Boyner, geçtiğimiz hafta Benetton Giyim AŞ'nin yüzde 50 hissesini İtalyan Benetton Group Spa'ya satacağını açıklamıştı.
Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, hisse satışına gerekçe olarakta grubun, YKM'nin satın alınması, kendi markalarına yatırım yapma tercihi ve kontrolü tümüyle kendinde olmayan giyim perakendeciliği ve mağazacılık işlerinden zaman içerisinde çıkma isteği nedeniyle Benetton Giyim'deki yüzde 50 hissesini Benetton Group'a satma kararı aldığını açıklamıştı.
GÖZLER YKM'YE ÇEVRİLDİ
Cem Boyner'in açıklamalarından sonra gözler yeniden YKM'nin hisse satışına çevrildi. Boyner Mağazacılık’ın yüzde 63 hissesini satın aldığı YKM’nin yüzde 37 oranındaki diğer hissedarı konumundaki Tan ailesi ise, Boyner için 'Cennet'te Evlilik mümkün değil' diyor. Yeni Karamürsel Mağazaları’nın (YKM) ortaklarından Saruhan Tan, Boyner Grubu'nun YKM için ödeyeceği 190 Milyon TL'nin 130 Milyonluk kısmını müşteriye ödeteceğini öne sürüyor. Saruhan Tan, Boyner Grubu ve YKM'yle ilgili Patronlardunyasi.com'un sorularını cevaplandırdı..
Boyner Grubu ile 'Cennet'te evlilik' neden mümkün değil?
Evlilik tarafların rızasıyla olan bir şeydir, Boyner’in evlilik diye adlandırdığı süreç bırakın rızamız, haberimiz bile olmadan gerçekleşmiştir… Böyle bir durumu evlilik diye adlandırmak en basit ifadeyle komik… Kamuoyunu etkilemek, durumla ilgili güzel bir tablo çizmek için sarf edilmiş, anlamsız, içi boş bir söylem… Bu tarz bir evliliğin bu dünyada gerçekleşmesi mümkün değil, belki öbür dünyada olur; onda da cennette mi cehennemde mi olur kimse bilemez bugünden…
Boyner Grubu'nun YKM'yi almasına neden karşı çıkıyorsunuz?
Biz Boyner Grubu ile yıllardır rekabet ediyoruz. YKM ve Boyner, orta gelir grubuna hitap eden bölümlü mağazacılık sektörünün yüzde 99’una sahip. Rekabet ortamının ortadan kalkması bizim için kabul edilemez… Ayrıca, her iki marka da yaygın olarak AVM’lerde mağazalar açıyor. Gelecek 5 yılda 200 AVM’nin açılacağı Türkiye’de, bu tür yapıların içine diğer markaların girmesi neredeyse Boyner’in iznine tabi hale gelecek. Boyner, her segmentteki rakiplerini engelleyebilecek bir güce sahip olacak. Tedarikçilerin, piyasadaki bu tekelden büyük zarar göreceği bir gerçek. Ancak, en büyük zararı da tüketici görmüş olacak. Yıllardır rekabet ettiğimiz ve tek rakibimiz olan Boyner, bu birlikteliği daha çok finansal bir operasyon olarak görüyor. Bu satın almayı gerçekleştirerek kendi finansal görüntüsünü düzeltmeyi hedefliyor.
Öte yandan, ortağı Citi Group bildiğiniz gibi bir fon. Ve tüm fonlar gibi belirli bir süre zarfında girdiği işten çıkmayı isteyen bir yapıya sahip. Bu fonun artık bu yapıdan çıkma zamanı geldi, çıkabilmesi için böyle bir operasyonu planladıklarını ve bunun tamamen Citi Group’un çıkışına yönelik bir finansal operasyon olduğunu düşünüyoruz. Bu satın alma kararı bizim gözümüzde tamamen Boyner’in finansal bir operasyonel girişimidir.
Boyner, YKM'yi alırsa YKM'nin finansal yapısı nasıl değişir? Müşterilerinizi nasıl etkiler?
