Yazdır

Açıkalın: Kefalet, sistemi çok zorluyor

Tarih: 01 Şubat 2013 - 08:26

Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, kredilerdeki eş kefaleti için, "Bizi, bankacılık sistemini hakikaten çok zorladı" dedi

Yapı Kredi Bankası İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, 2013 yılında dünyada belirsizliklerin daha az olacağını söyledi. Türkiye’nin iki kanatla uçacağını belirten Açıkalın, “2012’de gördüğümüz yumuşak inişin önemli bir kısmını katettik. Bunu başardık gibi görünüyor. Tabii dikkat etmemiz gereken hususlar da var. Cari açık ve fazla ısınma gibi... Burada yapılması gereken şey hâlâ temkini elden bırakmamaktır, görünen o” dedi.
Milliyet'ten Kadife Şahin’e konuşan Faik Açıkalın, “Diğer taraftan baktığınızda 2013’ün pek çok belirsizliği 2012’de kaldı. Amerika’da parasal genişlemenin devam edip etmeyeceği, Avrupa Birliği’nde (AB) ülkelerin iflasına müsaade edilecek mi edilmeyecek mi? Basel III uygulanacak mı? gibi belirsizliklerin cevapları alındı. Bu cevaplar, sürdürülebilir çözüm bulunana kadar olumlu niyetlerin olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
‘İhracat iyi gitti’
Böyle bakıldığında 2013’ün Türkiye ve dünya için daha az belirsizlikler dolu bir yıl olacağını düşündüğünü ifade eden Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Türkiye ekonomisinin göstereceği gelişmelere ilişkin şöyle konuştu:
“2012’de yüzde 3.2 büyürüz demiştik, belki yüzde 3’ün biraz altında büyüyeceğiz ama geçen yıl ki büyümeye baktığımızda belki haklı sebepleri olmakla birlikte yumuşak iniş tarafı iç talebi fena vurdu. Dolayısıyla iç talepte ve tüketimde bir daralma var. Buna karşın ihracat iyi gitti, öyle büyüdük.
Dolayısıyla gerek Sayın Ali Babacan’ın gerek Merkez Bankamız Başkanı Sayın Erdem Başçı’nın önümüzdeki yıl dengeli büyüme olacaktır demesi hakikaten iç piyasa için iyi bir haberdir. En azından Türkiye’nin tek kanatla değil de iki kanatla uçacağını gösterir.”
-Yapı Kredi 2013’ü nasıl planlıyor?
Bizim bütün çalışmalarımız yarının dünyasının ne şekilde olabileceğini kurgulayarak, bu dünyada nasıl bir rekabet alanı yaratabiliriz üzerine olacak. Biz üç dört yıl önce katma değerli ürünlerde seçici büyüme stratejisi belirledik. Belirlediğimiz alanlarda tartışmasız liderlik hedefimiz var. Bu hedef çerçevesinde seçtiğimiz ürünlerde, seçtiğimiz müşterilerde bize ve müşteriye katma değer yaratacak alanlarda sürdürülebilir büyüme hedefimiz var. Bu müşteri odaklı büyümeyi içeriyor. Şu anda Yapı Kredi, toplam bilançosu içinde kredilerin payı yüzdesel olarak en yüksek olan banka. Bilançomuzun yüzde 65’i kredilerden geliyor. Demek ki müşteriye çok odaklanmış bir bankayız.
 -Rekabet Kurumu bankalar hakkında neden inceleme başlattı?
Türkiye’de bankacılıkta rekabetin çok üst düzeyde olduğunu düşünüyorum. Bunun mevzuat tarafına, neden inceleme başlatıldığına çok detaylı girmek istemem. Demek ki birşey bulmuşlar, birşey tespit etmişler ki inceleme başlatmışlar. Bizim de buna karşı bir takım savunmalarımız ve açıklamalarımız var. Türkiye’de bankacılığın ciddi rekabete tabi olduğunu Türkiye’ye gelen bankaların başarısından görebilirsiniz. Türkiye’de bir sürü oyuncu var. Türkiye’de rekabette başarılı olamamış bankalara baktığınızda bunlar kendi ülkelerinde başarısız olan bankalar değil. Bu Türkiye’nin dinamizminden, ürünlerin çeşitliliğinden ve bankacılık sektöründen daha gidilecek çok yer olmasından kaynaklanıyor.
 ‘EŞ KEFALETİ ORTAKLARI ZORLUYOR’
 -Kredilerde eş kefaleti sorun yaratıyor mu?

Eş kefaleti bizi, bankacılık sistemini hakikaten çok zorladı ve zorlamaya devam ediyor. Ben bunun muhakkak bir sosyal sebebi olduğunu düşünüyorum. Eş kefaleti kuralı, düzenlemesi çıkarılırken bunun mutlaka bir sosyal nedeni olduğunu düşünüyorum ama ticari yönünün de mutlaka dikkate alınması gerekir. Ticari anlamda çok zahmetli bir süreç olduğunu söyleyebilirim. Bankalar açısından da müşteriler açısından da. Birden fazla ortağı olan şirketlerde bir ortağın ailesi kabul ediyor değerinin ailesi kabul etmiyor.
  ‘ÜCRETLERDE ORTAK DİL OLMAZ’
-Bankaların aldığı masraf ve ücretlere standart gelecek mi?

Bankaların ürün ve hizmetleri standart değildir ki dili veya söylemi standart olsun. Bence yapılması gereken daha şeffaf, daha doğru bir banka müşteri ilişkisi yaratmaktır. Bizim bankamızda olan bazı ürünler boyut olarak başka bankalarda olmayabilir. Bir başka banka başka şeylere daha fazla yatırım yapıp onun maliyetini daha fazla yansıtmak isteyebilir. Kredi kartı ücretinden şikâyet ediliyor. Şu anda pek çok bankamız var. Kimi ücretsiz, kimileri çok az ücretle kredi kartı veriyor. ‘O ucuz maliyet yansıtıyor, sen niye pahalı maliyet yansıtıyorsun?’ gibi bir sorgulama bence ticari mantığa çok uymaz.
‘WORLD KART YURTDIŞINDA BÜYÜYOR’
-Yurt dışı faaliyetlerinizi nasıl sürdüreceksiniz?

Yurt dışında Hollanda, Rusya ve Azerbaycan’da birer bankamız var. Hollanda ve Rusya’daki bankamızda Türkiye ile bu ülkelerdeki işlere aracılık ettikleri için şube ağları yok. Azerbaycan farklı, demografik olarak bize benziyor. Dili aynı. Azerbaycan’da 12 şubemiz var. Eylül’de World kartı devreye soktuk. Ciddi beklentilerimiz olan bir yer, hem şube sayımızı hem de müşteri sayımızı artıracağız. Orada bir iş değil sektör kuruyoruz. Böyle bir çaba içindeyiz. Üç ayda iyi bir noktaya geldik. Çok iyi beklentilerimiz var.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/acikalin-kefalet-sistemi-cok-zorluyor/369579