Dünyanın en prestijli finans dergilerinden Global Finance, dünyanın en başarılı merkez bankası başkanlarını açıkladı. Dünya çapında Avrupa Merkez Bankası Başkanı da dahil olmak üzere 51 başkanın yıllık performansını notlayan dergi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya, 2012'de B notunu layık gördü. Tabi ilk olarak belirtmekte fayda var. Notlar Anglosakson sistemi üzerinden harflerle veriliyor. Buna göre merkez bankası başkanları, A'dan F'ye kadar çeşitli notlar alıyorlar. Aradaki geçişleri daha da kısıtlamak için + ve - de kullanılıyor. En yüksek notun A olduğu sistemde D alan başarısız, F alan çok başarısız olarak kabul ediliyor. Erdem Başçı, aldığı B notuyla çoğu ismin de üzerine çıkmayı başardı fakat B'den iyi nota sahip merkez bankası başkanı sayısı da oldukça fazla. Dergi aynı zamanda geçtiğimiz yılki notları da yayımlayarak abonelerine karşılaştırma yapma fırsatı sunmuş durumda. Başçı'nın 2011'deki performansının notlandığı bölümde 'Konuşmak için çok erken' ifadesi yer aliyor. Yani dergi, 2011'deki belirsizlikler ve TCMB'nin alışılagelmişin dışındaki para politikasını bir anlamda izlemeyi tercih etmiş, başarıyı görünce de bu yıl başkanı B ile ödüllendirmiş.
ALTI BAŞKANA YILDIZLI PEKİYİ
Global Finance'ın verdiği karneye göre dünyada en yüksek not olan A'yı hak eden altı merkez bankası başkanı bulunuyor. Bu isimler Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Malezya Merkez Bankası Başkanı Zeti Akhtar Aziz, Filipinler Merkez Bankası Başkanı Amando Tetangco Jr. ve Tayvan Merkez Bankası Başkanı Fai-Nan Perng. Listede hiçbir merkez bankası başkanına F notu verilmemiş. Fakat iki başkan D notuyla cezalandırılmış. Bu isimler ise Arjantin Merkez Bankası Başkanı Mercedes Marcó del Pont ve Ekvador Merkez Bankası Başkanı Pedro Delgado.
WSJ, 'NOBEL VURGUSU YAPMIŞTI'
TÜRKİYE Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın son birkaç yılda uyguladığı alışılagelmişin dışındaki para politikası bugüne kadar birçok uluslararası yayına konu oldu. Erdem Başçı ve ekibiyle ilgili en önemli analizlerden biri de şubat ayı başında ABD'li Wall Street Journal'da yer almıştı. Gazetede yer alan makalede şu ifadeler kullanılmıştı: 'Dünyanın en alışılmadık para politikasının öncüsü olan Türkiye Merkez Bankası son bir yılda çok eleştirildi, kredi derecelendirme kuruluşlarınca cezalandırıldı, uluslararası iktisatçıların çoğu girişimin gözyaşları içinde biteceğini söyledi. Ama bugün rakamlar pembemsi. Fakat şampanya patlatmak için henüz erken. Başkan Erdem Başçı şöminesinin üzerinde Nobel (Ekonomi) ödülü için yer açmaya hazırlanmalı mı? Henüz değil.'
JAPONYA SINIFTA KALDI
NOT olarak Erdem Başçı'nın altında yer alan iki isim de bugün dünya piyasalarına yön verenler arasında. Geçtiğimiz yılın ortalarında görevi Fransız Jean-Claude Trichet'den devralan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) İtalyan Başkanı Mario Draghi, piyasaların Süper Mario lakabına yakışmayacak bir şekilde B- notunu almış durumda. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın notu da yine Süper Mario ile aynı: B-. Japon Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa ise C- ile en kötüler arasında.
