Yazdır

Finansbank, ilk üçe girmeyi hedefliyor

Tarih: 10 Aralık 2012 - 09:47

Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, bankanın 2020'ye yönelik hedeflerini anlattı

Finansbank, 2020 yılında kredi kartlarında, tüketicide, KOBİ bankacılığında, ticari bankacılıkta, orta vadeli projelerin finansmanında, özel bankalar arasında ilk üç bankadan biri olmak istiyor. Ece Ceyhun'un Dünya Gazetesi'ndeki haberine göre, Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, bütün bunların sonucunda da, Finansbank'ın en yüksek piyasa değerine sahip 3 özel bankadan biri olmasını istediklerini söyledi.
2020'ye kadar Türkiye'nin yüzde 4-5 büyüdüğü bir patikada bankacılık sektörü için yıllık yüzde 15'ler civarında bir kredi büyümesinin de ciddi bir büyüme potansiyeli olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Türkiye ekonomisi yüzde 4-5 büyüyecek derseniz yıllık yüzde 15 kredi büyümesi kötü değil. Böyle bir büyüme dünyada yok" dedi.
Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Temel Güzeloğlu ile sektörü, bankanın hedeflerini ve çokça da yeni digital bankacılık platformları Enpara.com'u konuştuk.  Güzeloğlu,  Finansbank olarak hem maliyetleri kontrol etmeye hem de büyümeye devam edeceklerini anlatarak bankacılık sektörü açısından son yıllarda olduğu gibi 2013'te de karlılığın önemli bir gündem maddesi olmaya devam edeceğini kaydetti. Bankacılık sektörünü kardiyovasküler sisteme benzeten Güzeloğlu, şöyle konuştu: "Bankaların kar edebilmesi lazım ki Türkiye'de bankacılık sistemi büyüsün. Bankalar sermayelerini büyütmek zorundadır. Sermayeleri büyümezse o ölçüde de kredi veremezler. Mesela Merkez Bankası 'yüzde 15 civarında kredi büyümesi hoş olur' dedi. Yüzde 15 kredi büyütebilmek için bile bankaların 2012'de en az yüzde 15 ,sermaye üzerinden  kar edebilmeleri lazım. Yüzde 15 sermayeniz üzerinden kar edemezseniz yani 100 liralık sermayenizi 115 liraya çıkartamazsanız 1.000 lira olan kredilerinizi de 1.150 liraya çıkartamazsanız. Aksi takdirde sermayedarın gelip para koyması lazım. Ama kimde böyle derin bir cep var ki. Karlılık, kar edip de bir takım hissedarlara para ödemek için değil ama o karı sermayeye koyup, bir sonraki sene büyümeyi devam ettirebilmek için çok önemli. O yüzden karlılık bizim her zaman bir numaralı maddemiz. Kar edemezsek büyüyemeyiz. Biz büyüyemezsek ekonomi büyümez."
2013'te kredide yüzde 20 büyüyecek
2013 için yüzde 20'lik bir kredi büyümesi hedefleyen Finansbank'ta, 2020'ye hazırlık var. Güzeloğlu, "Biz gerçekten verdiğimiz servisin anlamlı bir şekilde fark yaratabildiği akıllı bankacılık yaparak para kazanabildiğimiz ve kazandığımız parayı yeniden büyümeye enjekte edebileceğimiz işler yapmak istiyoruz. 2020 yılında en büyük 3 özel bankadan biri olmak istiyoruz. Yani seçtiğimiz segmentlerde birinci olmak istiyoruz. Kredi kartlarında, tüketici kredilerinde, KOBİ bankacılığında, ticari bankacılıkta orta vadeli proje finansmanlarında ilk 3'te olmak istiyoruz. Digital bankacılıkta bir numara olmak istiyoruz. Bütün  bunların sonucunda da Finansbank, en yüksek piyasa değerine sahip 3 özel bankadan biri olsun istiyoruz. Çünkü piyasa değeri karlı yapılan işlerden gelir. Piyasa değerinin bir ölçütü varsa ki mutlaka halka açık olmak da gerekmiyor piyasa değerini belirleyebilmek için. Kurumlarda da sisteme hakim olarak büyüyeceğiz" açıklamasında bulundu.
