Yazdır

Hangar, bankaları sorumlu tuttu

Tarih: 28 Ağustos 2012 - 18:16

Alpaslan Selçuk: Kredileri geri çağırdılar, çek karnesi vermediler. Nakit yönetimimiz bozulunca üretimi durdurduk

“Çin’e kafa tutan adam” sloganıyla ün yapan ve 5 -10 lira gibi düşük fiyatlara ayakkabı satan Hangar Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, faaliyetlerinin durmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Gelişmelerden, “Hiçbir sebep olmadan kredileri geri çağırdılar, çek karnesi vermediler” dediği bankaları sorumlu tutan Alpaslan Selçuk, "Biz iflas erteleme kararı almadık. Vergi dairesine 40 milyon dolar gibi bir borcumuz yok. Hükümetten de destek istemedik" dedi. Ayakkabıda ilkleri yaptıklarını, 2008 ve 2009'daki çalışmalarıyla 'ithalattaki azgın artışı' durdurduklarını belirten Selçuk, " Türkiye’de ithalat rakamı sıfır olan nadir şirketlerden biriyiz. Üretim mağazalaşma ve markalaşma kriz döneminde yaptığımız hamleler oldu, nihai tüketicinin alımda bu kadar daralacağını öngöremedik. Ekonomik krizle ilgili önlem alınması gerektiğini özelikle zincir mağazaların ve giderleri fazla olan sanayicinin bu krizden çıkamayacağını defalarca beyan ettik. Ciddi tasarruflar uyguladık ve piyasanın yaptığı gibi uzun vadeli ürün alıp girdi maliyetlerinin çok altına satış yaparak krizden çıkmayı düşünmedik aksine kısa vadede dönüp en az zararla çıkmayı hedefledik” dedi.
Selçuk, 2009'un son çeyreğinde bankalarda kullanılabilir kredilerinin 9.5 milyon TL iken, hiçbir olumsuz durum olmamasına rağmen bankacılık sektörünün kredilerini 2.3 milyon liraya düşürdüğünü ifade ederek, ardından önce Albaraka Türk'ün bütün kredilerini geri çağırdığını ekledi ve şunları söyledi:
"Ardından Türkiye Katılım Finans, Kuveyt Türk, Halkbank, Ziraat Bankası, Euro Bank, Denizbank, TEB bankaları kredileri geri çağırdı. Türkiye Katılım Finans, TEB, Albaraka çek karnesi vermedi, gerekçe göstermedi. Bu sorunu tüm bankaların bölge müdürlüklerine, genel müdürlüklerine şikayet ettik, hiçbir geri dönüş olmadı.
Piyasalarında bize olumsuz gözle bakması nakit yönetiminde ciddi bir sıkıntının içine girmemize sebep oldu. Bununla beraber piyasadaki daralmanın bize yansıması ile satışlarda azalma, bizim daha fazla piyasayı sıkıntıya sokmadan sistemden çıkma kararı almamıza sebep oldu.
Bugün ailemizin almış olduğu karar gereği devam edecek güçte olmamıza rağmen son 6 aydaki zararın daha da büyüyeceğini düşünerek durma kararı aldık. Birçok sektör yetkilisi Hangar'ın sistemde kalması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen mail ve telefonlardan; ayakkabıyı ve benzeri tekstil ürünlerini kaliteli ve ucuz bir şekilde sunan Hangar markasının devam etmesini ve asla pes etmemize gerektiğini bize sunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/hangar-bankalari-sorumlu-tuttu/360095