Yazdır

Yeni SPK Başkanı kim olacak?

Tarih: 16 Aralık 2012 - 09:47

Ankara kulislerinin en önemli maddesi yeni SPK Başkanı kim olacak? İki isim öne çıkıyor

Geçen hafta Meclis’ten geçen Sermaye Piyasası Kanunu ile görevleri tamamlanan SPK Başkanı Vedat Akgiray ve Kurul üyelerinin görevlerine devam edip etmeyeceklerine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Başbakan Yardımcısı Babacan’ın açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla Akgiray’ın tekrar atanma ihtimali oldukça zayıf. Bu nedenle başkent koridorlarında başkanlık için çeşitli isimler dolaşmaya başladı.
Kulislerde daha ilk günden itibaren İMKB Başkanı İbrahim Turhan’ın adı geçmişti. Ancak Turhan’ın bu göreve atanması borsanın özelleştirme sürecinin başlaması yüzünden pek mümkün görülmüyor. Zaten İMKB Başkanı Turhan da “ Şu anda yaptığım işten gayet memnunum” diyerek başkanlığa sıcak bakmadığını açıkça ifade etmişti.
Kulislerde SPK Başkanlığı için öne çıkan en önemli isim Türk Telekom’un eski CEO’su Gökhan Bozkurt. Ak Parti’nin iktidara gelmesiyle başarı basamaklarını hızla tırmanan Bozkurt, Ziraat ve Halk Bankası’nda önemli görevler üstlendi. 2006’da Türk Telekom bünyesine katılan Bozkurt, 2010’da şirketin CEO’luğuna getirildi. Eylül’de sürpriz bir şekilde görevden alındı ve danışmanlığa atandı. Babacan’a yakın bir isim olan Bozkurt, Ankara’da güçlü ilişkilere sahip.
Kulislerde son dönemde öne çıkan bir isim de 28 Şubat döneminde de Kurulda kritik pozisyonlarda görev yapan Kurul Üyesi Vahdettin Ertaş. Daha önce Altın Borsası Başkanlığı da yapan Ertaş, 6 yıldır SPK Kurul Üyeliği görevini yürütüyordu. Piyasada SPK tecrübesi ile öne çıkan Ertaş’ın Ankara bürokrasisinde de destek gördüğü belirtiliyor. Ertaş’ın tek dezavantajı ise Galip Öztürk ve Metro Grubu davası dolayısıyla isminin sanık olarak iddianameye girmesi olarak görülüyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yeni-spk-baskani-kim-olacak/364787