Yazdır

Vadeli harikalar kumpanyası

Tarih: 02 Ocak 2013 - 01:54

Hükümet, bu doğrultuda uzun vadeli mevduata hem vergi avantajı hem de yılda iki kez para çekme getirdi

TASARRUFLARIN arttırılmasını amaçlayan hükümet, bu doğrultuda uzun vadeli mevduata hem vergi avantajı hem de yılda iki kez para çekme getirdi. Bu kapsamda 1 Ocak’tan itibaren mevduata daha önce vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 12, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 10 olarak uygulanacak.
UZUN VADEDE KALMASI SAĞLANACAK
Döviz tevdiat hesaplarına daha önce vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için (6 ay dahil) yüzde 18, 6-12 ay arası olan vadeli hesaplarda yüzde 15, 1 yıldan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 13 olacak. Türkiye’de tasarruf mevduatının kısa vadede yoğunlaşması ve bankalarca kullandırılan kredilerin vadesinin uzun olması, bankalarda vade uyumsuzluğuna yol açabiliyor. Alınan bilgiye göre ekonomi yönetimi bu kararıyla Türkiye’de ortalama 2 ay olan mevduat vadelerinin uzatılmasını öngörüyor. “Bu düzenlemeyle uzun vadenin toplam içindeki payının da yükseltilmesi amaçlanıyor” diyen yetkililer “Türkiye’de en çok 3 aylık vadeye ilgi gösteriyor. Bu kararla 1 ay vadeli hesapların yaklaşık 6’da 1’ine denk gelen 1 yıl ve üzeri vadeli hesaplar, daha cazip hale gelecek. Aynı zamanda 2013’te sıkı uygulanacak olan tasarrufların arttırılmasına büyük katkı koyacak” bilgisini verdi.
VADEDEN ÖNCE ÇEKİM HAKKI GELDİ
Ekonomi yönetimi, yeni yılla birlikte önemli bir kararın altına daha imza attı. Buna göre bankaların onayıyla çekilen vadeli mevduata da vadesiz mevduat faiz oranı uygulanacak. Katılım bankalarının onayıyla kapatıldığı tarihte kar göstermesi durumunda o güne kadar hesap sahibince yatırılmış olan tutar kadar, zarar göstermesi durumunda ise birim hesap değeri kadar ödeme yapılacak.
Hükümet, 1 yıl ve daha uzun vadeli hesaplar için hesap sahiplerine, en fazla 2 defa vadeden önce çekim hakkı da tanıdı. Hesap sahipleri, toplamda ana paranın yüzde 50’sine kadar da kısmi çekim yapılabilecek. Kararla belirtilen mevduatla katılma hesaplarıyla birikimli mevduat ve katılma hesaplarından bankaların onayıyla vadelerinden önce çekim yapılması halinde, vade bozulmadan ve faiz kaybı yaşanmadan bu hesaplardan para çekilebilecek.
KKDF’de yeni düzenleme
HÜKÜMET, bankalar ve finansman şirketleri dışındaki Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından doğrudan sağladıkları döviz ve altın kredilerini de (fiduciary işlemler hariç) uzun vadeye yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda daha evvel ortalama vadesi 1 yıldan kısa döviz ve altın kredilerinde yüzde 3, 1 yıldan uzun olanlarda ise yüzde 0 olarak uygulanan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi, ortalama vadesi 1 yıla kadar olan kredilerde yüzde 3, ortalama vadesi 1-2 yıl arası olan kredilerde yüzde 1, ortalama vadesi 2-3 yıl arası olan kredilerde yüzde 0,5, ortalama vadesi 3 yıldan uzun olan kredilerde ise yüzde 0 olarak uygulanacak. Bu kararla bir taraftan şirketlerin likidite riskinin azaltılması diğer taraftan da döviz rezervlerinin kısa vadeli dış borçları karşılama oranında iyileşme olması öngörülüyor.
Babacan: Bir yıl ve üzeri vadede ciddi artış olur
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, tasarruf mevduatının ve özel şirketlerin yurtdışından borçlanma vadelerinin uzatılmasına yönelik yeni düzenlemelerin ülkenin finansal istikrarına katkı yapacağını söyledi. Türkiye’de tasarruf mevduatının kısa vadede yoğunlaşmasının, bankalarca kullandırılan kredilerin vadesinin ise genellikle uzun olmasının bankalarda aktif-pasif vade uyumsuzluğuna yol açabildiğini belirten Babacan, şunları kaydetti: “Öncelikle, gelir vergisi stopaj oranları vadeye göre farklılaştırılarak uzun vadeli mevduata vergi avantajı sağlanmakta. Bu kapsamda bugünden itibaren, Türk Lirası mevduata daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 12, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 10 olarak uygulanacak. Döviz Tevdiat Hesaplarına daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 15, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 13 olacak.”
Babacan uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesi kararıyla, tasarruflarını 1 yıldan uzun vadede değerlendiren mudilerin, vade bozulmaksızın ve getiri kaybı yaşamaksızın, hesaplarından önemli miktarda kısmi çekim yapmalarını mümkün hale getirildiğini belirterek, “Bu düzenlemelerle bir yıl ve üzeri vadeli mevduatın toplam mevduat içindeki payında önemli bir artış olması bekleniyor.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/vadeli-harikalar-kumpanyasi/366433