Türk tiyatro ve sinemasının usta oyuncularından Müşfik Kenter, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Kenter Tiyatrosu'nda düzenlenen törende ve cenaze namazı sırasında Kenter'in yakınları gözyaşlarını tutamadı.
Müşfik Kenter, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede solunum ve dolaşım yetersizliği sonucu 80 yaşında dün hayatını kaybetmişti. Bugün Kenter Tiyatrosu'nda usta oyuncu için tören düzenlendi. Törene, Kenter ailesi, oyuncunun yakınları, sanatçı arkadaşları ve dostları katıldı. Törene katılanlar Müşfik Kenter'in cenazesi sahneye getirilince yaklaşık 30 dakika alkış tuttu.
Törende konuşan Yıldız Kenter, " Ona doğduğu andan beri hayranlık duymaktaydım. Hep gıpta ederek baktım ona. Genç yaşlarımda ilk hocalarımdan biri oldu. Doğallığı Müşfik'ten öğrendim. Gerçek olabilmeyi ve bunu büyük bir sadelik içinde gösterişsiz yapabilmeyi ondan öğrendim. Ben onun hiç belli etmeden ortaya koyduğu ustalığı izleyerek büyüdüm. Ona minnetarım. Müşfik olmasaydı Yıldız Kenter olmazdı. Benim ilk öğrencim ve en büyük hocam oldu." dedi.
Yıldız Kenter'in konuşmasının ardından salonda bulunanlar gözyaşlarını tutamadı. Törene katılanlar sahneye inerek tabutun başında dua etti.
Müşfik Kenter'in eşi Kadriye Kenter de büyük bir acı ve huzuru birlikte yaşadığını söyledi. Kadriye Kenter, " Çok huzurluyum. Çünkü ona hayatımın güneşi olduğunu ömür boyu söyledim. Son anımıza kadar o da bana söyledi. Sizler için teşekkür ettim. Sizler için şükrettim. Onun her yerini öptüm. Ayaklarının altına kadar öptüm. Hepiniz için öptüm. Şükürler olsun Müşfik Kenter'i tanıdığım için. Onun sayesinde çok fazla Müşfik var. Çok fazla sevgi var. Onun sayesinde çoğalttık sevgileri." şeklinde konuştu.
Törenin adından cenaze Teşvikiye Camii'ne götürüldü. Burada cuma namazını müteakip kılınan cenaze namazına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ile Rutkay Aziz, Haldun Dormen ve çok sayıda sanatçı katıldı.
Rutkay Aziz, "Gerçekten çok özel bir aktörümüzü kaybettik. Müşfik Kenter, Türk tiyatrosunun yetiştirdiği ender aktörlerden biridir. Kenter kardeşlerin Türk tiyatrosuna büyük katkıları vardır. Yeterince onlara sahip çıkılmadı. Bunun altını çizmek istiyorum. Müşfik bey'le Avrupa Yakası dizisinde beraberdik. Çok acı çekiyordu. Seyircinin sahiplenmemesi ayrı bir konu tabi. Müşfik bey olsun Yıldız hanım olsun bunlar sadece Türk tiyatrosu için değil dünya tiyatrosu için çok önemli markalardır." ifadelerini kullandı.
Haldun Dormen de 'efsane' olarak nitelendirdiği Müşfik Kenter için şunları söyledi: "Efsane diyorum. Bunu da çok içtenlikle söylüyorum. Defalarca söylediğim gibi. Türkiye için çok büyük bir oyuncu. Hatta dünya için çok büyük bir oyuncudur. Dünyanın bütün oyuncularını gördüğüm için bunu rahatlıkla söyleyebilirim. İngiltere'de gördüğüm bir oyunu Müşfik'ten gördüğüm zaman Müşfik bazen daha iyi oynuyordu. Gerçekten çok büyük bir efsanedir. Dünya için bir kayıptır."
Cenaze namazının ardından Kenter'in cenazesi toprağa verilmek üzere Kilyos Mezarlığı'na götürüldü.
MÜŞFİK KENTER KİMDİR?
1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.
USTA'NIN SESİNDEN BİR ORHAN VELİ KLASİĞİ
Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Küçük Sahne'de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.
1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu'yu gezmeleri ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti. Seyircilerin pek anlamayacağı düşünülen oyunları sahnelemekten çekinmediler. İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burslar alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi. Murathan Mungan'ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği Bir Garip Orhan Veli isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilemektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla Türkiye'de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu. Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. Sevmek Zamanı, Üç Arkadaş, Seni Kalbime Gömdüm gibi unutulmaz filmlerde rol aldı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, Bozuk Düzen filmiyle 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülünü kazandı. Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.