Uçmayalım, yolumuza karadan devam edelim
MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başcı ve Para Politikası Kurulu üyeleri Ekonomi Muhabirleri Derneği(EMD) ile düzenlediği sohbet toplantısında, sanayici ve ihracatçıların 'ekonomi buz kesti, üşüyoruz' eleştirilerini yanıtladı. Temmuz'dan itibaren bankanın ayağının kademeli olarak frenden çekmeye başladığını söyleyen Başçı şöyle konuştu: 'Ekonomiyi soğutma çabasında değiliz. Büyümede aşağı yönlü riskler yurtdışı kaynaklı. Yurtdışında hava uçuşa müsait değil. Çin dahil dünyada hiçbir ülke kolay kolay bu yıl ya da gelecek yıl yüzde 8-9'luk büyümeyi yakalayamayacak. Türkiye'nin de son iki yılda olduğu gibi bu rakamlara ulaşması mümkün değil. 'Piste indik, niye bekletiyorsunuz' diyenlere yanıtımız şu olur; Tamam kemerleri çözelim ama yolumuza karayoluyla devam edelim, uçmayalım. Krize havada yakalanan ülkeler inişte zorlanıyorlar. Merkez'in görevi gaza basmak değil, emniyetli seyahati sürdürmektir. Gaza basmaya çok istekli var, özel sektör özellikle.' Aslı IŞIK / ANKARA
Bernanke'nin notu da B
DÜNYANIN yakından tanıdığı merkez bankası başkanları için de bu karne çok parlak olmasa da bu isimler arasında 'çakan' yok. Şu an piyasaların odağındaki isim olan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin notu B. Yani Erdem Başçı'yla aynı. Fakat dergiye göre Bernanke'nin performansında geçtiğimiz yıla göre bir yükseliş var. Nitekim piyasaların 'Helikopter Ben' lakabıyla tanıdığı başkanın geçtiğimiz yılki notu C seviyesindeydi.
100 puan üzerinden 83 ila 86
Anglosakson sisteminde genel olarak bu skala kullanılıyor:
A+ 100-98
A 97-94
A- 93-90
B+ 89-87
B 86-83
B- 82-80
C+ 79-77
C 76-73
C- 72-70
D+ 69-67
D 66-63
D- 62-60
F 59 ve altı
İtfaiye aracı azalacak onun yerine yangın musluklarını artıracağız
BAŞÇI, 'Faiz koridorunun alternatifi bir mekanizmayı devreye sokuyoruz. O mekanizmanın inşası tamamlandığında kademeli olarak bu kadar geniş bir koridora ihtiyacımız olmayabilir' diyerek şunları söyledi: “İtfaiye aracının sayısını azaltıp, yangın musluklarını çoğaltacağız. Rezerv Obsiyon Katsayıları (ROK) ile bu muslukları hazır ettik. Dövizde yüzde 60, altında 30'a kadar olan kısmı ve hatta nasıl kullanacağımızı da biraz gösterdik. Daha fazla dövizimiz olacak. Yurtdışında döviz likiditesinde kıtlık olursa, bankalar bunu kullanacak. Bu kısa vadeli sermaye akımlarına karşı bir mekanizma, ikinci devreye girdikçe, birinciye ihtiyaç azalacak. ROK'lar ufak ufak artırılırken, faiz koridoru da kademeli bir şekilde aşağı çekilecek. Faizler kademeli olarak inecek. İkinci etapta kredilerin aşağı gelmesini, sağlayacağız. Önümüzdeki aydaki toplantıdan itibaren, bu olacak.'
Rezervler 100 milyar dolara yükselecek
BAŞÇI, Merkez Bankası'nın son aylarda uluslararası resmi rezervlerinin arttığını belirterek, 2012 Haziran sonu itibariyle net uluslararası rezervlerinin 113,3 milyar dolar, altın rezervinin ise 15,5 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye'nin kısa vadeli dış borcunun da 144 milyar dolar civarında görüldüğünü, Türk bankalarının yurt dışı şubelerine olan 25 milyar doları hesaptan düştüklerinde Türkiye'nin 118,3 milyar dolar kısa vadeli dış borcu bulunduğunu belirten Başçı, uluslararası rezervlerin kısa vadeli borcu karşılama oranının yüzde 95,8 olduğunu vurguladı. Son aylarda Merkez Bankası'nda uluslararası resmi rezervleri artırıcı adımlar atmaya başladıklarının altını çizen Başçı, ''Altın rezervi 15,5 milyar dolar civarında. Rezerv Obsiyon Katsayısı ile ilgili adımları attıkça rezervlerimiz hemen 110 milyar Dolar'a yaklaşacak' dedi.