Emir’in gözü Türk bankalarında
Tarih: 03 Şubat 2013 - 10:01
Körfez Bölgesi’nin 3. büyük bankası Emirates Bank, Türkiye’de banka satın almak için nabız yokluyor
Körfez Bölgesi’nin 3. büyük bankası Emirates Bank, Türkiye’de banka satın almak için nabız yokluyor. Vatan Gazetesi yazarı Ufuk Şanlı'nın yazısına göre, daha önce Türkiye Finans’ı satın almak için teklif veren Emirates Bank’ın satışı uzun süredir gündemde olan Finansbank ve Tekstilbank’la ilgilendiği konuşuluyor. Bankanın sıfırdan lisansa sıcak bakmadığı gelen bilgiler arasında...
Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük bankası Emirates Bank, Türkiye’de bankacılık için nabız yokluyor. Ekonomi yönetimine yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Emirates Bank banka satın almak için temaslarda bulunuyor. Son dönemde Körfez Bölgesinden Türk bankalarına yönelik büyük bir ilgi olduğunu kaydeden bir üst düzey bürokrat, “Kuveytli Burgan Bank Eurobank Tekfen’i satın aldı. Commercial Bank Of Qatar (CBQ) da Alternatifbank’ın yüzde 75’ini satın almak için çalışmalarını sürdürüyor. Yine Katarlı Qatar National Bank (QNB) Finansbank’la ilgilendiği yönünde haberler var. Bu haberlerde bölge bankalarının Türkiye’ye olan ilgisini körüklüyor” dedi.
Uluslararası bir danışmanlık şirketinin üst düzey yöneticisi de “Emirates Bank uzun zamandır Türkiye’yi yakından izliyor. Hatta 2007’de Türkiye Finans’ı satın almak istemişlerdi. Ancak ihaleyi daha yüksek teklifte bulunan Suudiler kazanmıştı” bilgisini verdi.
Bilanço büyüklüğü açısından Birleşik Arap Emirliklerinin en büyük bankası olan Emirates Bank, ülkenin önde gelen iki bankası; Emirates Bank International ve National Bank of Dubai’nin birleşmesiyle kuruldu. Bilanço büyüklüğü açısından; Katarlı Qatar National Bank (QNB) ve Suudi Arabistanlı National Commercial Bank’ın (NCB) ardından Körfez Bölgesi’nin 3. büyük bankası konumundaki Emirates Bank’ın Eylül 2012 itibarıyla toplam aktifleri 83 milyar 100 milyon dolar seviyesinde.
Yüzde 55.64’ü Dubai devletine ait olan bankanın 160 şubesi ve 8000 çalışanı bulunuyor. Dubai Borsası’nda kâğıtları işlem gören bankanın hisselerinin çok önemli bir bölümü Dubai Emirliği’nin elinde.
Rakipleri Türkiye’de
Bankanın en büyük rakiplerinden Katarlı QNB, Denizbank’ın satışı sırasında bu bankayla yakından ilgilenmiş ancak düşük fiyat önerince anlaşma sağlanamamıştı. Bloomberg yayınladığı bir analizde Katarlı QNB’nin Finansbank’ı satın almak için istekli oldukları ifade etmişti. Emirates bir diğer güçlü rakibi olan Suudi NCB ise elini çabuk tutmuş ve 2008 yılından Ülker-Boydak Grubu’nun bankası Türkiye Finans Katılım Bankası’nı 1 milyar 180 milyon dolara satın alarak Türkiye pazarına güçlü bir giriş yapmıştı.
El Maktum’un yeğeni yönetiyor
Bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığını Ahmed Bin Saeed Al Maktoum yürütüyor. Dubai Emiri Şeyh Maktoum’un yeğeni olan Prens Ahmed Emirates Grubu’nun sivil havacılık ve konut bölümlerini yönetiyor. Maktoum, aynı zamanda ülke kaynaklarının etkin bir biçimde kullanılmasını planlayan Duabi Yönetim Konseyi’nin üyelerinden birisi. CEO koltuğunda ise uzun yıllar boyunca HSBC’de görev yapmış deneyimli bir bankacı olan Rick Pudner oturuyor.
Türk bankaları yabancı radarında!
Fitch, orta ölçekli Türk bankalarının bu yıl satın alma anlaşmalarının odağında yer alabileceğini açıklamıştı. Fitch, sektördeki sağlıklı temeller ve Türkiye ekonomisine ilişkin elverişli görünümün bunu özellikle çekici hale getirdiğine işaret etmişti.
Körfez’den para akıyor
Körfez ülkelerinden Türk bankacılık sektörüne büyük bir ilgi var. Geçen Yunanlı Eurobank’ın sattığı Eurobank Tekfen’i Kuveytli Burgan Bank almıştı. Anadolu Grubu’nun Alternatifbank’ı satın almak için ise Commercial Bank Of Qatar (CBQ) talip oldu. Daha önce Denizbank’a teklif veren ancak fiyatta anlaşamayan Katarlı QNB’nin de Finansbank’ı yakın markaja aldığı ifade ediliyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/emirin-gozu-turk-bankalarinda/369728