Türkiye'nin ekonomisinde olduğu gibi bankaları da krizden etkilenmedi. Karlılıkta yurtdışındaki bankaları kıskandıran Türk bankaları yabancı rakiplerini solladı.
Akşam'ın haberine göre, bankaların aktif büyüklükleri ve kar oranları karşılaştırıldığında Türk bankalarının dünyanın en karlı bankaları olduğu ortaya çıkıyor. Hal böyle olunca Türkiye'de bankacılık sektörüne olan ilgi de artıyor. Halkbank'ın halka arzına gösterilen ilgi bunun somut kanıtı. Halkbank, 4.51 milyar TL halka arz büyüklüğüne ulaştı ve bu yıl Avrupa'nın 3. büyük hisse satışına imza attı. Bu rakam, İMKB tarihinin en büyük arzını da getirdi.
BİR bankanın sahip olduğu kaynakların, en yüksek getiriyi en düşük riskle elde edecek şekilde nasıl kullanabileceğine karar verilmesi sürecine 'aktif yönetimi' denilor. Bir başka ifadeyle, bir bankanın aktif kalemi ne kadar büyükse ve bunu iyi yönetiyorsa o kadar fazla kar eder. Bu ekonomik gerçekten yola çıkarak bankaların aktif büyüklükleri ve kar oranlarını kıyasladık. İşe ilk olarak dünyanın aktif büyüklüğü bakımından en büyük 10 bankasını alarak başladık. Daha sonra da en çok kar eden 10 Türk bankasını inceledik.
HALKBANK, GARANTİ, İŞ İLK ÜÇTE
BANKALARIN karlarını aktiflerine böldüğümüzde çıkan oran ne kadar yüksekse banka o kadar karlı ve iyi yönetiliyor demektir. Örneğin 2.8 trilyon dolarlık aktifle dünyanın en büyüğü Deutsche, 9 ayda 3.6 milyar dolar kar açıkladı. Bankanın büyüklüğü ile kar oranını böldüğümüzde karşımıza onbinde 12'lik bir pay çıktı. Yani Deutsche her 10 bin dolardan sadece 12 dolar kazanabildi. En büyük 10 banka içinde en başarılı yönetilen ise JP Morgan. Onu Bank of China izliyor.
TÜRKİYE'DE ise Halkbank. Zira Halkbank, her 10 bin dolarından 266 dolar kazanmış. Halkbank'ı 168 dolar ile Garanti, 140 dolar ile de İş Bankası izliyor.
Yabancı bankalar Türkiye için kuyrukta
TÜRK bankacılık sektörüne gösterilen ilgiyi BDDK Başkanı Mukim Öztekin şu sözlerle özetlemişti: 'Yoğun yabancı ilgisi var. İstediğimiz kriterleri sağlayanlara verilecek yeni lisanslarla şu an 49 olan banka sayısı 60'a ulaşacak.'
TÜRK bankacılık sistemindeki sağlam duruş, yabancı grupların Türkiye iştahına yol açtı. Japon bankacılık deji Bank of Tokyo Mitsubishi, lisans için başvurusunu çoktan yaptı. Bank of China da Türkiye'de başvuru hazırlığında. Faaliyet gösterdikleri birçok ülkede zor durumda olmasına karşın yabancı bankaların Türkiye'ye ilgisi dikkat çekici. Sonuçta Türkiye'de lisans alabilmek için bir grubun en az 300 milyon dolar sermaye koyması şartı var.
En popüler konu: Banka karları
TÜRKİYE'DE banka karları sürekli olarak gündemde. Şu günlerde bankacılık sektörü ciddi bir cezayla karşı karşıya kalabilir. Rekabet Kurumu, 12 bankanın kart faizleri dahil, çok sayıda kredi türünde faiz oranlarını ortak hareket ederek belirledikleri iddiasını inceliyor. İlgili bankalardan iki kez savunma alındı. Kurum, kesin kararını 2013 yılının ilk aylarında açıklayacak.
Komisyon ve ücret kalemi 3.2 milyar TL
DÜNYA devleri krizle boğuşurken Türk bankaları 'Neden daha karlı?' sorusu akla geliyor. Türkiye'de bankaların en büyük gelir kalemlerini DİBS ile komisyonlar oluşturuyor. Türkiye'deki 48 bankanın 2011 yılında havale, EFT, komisyon, dosya masrafı gibi kalemdeki gelirleri her geçen gün artıyor. 2011'de 20 milyar TL net kar eden bankalar sadece 2011'de 3.8 milyar TL ücret ve komisyon geliri elde etti. BDDK'nın verilerine göre 2012 Ocak-Eylül döneminde ise bu rakam 3 milyar 242 milyon liraya ulaştı.