Konferansın açılışında konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, son yıllarda yapılan düzenlemelerin, sektörü daha şeffaf, güvenilir ve kurumsal hale getirdğini belirterek, “2006 sonunda 6.3 milyar TL aktif büyüklüğe sahip sektörün aktif toplamı bu yılın haziran ayı itibariyle 17 milyar TL düzeyine yükseldi. İhracat faktoringi işlem hacmi bu yılın ilk altı ayında 4 milyar dolara ulaştı. İhracatımızın 2011 yıl sonunda yüzde 5’i, haziran 2012 döneminde ise yüzde 5.4’ü ihracat faktoringi ile finanse edilmiştir. Bu rakamlar da Türkiye’de ihracat faktoringi için önemli bir potansiyeli bulunduğunun göstergesidir” dedi.
Faktoring üssü olacağız
Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman da, faktoring şirketlerinin KOBİ’ler için ‘finans çözüm merkezi’ görevi gördüğünü belirterek, “Türkiye’de faktoring sektörü bugün ulaştığı aktif büyüklük ile 69 ülke içinde 14’üncü, Avrupa’da ise 9’uncu sırada yer alıyor. Türk faktoring şirketleri özellikle ihracat faktoringinde ülkemizi en üst düzeyde temsil etmekte ve yurt dışında başarılara imza atmaktadır. Bu başarılar Batı ülkelerinin faktoring uygulamalarının, gelişmekte olan ülkelere aktarılması yönünde Türkiye’nin bölgede faktoring üssü olacağı yönünde ipucu veriyor” dedi.
Bilmeyen kalmasın
TÜRKİYE ekonomisinin her geçen gün güçlendiğini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “TİM olarak ihracatın finansmanı konusunda atılacak her türlü adımı destekliyoruz. Faktoring kullanan ihracatçılarımız arttıkça, daha fazla güçleneceklerine inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye, Çin’in ardından ihracat faktoringi kullanımını en fazla artıran ülke olduk” diye konuştu.