Ford Otosan, krizde Avrupa'da daralan pazarı diğer ülkelere açılarak telafi ediyor. 25 yıl önce şirkette mühendis olarak başlayan Ford Otosan'ın yeni genel müdürü Haydar Yenigün, Koç Grubu'nun Bizden Haberler Dergisi'ne verdiği mülakatta, şirketin geçmiş başarılarını ve gelecek hedeflerini anlattı. "Gelecekte Türkiye'de ve Ford'un tüm dünyada ürettiği yüksek teknoloji içeren ürünlerin mühendislik merkezi olma hedefimiz var. Şu anda Ford'un tüm dünyada ürettiği diesel motorların kalibrasyonları Gebze Mühendislik Merkezi tarafından yapılıyor. Bu konuyu çok önemsiyorum. Motor dizaynı yeteneği de Ford Otosan'ın en önemli özelliklerinden biri. Halihazırda Cargo kamyonlarda kullanılan Ecotorq motorlar tamamen Ford Otosan'ın kendi ürünü olup dizaynı bizim mühendislerimiz, üretimi de Eskişehir İnönü fabrikası tarafından yapılmakta. Bu kabiliyetimizi büyüterek geliştireceğiz." diyen Haydar Yenigün, Türkiye'nin Ford Otomotiv'in dünyadaki 3 büyük Ar-Ge merkezinden biri haline geldiğini dile getirdi. Türkiye'deki Ar-Ge merkezinde üretilen mühendislik çalışmalarının doğrudan Ford'un dünyanın çeşitli ülkelerinde üretilecek araç ve motorlarında kullanılacağını söyleyen Yenigün, Ford Otosan'ın krizden çıkma reçetesine de değinerek, "Avrupa'da süren ekonomik daralmayı, Amerika ve diğer 70 ülkeye yaptığımız ihracat ile dengeliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu gibi durumların sıkça olacağı varsayımı ile ihracat yaptığımız ülke sayısını 90'a çıkartacağız. Bu sayede ülkeler ve hatta bölgelerin içinde bulunduğu daralmadan etkilenmemeyi sağlayacağız." şeklinde konuştu.
Ford Otosan'ın geldiği noktayı sürekli hale getirmek için mühendislikte Ar-Ge çalışmalarının önemini benimseyerek çalışmalarını küresel platformda sürdürdüklerini aktaran Haydar Yenigün, "2007 yılında 600 kişiyle yola çıkan Ar-Ge merkezimizde bugün 1.200 kişi çalışıyor. Yıl sonu itibarıyla 100 mühendis daha alacağız." dedi.
Tofaş'ın kârı yüzde 3 azaldı
Tofaş'ın ikinci çeyrekte net kârı, fiili vergi oranındaki artış ve faiz gelirlerindeki azalmanın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 gerileyerek 126.2 milyon lira oldu. Piyasa beklentilerinin biraz üzerinde gerçekleşen ikinci çeyrek sonuçlarına göre, satış gelirleri de yüzde 8,8 azalarak 1.87 milyar lira olarak gerçekleşti. İkinci çeyrekte FAVÖK ise yüzde 6 artışla 229 milyon lira oldu. Tofaş'ın satış gelirleri, ilk altı ayda yüzde 12,5 düşüşle 3.4 milyar liraya gerilerken, net kâr ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 artışla 223.1 milyon liraya ulaştı. Şirketin yurtiçi toplam pazar payı ilk altı ayda 2 puan azalarak yüzde 13,3'e geriledi. Üretim ilk yarıda yüzde 20,6 azalarak 133.128 adet, iç piyasa satışları 54.406 adet, ihracat da 84.197 adet olarak gerçekleşti.(ZAMAN)