tüketimin yer aldığını vurguladı. Bu durumun ise cari açığı artırıp ekonomin kırılganlığını artırdığını söyleyen Genç, “Kırılganlığı ortadan kaldırıp istikrarlı büyümeyi sağlamak için ihtiyaç duyulan kaynak, gerek henüz ekonomiye kazandırılamayan yastık altındaki altınlarla gerekse bireylerin tasarruf konusundaki iştahının artmasıyla Türkiye’de mevcut.” dedi. 
Cari açığın artmasında tasarrufların yetersizliğinin yattığını söyleyen Onur Genç, “tasarruf yapılmadığı zaman cari açık olur. Türkiye’de tasarruf oranı çok düşük, 20-40 yaş arasındaki bireylerin ortalama tasarrufu oranı bin lira. Gelirler düşük, bireyler var olan gelirini de harcıyor” dedi.
Bankacılık sisteminde mevduatın krediye dönüşme oranının yüzde 102’ye çıktığını böylece kredi/mevduat açığının18 milyar lira olduğuna dikkat çekerek, “ 2015 yılında kredi/mevduat oranının yüzde 127’ye çıkmasını bekliyoruz, bu durumda kredi/mevduat açığı da 294 milyar liraya çıkacak” dedi.     
Ancak tasarrufların önemli bir kısmının da altın ziynet eşyası olarak “yastık altında” olduğu gerçeği olduğunu hatırlatan Genç, yastık altındaki altın tutarının 3 ile 5 bin ton arasında olduğunun tahmin edildiğini, bunun da 300 ile 500 milyar lira arasında bir tutara karşılık geldiğinin altını çizdi.
Altın Salısı
2012’de başladıkları “Altın Salısı” uygulamasıyla, kısa sürede, yaklaşık 1 milyon adet çeyrek altına eşdeğer olan 1,5 tondan fazla altını ekonomiye kazandırdıklarını ifade eden Onur Genç, “Özellikle son reklam kampanyamızın ardından, Altın Salısı’na olan ilgi her geçen gün daha da artıyor. Bugün 36 ilde, 100’e yakın şubemizde altın toplamaya devam ediyoruz. Hedefimiz, uygulamayı daha geniş bir şube ağına yaymanın yanı sıra şube dışı kanallara da taşımak ve çok daha geniş bir kitleye dokunarak, reel ekonomiye daha fazla kaynak yaratmak.” dedi. 
Kadınlardan büyük ilgi
Bu kampanyayla altınlarını bankaya getirenlerin yüzde 37’sinin daha önce hiç bankayla gelmemiş kesimden oluştuğunu söyleyen Genç, “bunların yüzde 70’i de kadın” dedi.
Altına ek olarak tasarrufun her dönemde öncelikleri arasında olduğunu belirten Genç, “Bu konuda bireyleri cesaretlendirecek, doğrudan harekete geçirecek, tasarruf alışkanlığı kazandıracak ürün ve hizmetler geliştirmeye odaklanıyoruz. ‘Türkiye’de biriktirmek ilk defa bu kadar NET’ sloganıyla sunduğumuz NET Hesap, vade sonunda elde edilecek net kazancı müşterilerine birinci günden söyleyen ilk ve tek ürün. Ayda 100 TL’den 500 TL’ye kadar farklı tutarlarda birikim imkanı sağlayan NET Hesap kısa zamanda çok yoğun ilgi gördü. Bu da bize doğru ürünle tasarruf potansiyelinin harekete geçirilebileceğini gösterdi.” dedi.
Onur Genç sözlerini şöyle tamamladı: “Sürdürülebilir ve sağlıklı bir ekonomik büyüme için ülke olarak tasarruf etmemiz, altın gibi mevcut tasarrufları sisteme kazandırmamız şart. Giderek güçlenmesini hedeflediğimiz tasarruf alışkanlığı, farklı yatırımlara zemin hazırlarken, cari açığın dengelenmesi konusunda da önemli bir rol üstlenecek. Garanti Bankası ve bankacılık sektörü olarak, ülkemizin makroekonomik hedefleri doğrultusunda, tasarruf alışkanlığı ve bilincini yeniden canlandıracak, mevcut tasarrufları ekonomiye kazandıracak çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bese-katilim-3-kat-artti/370083