Yazdır

Dinçkök'e darbe şoku

Tarih: 30 Temmuz 2012 - 10:19

Şirketin yönetimine ilk kez Ömer Dinçkök ve ailesini temsilen kimse giremedi

Dinçkökler, Türkiye’nin en köklü sanayici ailelerinden… Akkök Holding çatısı altındaki şirketleriyle iş hayatlarını sürdürüyorlar. Akkök Holding’in temelini merhum Raif Dinçkök atmış.
Holdingi şimdilerde Ömer Dinçkök, kardeşi Ali Raif Dinçkök ve Nilüfer Dinçkök Çiftçi ile birlikte yönetiyor. Holdingde üçüncü kuşak da iş hayatına girmiş durumda. Ömer Dinçkök’ün kızı Ayça Dinçkök, Gamze Dinçkök Yücaoğlu ile Ali Raif Dinçkök’ün oğlu Raif Dinçkök de sorumluluk üstlenmiş durumda.
Dünyada tek çatı altındaki en büyük elyaf üreticisi olan Aksa Akrilik Kimya’nın da çatısı altında yer aldığı Akkök Grubu, enerjiden tekstile, kimyadan gayrimenkul sektörüne kadar farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Her yıl ortalama 1.5 milyar dolarlık ciro yapan grupta 4 bin kişi çalışıyor. Grup büyüdükçe ve sorumluluk üstlenen aile bireylerinin sayısı arttıkça fikir ayrılıkları da kaçınılmaz oluyor.
Dinçkökler işleri konusunda oldukça kapalı bir aile ama böylesi fikir ayrılıklarından biri geçenlerde genel kurul tutanaklarına yansıyınca yazmamız kaçınılmaz oldu. Fikir ayrılığının yaşandığı şirket; grubun ana yatırım şirketlerinden olan Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme A.Ş.
Şirketin 27 Haziran’da yapılan genel kuruluna şirketin hisselerini eşit oranda paylaşan Ömer Dinçkök, Ali Raif Dinçkök, Nilüfer Çiftçi Dinçkök ve onların temsilcileri katıldı. Ancak şirketin yönetimine ilk kez Ömer Dinçkök ve ailesini temsilen kimse giremedi. Adeta Ali Raif Dinçkök ve Nilüfer Çiftçi Dinçkök aileleri, Ömer Dinçkök’e karşı bir set oluşturdular.
Şirketin genel kurul tutanaklarında uzun uzun anlatılan fikir ayrılıkları, Ömer Dinçkök’ün bazı kararlara koydurduğu muhalefet şerhi ile su yüzüne çıktı. Örneğin 8’inci madde ile ilgili muhalefet şerhinde özetle şöyle denildi:
“Atlantik Holding ve Ömer Dinçkök’ün sahibi olduğu hisseler, toplam şirket hisselerinin yüzde 33.3’üne tekabül etmekte, dolayısıyla Ömer Dinçkök ailesi şirket hisselerinin üçte birini elinde bulundurmaktadır. Şirketin hisseleri Ömer Dinçkök ile kardeşleri Ali Raif Dinçkök ile Nilüfer Çiftçi Dinçkök arasında eşit oranda paylaşılmıştır. Bu üç ailenin eşit oranda şirket yönetimine katılma ve temsil edilme hakkına sahip olmasının temini için vermiş olduğumuz önerge, hiçbir haklı ve hukuken kabul edilebilir gerekçe ileri sürülmeksizin ve şirket taamüllerine aykırı bir biçimde reddedilmiştir. Söz konusu karar, Ömer Dinçkök ailesinin şirket yönetiminden dışlanmasına, kontrol haklarının ellerinden alınmasına yönelik haksız, hukuka aykırı ve iyi niyetten yoksun bir karardır.”(Para Dergisi)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dinckoke-darbe-soku/356788