Bakan Taner Yıldız, protokolün en fazla 5 yılı kapsayacağını söyleyerek, "Petrol karşılığı yılda 14-15 bin konut yapılacak" dedi. Yapılacak konutlar, yıllık 1 milyar dolarlık petrole denk geliyor
TOKİ'nin toplu konut projelerinin Türkiye'nin petrol ticaretine de yeni bir model olmasını sağlayacak çalışmalarda sona yaklaşıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 5 yıl boyunca Venezuela ile petrol karşılığı yılda 14-15 bin civarında konut yapılmasına ilişkin protokolün hazır olduğunu söyledi. Bakan Yıldız konut işini üstlenecek olan TOKİ'yi beklediklerini dile getirirken, TOKİ'nin ise Van Depremi'nde varını yoğunu harcadığı ortaya çıktı.
BAKANLIK HAZIR, TOKİ BEKLENİYOR
Yeni Şafak Gazetesi'nden Cahit Saraçoğlunun haberine göre,Enerji Bakanı Taner Yıldız Venezuela Enerji ve Petrol Bakanı Rafael Ramirez'in geçen yıl, ülkesinin çok sayıda konuta ihtiyacı bulunduğunu, inşaat sektöründe iyi durumda olan Türkiye'den de konut yapması karşılığı, petrol veya petrol ürünleri verilebileceği konusunda bir teklif getirdiğini hatırlattı. Bakan Yıldız, Venezuela'nın konut ihtiyacının bir kısmının hem TOKİ, hem de Türk özel sektörü tarafından yapılabileceğini dile getirdi. Bu çerçevede Venezuela ile konut protokolünün hazırlığının tamamlandığını kaydeden Yıldız, konut işini yapacak olan TOKİ'yi beklediklerini söyledi.
YERLİ FİNANSMAN SAĞLANACAK
Yılda 1 milyar dolardan 5 yılda 5 milyar doları içeren Venezuela konut projesinde, AB ülkelerindeki finansman sıkıntısına karşılık yatırımların desteklenmesinde ciddi kaynakları olan Türk bankacılık ve finans sektörünün kreditör olacağı öğrenildi. Bu kapsamda Venezuela hükümetine finans sıkıntısı oluşturmamak için ilk etapta 150 milyon dolarlık bir kredi kaynağının Venezuela'da yapımına başlanacak olan konut projelerine aktarılacağı, kredinin bittikçe yenileneceği belirtiliyor. Yapılan hesaplamalara göre, Venezuela'ya yıllık 1 milyar dolar ham petrol karşılığı 100 metrekarelik 14-15 bin civarında konut yapılabilecek.
SIRADA 40 KADAR ÜLKE VAR
Venezuela'nın konut karşılığı petrol önerisinin ardından Endonezya, Libya ve Yemen de dahil 40'a yakın ülkenin Türkiye'den 'toplu konut' istediğine dikkat çekiliyor. Ülkelerin toplu konut talebine olumlu yaklaşan Türkiye'nin, özellikle petrol açısından zengin ülkelere yapılacak toplu konutlara karşılık tahsilatını petrolle yapabileceği belirtiliyor. Bu durumda Türkiye bir yandan yurtdışına toplu konut ihraç etmeye başlarken, bir yandan da bunun karşılığında ihtiyaç duyduğu petrolü sağlamış olacağı dile getiriliyor.