Yazdır

Turkcell'in ortağı bankacı oluyor

Tarih: 28 Ağustos 2012 - 07:34

Turkcell’in Rus ortağı bankacılık sektörüne ‘arka kapıdan’ girdi

Geçen hafta “Turkcell’de sorunları çözülürse Türkiye’de bankacılık sektörüne yatırım yaparız” açıklamasını yapan Rus Alfa Group’un Türk bankacılık sektörüne dolaylı olarak adım attığı ortaya çıktı. Alfa’nın desteklediği Pamplona Capital, Yapı Kredi’nin yüzde 50 ortağı İtalyan Unicredit’te en büyük ikinci hissedar konumuna geldi.
Geçen hafta Turkcell’in Rus ortağı Alfa ile ilgili ajanslardan geçen bir haber gazetelerde de yer buldu. Haberde, “Rus Alfa, Türk bankacılık sektörüne adım atmayı planlıyor” deniyordu. Fakat haber “Ama...” ile devam ediyordu. Açıklamaları yapan Alfa Group’un telekom kolu Altimo’nun Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin, bankacılık sektörüne yatırım için Turkcell’de yaşanan sorunların çözülmesini şart koşuyordu.
Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell’de ortaklar arasında yaşanan sorunlar malum. Güçbirliği yapan yabancı ortaklar (TeliaSonera ve Alfa) ile Çukurova Grubu bir türlü bir araya gelip karar alamıyor. Ortaklar arasındaki anlaşmazlık yatırımcıların da 2 yıldır temettü alamamasına neden oluyor. 7 kişiden oluşan Turkcell yönetim kurulunda ortaklar bir türlü karar almak için gerekli 5 oya ulaşamıyor. Çünkü yönetim kurulunda Alfa, Çukurova ve TeliaSonera’nın 2’şer üyesi var. Colin J.Williams da yönetimde bağımsız üye olarak yer alıyor. Williams’ın oyunu alamayan yabancı ortaklar, 2 yıldır bağımsız üyenin değişmesini talep ediyor. SPK’nın bağımsız üye sayısının artırılması yönündeki kararı da hayata geçemedi.
Turkcell’de yaşan sorunları kısaca özetledikten sonra
başlıktaki konuya dönelim.
Dumalkin, her ne kadar Turkcell’deki sorunların çözülmesi durumunda Türkiye’de bankacılık sektörüne giriş yapabileceklerini söylese de Rus Alfa aslında sektöre “arka kapıdan” da olsa adım atmış durumda. Nasıl mı? Anlatayım.
Yapı Kredi Bankası’ndan İtalyan Unicredit ile Koç Holding eşit ortaklığa sahip. Geçtiğimiz günlerde Londra merkezli Pamplona Capital Management, aldığı yaklaşık 750 milyon euru değerinde hisselerle Unicredit’teki payını yüzde 5.01’e çıkardı ve bankada en büyük ikinci hissedar konumuna geldi. Unicredit’te en büyük hissedar yüzde 6.5 payı ile Abu Dhabi’nin devlet fonu Aabar. Libya Merkez Bankası’nın payı ise yüzde 4.99.
Peki kim bu Pampolana Capital? Eski Alfa Bank CEO’su Alex Knaster tarafından kurulan Pampolana Capital’in en büyük destekçisi Rus milyarder Mikhail Fridman’ın sahibi olduğu Alfa Group.
Turkcell’e rakip çıkardı
Yani Turkcell’in ortağı Alfa Group dolaylı da olsa Unicredit’in yüzde 50 ortağı olduğu Yapı Kredi ile Türk bankacılık sektörüne “merhaba” demiş durumda. Alfa Bank’ta yüzde 4 hisseye sahip Alex Knaster halen de bazı Alfa Group şirketlerinin yönetiminde.
Pamplona Capital ile ilgili ilginç bir ayrıntı daha var. 6 milyar dolarlık varlığı yöneten Pamplona Capital’ın adı Bulgaristan’da faaliyet gösteren telekom operatörü Vivacom’un satışında da gündeme gelmişti.
Oysa Vivacom’a Turkcell de talip olmuştu. Turkcell, 100 milyon euro civarındaki borçların da üstlenilmesi kaydıyla 600 milyon euro civarında bir teklif verdi. Ancak Vivacom’un satın alınabilmesi için teklifin 30-40 milyon euro daha artırılması gerekiyordu.
Fakat şirket yöneticilerinin bu talebi Turkcell yönetim kurulundan çıkmadı ve Vivacom’un alımı gerçekleşmedi.
Bulgaristan’ın en büyük telekom şirketi Vivacom’un satışında Rus Alfa’nın ortağı olduğu Turkcell’in karşısına destek verdiği Pamplona Capital’ı çıkarması da gerçekten ilginç.
Bu arada Alfa’nın Unicredit aracılığı ile dolaylı yönden ortak olduğu Yapı Kredi’nin Çukurova’nın patronu Mehmet Emin Karamehmet’in eski bankası olması da manidar...
Ufuk Korcan - Vatan

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkcellin-ortagi-bankaci-oluyor/360013