FINANSGUNDEM.COM
Küresel kriz boyunca üç kez kurtarılan ABD’li finans devi Citigroup, kriz öncesinde hissedarlarına batık mortgage ürünlerinin yarattığı riske ne kadar açık olduğunu bildirmediği için tazminat ödeyecek. Financial Times’ın haberine göre Citi, konuyla ilgili dava açan bir grup hissedarına toplam 590 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
Financial Times’a göre bu sonuç, ellerindeki kağıdın beş yıl içinde yüzde 90 değer kaybetmesini seyretmek zorunda kalan hissedarlar için bir teselli niteliğinde.
Citi, bundan iki yıl önce de aynı konuda ABD’nin sermaye piyasaları kurumu SEC’in iddiaları karşısında anlaşma yoluna giderek 75 milyon dolar vermişti.
Anlaşmayı kabul etmesine rağmen, finans devinin yönetimi, iddiaları reddetmeye devam ediyor. Citi’den yapılan açıklamada, anlaşmanın “sadece uzun sürecek bir dava sürecinin yaratacağı belirsizlikleri, yükü ve masrafı gidermek” amacını taşıdığı iddia edildi.
Citi, 2007 yılında yatırımcılarına elinde 43 milyar dolarlık “süper-senyor CDO” (teminatlı borç yükümlülüğü) tuttuğunu, bunların değerini 8-11 milyar dolar arasında indirdiğini açıklamıştı. Davacılar, Citi’nin kendilerine 10.5 milyar dolarlık ek CDO’dan bahsetmediğini, değer indirme işleminin ise yetersiz kaldığını belirtiyordu.
Davacıların avukatı, Şubat 2007 ile Nisan 2008 arasında Citi hissesi alanların bu tazminattan pay alabileceğini dile getirdi. Avukatların ne alacağı ise mahkeme tarafından belirlenecek.
Citi’nin, benzer bir SEC suçlaması dolayısıyla 285 milyon dolar daha ödeyeceği belirtiliyor. 2007’de Citi’ye 7.5 milyar dolar yatıran Abu Dabi Yatırım Ajansı da, bankadan 4 milyar dolara kadar tazminat talep ediyor.