Türklerin, Japonlar gibi tasarruf edebileceğini hayal edemiyorum
Türkiye'de tasarruf oranı artar mı? denildiğinde ise Temel Güzeloğlu'nun cevabı net: "Ben bir Japon ya da Kore halkı gibi tasarruf eden bir Türkiye'yi düşünemiyorum."  Güzeloğlu'na göre ülkenin demografik ve kültür yapısının yanı sıra bu kadar genç nüfusun olduğu, insanların her gün televizyonda daha iyi bir hayatı izlediği, internetten dünyanın her yerinde nelerin olduğunun gördüğü üstelik de son 10 yıldır devamlı büyüyen bir ekonomide 'gelecek daha iyi olacak' görüntüsü varken insanların tasarruf etmesini de çok beklememek lazım.
Güzel oğlu, "Tasarruf seviyemiz belli seviyelere getirilecek şekilde önlemler alınacak. Tüketim üzerinden önlemler alınacak önlemlerle iş bir yolda gidecek. Ama şu an tüketicideki psikoloji, '5 sene sonra daha iyi bir durumda olacağız. Bugünden o hayat standardına geleyim 5 sene sonra nasılsa öderiz'. Bu psikolojiyi aldığı kredide, kredi kartı harcamalarında görüyorsunuz. Bunların bir kısmı yolda yol kazası yapıyor ve biz bankalar çeşitli şekillerde eleştiriliyoruz. 'İnsanlar harcıyorlar, bak batıyorlar' deniyor. Alternatifi nedir? Alternatifi harcamasınlar kapatalım mıdır? İnsanların yüzde 5'i ödemelerinde sorun yaşıyor. Bu kalan yüzde 95'ine 'hayır siz 5 sene sonra alabileceğiniz hayat standardına bugünden ulaşamazsınız, 5 sene bekle' demektir. Bunu da yapmamak lazım. İkisini ortasını yapmaya çalışıyoruz. Bunu ekonomi yönetimi de yapmaya çalışıyor. Bizde çizilen çizginin içinde oynamaya çalışıyoruz aslında" değerlendirmesinde bulundu.
Dijital maliyetleri öyle düşüyor ki, avantajı müşteriye geri yansıyor 
Türkiye'de giderek kendi işini kendi yapmak isteyen banka şubelerini kullanmak istemeyen bir kesim var. Ortalama yaş seviyesi 30'un altında. Şehirli kitleler giderek hızlı bir şekilde büyüyor ve bankacılık artık konvansiyonel bir şekilde şubelerden çok ama çok pahalı olmaya başladı. Nitekim Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, bu açıdan bakıldığında bankanın sadece yıllık şube kira giderinin 100 milyon TL'ye yakın olduğu bilgisini de paylaşıyor. Bugün artık bazı ürün ve segmentler için şubelerin pahalı birer servis noktası haline geldiğine de işaret eden Güzeloğlu, "Uzun vadede Enpara.com bizim Türkiye'nin yeni büyümekte ve gelişmekte olan demografisine yeni segmentlerde uygun maliyetle servisler sunmayı getirecek. Bunun bir yandan da şöyle bir güzelliği var. Maliyetten o kadar çok indirim yapabiliyorsunuz ki bunun önemli bir kısmını müşteriye de geri verebiliyorsunuz" dedi.
