Thomson Reuters'un haberine göre toplam 300'ün üzerinde yerel marketin üye olduğu Türkiye Perakendeciler Federasyonu verilerine göre; 2012'de yerel zincirlerde metrekare artışı yüzde 20’ye yaklaşırken, uluslararası firmalarda ise metrekare bazında büyüme yüzde 9'da kaldı.
Uyum Gıda'da
Marketlerde satılan ve hızlı tüketim ürünleri olarak adlandırılan FMCG pazarının büyüklüğü son bir yıllık dönemde 70 milyar lirayı geçerken; indirim marketler hariç tutulduğunda pazarda Migros 602, Carrefoursa 243, Makro Market 226, Tansaş 220, Tesco-Kipa 185 mağaza ile ilk sıralarda yer alıyor.
Diğer yandan, mağazalaşma ve pazar payı anlamında yerel marketlerin artan baskısıyla karşılaşan ulusal zincirler, kârlı büyüme konusunda da sorunlar yaşıyorlar. Geçen yılı Migros 163 milyon lira konsolide zarar, Carrefoursa da 37 milyon lira zararla tamamlarken; Tesco Kipa ise 29 Şubat ile sona eren mali dönemde 8.7 milyon lira net kâr açıklamıştı. Tesco Kipa, bu yıl Ağustos sonu itibarıyla ise 85 milyon lira zarar yazdı.
SAMSUNLU 4 YEREL ZİNCİR BİRLEŞİP KARADENİZ'İN EN BÜYÜĞÜ OLDU
Ulusal zincirlerle rekabette öne geçme amaçlı olarak hayata geçirilen konsolidasyonlara son örnek Samsunlu 4 yerel market zincirinin "Sammar" adıyla tek marka altında birleşmesi olurken; söz konusu konsolidasyonla indirim marketler hariç tutulduğunda mağaza sayısı bakımından sadece Samsun'un değil, tüm Karadeniz Bölgesi'nin de Carrefoursa
CİRO BAZINDA FMCG PAZARI %14; YEREL ZİNCİRLER %18 BÜYÜDÜ
Veriler de, hızlı bir konsolidasyonlaşma sürecine giren yerel zincirlerin toplam pazarın üzerinde büyüdüğünü de ortaya koyuyor. Araştırma şirketi Nielsen’in perakende endeksi çerçevesinde hazırladığı rapora göre, hızlı tüketim pazarı Ocak-Ekim 2012 döneminde ciro bazında yüzde 14 büyürken, Nielsen’in lokal zinciler kapsamında takip ettiği grup ise yüzde 18’lik ciro büyümesi gerçekleştirdi. Nielsen’in perakende endeksi çerçevesinde hazırladığı rapora göre, hızlı tüketim ürünleri organize pazarının büyüklüğü Ekim 2012 ile biten son bir yıl toplamında 71 milyar TL seviyesinde bulunuyor.
Sektörde genel kabul gören hesaplamalara göre, pazarda ulusal ve yerel marketler yaklaşık yarı yarıya pay sahibi. Makro Market Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör, özellikle yüksek büyüme potansiyeli bulunan bölgelerde pazardan daha hızlı pay almak için konsolidasyonların önümüzdeki dönemde daha da artacağını belirterek; "Biz de Marmara Bölgesi'ndeki perakende pazarından daha fazla pay kapmak ve bölgedeki mağazalaşma çalışmalarımızı hızlandırmak amacıyla Uyum Market'te hisse alımına gittik. Marmara Bölgesi perakendeden aldığı yüzde 42 pay ile iştah kabartıyor. Orta Anadolu'da güçlüyüz, ancak Uyum ile birlikte Marmara Bölgesi pastasından ciddi pay almayı hedefliyoruz" dedi. Makro Market, daha önce de Nazar, Afra, Vipaş, Ofis-Evim ve Karadağ gibi satın almalarla inorganik büyüme yoluna gitmişti. Songör, satın almalarla birlikte ölçek ekonomisinden yararlanarak maliyet avantajı elde ettiklerini, özellikle tedarik konusunda rekabet gücü kazandıklarını belirterek, "Şu anda indirim marketler hariç tutulduğunda mağaza sayısı bakımından sektörün ilk 5 zinciri arasına girmiş bulunuyoruz. Hedefimiz 5 yıl içinde tüm Türkiye'ye yayılarak 450 mağazaya ulaşmak" diye konuştu.