Yazdır

Bankalarla kuyumcular el sıkıştı

Tarih: 24 Ocak 2013 - 09:40

Kuyumculuk sektörünün, geçtiğimiz hafta TBB'nin bazı üyeleriyle yaptığı görüşmede sunduğu model bir banka tarafından kabul gördü

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla 2011'de bazı banka şubelerinde düzenlenmeye başlanan altın günlerine katılan bankaların sayısı her geçen yıl artarken, kuyumcu odalarının, fiziki altın toplama işini rafineri ya da markaya vererek kuyumcuları devre dışı bırakan bazı bankalarla geçen hafta yaptığı görüşmede sunduğu model bir banka tarafından kabul edildi. Şubelerinin bulunduğu yerlerde anlaşmalı kuyumcular aracılığıyla yastık altı altın toplamaya hazırlanan Türk Ekonomi Bankası (TEB), bankakuyumcu işbirliği projesini kısa sürede uygulamaya geçirmeyi planlıyor.
Kuyumcu odaları-TBB görüşmesine bazı bankaların temsilcileri katıldı. Bankaların altın satışına karşı olan kuyumcu odaları, görüşmede konuyu gündeme getirdi. Toplantıya katılan bazı banka temsilcileri "şu an için altın satmayı düşünmediklerini" ifade etti. Görüşmenin diğer önemli konusu ise bankaların altın toplama sürecine kuyumcuların dahil edilmek istenmesi oldu.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, toplantıya katılan bankacıların, Cumhuriyet altını satışına soğuk  baktığını, bunun kendi işleri olmadığınıdüşündüğünü ifade ederek, görüşmede bankaların altın toplama şekliyle ilgili kendilerini rahatsız eden konuları dile getirdiklerini anlattı. Kameroğlu, kuyumculuk sektörüyle daha barışık bir ortam için bankalara sundukları modeli şöyle açıkladı: "Banka, şubelerinin bulunduğu bölgelerde kuvvetli, güvenilir birkaç kuyumcuyla anlaşacak.
Kuyumcular da bankaya verdikleri teminat ile altın toplayacak. Yani mevduat açtıracak müşterinin altınını kuyumcu, dükkanında alacak, o kuyumcunun bankadaki kredisi veya teminat olarak gösterdiği altından müşterinin verdiği miktar kadar düşülüp müşterinin hesabına aktarılacak. Müşteri bankaya değil, bankanın anlaşmış olduğu kuyumculara gidecek. Banka o bölgede bir değil, birkaç kuyumcuyla anlaşacak ki rekabet ortamı oluşsun ve vatandaş mağduriyet yaşamasın. Diyelim ki bir ilde 100 kuyumcu  var, 100 kuyumcu içerisinde bualtını toplayabilecek nitelikte 20 tane kuyumcu olduğunu varsayarsak 20 kuyumcudan 4-5 tanesiyle bir banka, 3-5 tanesiyle bir banka, birkaç tanesiyle de bir başka banka anlaşacak. Bir kuyumcu 2-3 tane bankayla da anlaşabilir. Hangi kuyumcuyla çalışacağına banka karar verecek."
Bankaların birlikte çalışacağı kuyumcu sayısı 3-5 bini bulur
Kameroğlu, Türkiye'de yaklaşık 25 bin kuyumcu bulunduğunu, bunlardan en az 10 bininin bu işi yapabilecek niteliğe sahip olduğunu belirtirken, "Sunduğumuz model kabul görürse bankaların birlikte çalışacağı kuyumcu sayısı 3-5 bini bulur. 600 şubesi olan bir bankada her şubenin 3'er kuyumcuyla çalışacağını düşünürsek o banka toplamda bin 800 kuyumcuyla  çalışmış olacak" dedi. TBB ile yaptıkları görüşmede sözlü olarak dile getirdikleri modeli yazıya döküp Birliğe gönderdiklerini de bildiren Kameroğlu, TEB'in kuyumcularla çalışmaya başlayacağını, kuyumculuk sektörüne saygısından dolayı yastık altı altın toplamayan TEB'in artık kuyumcular aracılığıyla bu işe başlayacağını bildirdi.
 1995'den beri kuyumculuk sektörüne destek sunuyor
TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten de bankanın, 1995 yılından beri kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren firmalara gerek külçe altın satışı gerekse altın kredisi kullandırımı, POS, Kuyumcu Paket Sigortası gibi ürünleri ile finansman desteği sunduğunu ifade etti. Erten, TEB'in, yastık altında bulunan tasarrufların ekonomiye kazandırılmasına yönelik olarak açmış olduğu vadeli-vadesiz altın depo hesapları ve gümüş depo hesapları aracılığıyla oldukça yüksek miktarda tasarrufları ekonomiye kazandırdığını ifade etti.
800-1000 kuyumcunun projeye katılması hedefleniyor
TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten, en yüksek altın kredisi portföyüne sahip banka olarak kuyumcuların faaliyetlerine destek olabilmek amacıyla en başından beri şubelerinde hurda altın toplaması yapmayarak kuyumculara rakip olmadıklarını belirtirken, "Kuyumcuların işin içinde oldukları modeli geliştirme çalışmalarımız paralelinde İKÖ ile de işbirliği yaparak şubelerimizin bulunduğu yerlerde anlaşmalı belli sayıda kuyumcu aracılığıyla yastık altı altınların toplanmasına yönelik çalışmalarımızı başlattık. En kısa sürede banka-kuyumcu işbirliği projesini uygulamaya geçirmeyi planlıyoruz. Bu şekilde 800-1000 arası kuyumcuyu yastık  altı toplama projesine katarak hem kuyumcuların hem de bankacılık sisteminin kazanç elde etmesini hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankalarla-kuyumcular-el-sikisti/368737