Garanti Bankası merkezinden KKTC'ye götürmek üzere aldığı 7 milyon lirayla kayıplara karışan Lefkoşe Şube Müdürü Mahmut Karımış'ın İstanbul'da yakalanması bankacılık kulislerine bomba gibi düştü. Olayın sadece Türkiye değil uluslararası yasalarda da kayıt dışı işlem sayılması konunun önemini bir kat daha artırdı. Türk Parasını Koruma Kanunu çerçevesinde çıkarılan 32 sayılı karara göre, yolcuların beraberinde en çok 5 bin dolar ya da karşılığı Türk Lirası'nı yurtdışına çıkarmaları serbest. Ancak bu işlemlerin miktarın üzerindeki tutarlar için bildirim şart koşuluyor. Bu madde gereğince, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da Garanti Bankası'nın para transferinin yasalara uygun olup olmadığı konusunda gerekli prosedürü uygulamaya koydu. Gazete haberlerini ihbar kabul eden MASAK'ın konuyu gündeme aldığı öğrenildi. MASAK paranın kayıt dışı ve şüpheli işlem olup olmadığına bakacak. Garanti Bankası yetkilileri söz konusu para transferleri için izin alındığını belirtirken, Kıbrıs Maliye Bakanı Ersin Tatar, kendilerine bir bildirim yapılmadığı konusunda hem Garanti hem de diğer Türk bankalarını şikâyet etmişti.
BANKAYA DA CEZA GELEBİLİR
Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu'na aykırı hareket edenler idari para cezasına çarptırılıyor. Muvazaalı işlemlerde bulunanlar kaçırdıkları kıymetin rayiç bedeli kadar idari para cezasına çarptırılıyor. Ceza hem şahsa hem de tüzel kişiliğe kesilebiliyor. Kanundaki para cezalarını savcılar 6183 sayılı Amme Alacakları Usulu Kanunu'na göre değerlendiriyor.
KKTC MALİYE BAKANI NE DEMİŞTİ?
Olaydan sonra açıklama yapan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, para transferlerinin kayıt altında ve yasal yollardan yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu çağda bavul veya çanta içinde bir yolcunun beraberinde 7 milyon TL taşınması kabul edilebilir bir yöntem değildir" demişti. Maliye Bakanı Tatar, konuyu KKTC Merkez Bankası ile birlikte değerlendireceklerini ve yaşanan bu olaydan ders çıkarılıp, banka transferlerinin denetimden geçirileceğini kaydetmişti.
BANKA NE AÇIKLAMA YAPTI?
Garanti Bankası da konuyla ilgili yaptığı açıklamada para transferi yönteminin, 'sıklık arz eden' bir uygulama olmadığı ve bu olayın 'kötü niyetle planlanmış münferit bir girişim olduğunu' açıklamıştı. Tüm para transferlerinin "eksiksiz olarak" KKTC makamlarına bildirildiğini belirten banka açıklamasında "Uygulanan ambargo nedeniyle, yabancı paraların SWIFT yöntemiyle transfer edilmesi mümkün değildir" açıklaması yapmıştı.
Sabah