Yepyeni bir müşteri kitlesi geliyor
"Şubelere mutlaka ihtiyaç olacak ve şubeler en azından bizim yaşam sürecimizde olacak" diyen Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Hatta Türkiye'de şube penetrasyonu gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığınızda çok düşük. Türkiye'deki şube başına düşen nüfus ile Avrupa'dakini karşılaştırdığımızda Avrupa'nın Türkiye'nin 4-5 katı olduğunu görürsünüz. Bunun daha normal seviyelere gelmesi lazım. Dolayısıyla daha çok şube açılacak. İstanbul'da her köşe başında bir banka şubesi görüyorsunuz ama Anadolu'da penetrasyon düşük. Digital bankacılık da yürüyecek. Demografik yapı sebebiyle digital her şey çok ciddi penetre edecek Türkiye'de. Türkiye herhalde cep telefonu penetrasyonu dünyanın en yüksek ülkelerinden bir tanesidir. Her yıl Türkiye'de 1.5 milyon kişi işe girebilir yaşa geliyor. Bu insanların bankacılık ilişkisi başlıyor. Bankacılık ihtiyaçları gündeme geliyor ve bunların hepsi sosyal medyada aktif. Yepyeni bir müşteri kitlesi geliyor ve daha hiçbir banka ile çalışmıyor. Bir banka açısından çok kıymetli. Belki bir ömür boyu çalışacağız onlarla."
Güzeloğlu, müşteriyle temas noktasında işinin özetini ise şöyle anlattı: "Eğer küçük küçük müşterilerle çalışacaksınız ki hayat buraya gidiyor, Türkiye'de küçük müşterinin küçük küçük birikimleri ile küçük küçük kredi ihtiyaçları ile çalışacaksınız, müşteriden maliyetleri karşılayabilecek kazançlar sağlamanız çok mümkün değil. Dolayısıyla şubesiz alternatifleri de öne çıkartmak lazım. Bizim digital bankacılık felsefemiz bunun üzerine kurulu. Şubeler devam etmeyecek mi. Edecek. Çünkü bir yandan da bu sisteme yeni katılan küçük küçük müşteriler büyüyor ve büyük büyük müşteriler oldukları zamanda şubeler üzerinden servis vermeye devam etmek lazım."
81 ilde şubesi yok ama Enpara’ya 81 ilden müşteri geldi
Müşterileriyle sadece digital dünya üzerinden iletişim kuran, şubeye yollamayan, her tutardaki mevduata zengin faizi verir, temel bankacılık ürünlerde 'sıfır' ücret ve komisyon alırım diyen Enpara.com'da  2013'ün ilk yarısında kredi ürünü, yatırım fonu ve cep şubesi gelecek. Enpara'nın müşteri tabanında üniversitede okuyan gençlerden iş dünyasına yeni adım atan girişimcilere, emeklilere, ev hanımlarına kadar herkes var. 30 bin müşterimiz toplam 1.2 milyar TL'lik mevduata ulaşılmış. Müşteri sayısının yarısı yeni müşteri veya Finansbank'ta inaktif olan müşteri. Bankanın 81 ilde şubesi yok ama Enpara'ya 81 ilden başvuru gelmiş. 3 büyük ilin başvurular içindeki payının da daha yüksek olması beklenirken bankanın yönetimini şaşırtan bir sonuç gelmiş. İstanbul-Ankara-İzmir'in yüzde 55, diğer illerin payı ise yüzde 45 olmuş. Sadece Anadolu'dan değil gurbetçi müşterilerden de çok fazla talep almış, Enpara ve şimdi süreçleri yurt dışına da açabilmek için çalışılıyor. Temel Güzeloğlu, "Enpara.com ürünlerini mükemmel hale getirdiğinde piyasaya çıkartacak. Eğer herhangi bir üründe müşteri için şubeye gitmeyi gerektirecek ya da birilerine danışmayı gerektirecek bir şey kalmışsa o ürün piyasaya çıkmayacak. Çünkü mesele sadece faiz oranlarını yükseltmek ya da ücret ve komisyon almamak değil. Öyle olsaydı bir sene öncede yapardık" diye konuştu
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/finansbank-ilk-uce-girmeyi-hedefliyor/364175