YKM finansal yapısı kuvvetli ve çok başarılı bir şirket. Boyner’in eğer bu işlem gerçekleşirse, bu finansal yapıyı ve başarıyı koruma zorunluluğu var aksi takdirde buna gelecek her türlü maddi ve manevi zarardan Boyner Grubu sorumlu olacaktır, bunun da takipçisi olacağız. Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki hükümler de YKM’nin finansal yapısının değişmemesi ve azınlık haklarımızın korunması yönünde bize güvence veriyor. Bu şekilde bir operasyonla kar transferi yapılmaya kalkılırsa karşısında en ağır şekilde bizi bulacağından hiç şüphesi olmasın… Bizim aldığımız duyumlara göre, Boyner’in planında YKM ile devam etmek yok. Böylelikle, yıllardır YKM’ye sadık ve bağlı olan müşteriler bu seçenekten mahrum kalacak; marka çeşitliliği azalacak, müşterinin seçme özgürlüğü elinden alınmış olacak. YKM mağazalarında yaratılan kendi markalarımız ortadan kalkacak, bunların yerini Boyner’in özel markalı ürünleri alacak. YKM’leri Boyner veya Çarşı yapmak suretiyle, bizim private label ürünlerimiz ortadan kalkacak ve yerlerine kendi ürünleri konacak… YKM’ler Boyner’in sunmuş olduğu sınırlı, özel markaların mağazası haline gelecek.
Boyner, YKM'nin yüzde 63'ü için ödeyeceği 190 Milyon TL'lik rakam şirketi ve müşterileri nasıl etkileyecek?
Boyner kendi açıklamasında, 190 milyon TL’lik rakamın üçte ikisini dış kaynakla ödeyeceğini açıkladı. Bu da 130 milyon TL’ye tekabül ediyor. Bu da demek oluyor ki şirketin mevcut borcu üzerine 130 milyon TL gibi bir borç yükü daha binecek, bu borç yükü de hiç kuşkusuz ki tedarikçilerden, alışveriş merkezlerinden ve nihayet müşterinin cebinden karşılanacak… Çünkü bu maliyeti fiyatlara yansıtacaklar ve fiyat yansıması da müşterilerin cebinden çıkacak.
Boyner, neden YKM için bu kadar yüksek (iki katı çarpan) para verdi?
Boyner’in YKM’nin 5 yıllık stratejik planını gördükten sonra gözünün korktuğunu düşünüyoruz… 5 yıllık süreçte YKM’nin gerek yeni açacağı mağazalar gerekse agresif büyüme planlarının kendi önünü kapayacağı endişesiyle, rakibi ortadan kaldırmak, kendi yolunu temizlemek adına böyle bir bedeli gözden çıkartmış olmalı.
YKM’nin çoğunluk hisselerinin Boyner Büyük Mağazacılık tarafından devralınması işlemini Rekabet Kurulu inceliyor. Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?
Bizim düşüncemiz; bölümlü mağazacılık segmentinde Boyner ve YKM’nin birleşmesinin tamamen bir hakim durum oluşturacağı yönünde… Bu iki yapı birleştiği takdirde çok büyük bir güç oluşturarak bu pazarı ve hatta dolaylı olarak diğer pazarları da domine edecek. Boyner’in bu gücü kullanabileceğini ve rekabet kültürüne tamamen ters bir durumun oluşacağını düşünüyoruz. Şu anda Rekabet Kurulu çok detaylı bir inceleme yapma kararı aldı. Türkiye’nin en önemli ve ciddi kurumlarından biri olan Rekabet Kurulu’nun konuyu her yönden ele alan bir inceleme sonucunda en doğru kararı vereceğine inanıyoruz.
Size göre Credit Suisse, satışta usul hatası yaptı mı?
Evet kesinlikle ismine ve itibarına yakışmayacak şekilde etik dışı davrandı. Düşünün; YKM için satış ihalesi yapıyoruz. Bu iş için Credit Suisse gibi uluslararası bir kuruluşu yetkilendiriyoruz. Talipli firmalarla 6 ay görüşmeler sürüyor. İhaleye katılan 15 firmadan beşi tüm görüşme ve incelemelerden sonra bağlayıcı teklifini veriyor. Ancak, bu firmaların aylar süren ciddi çalışmaları yok sayılarak, ihale, en başında görüşmelerden çekildiğini bize ve Credit Suisse de yazılı olarak bildiren Boyner’e veriliyor. Bu gelişmeler insana, ya baştan planlanmış bir operasyon ile karşı karşıya olduğunu ya da ihaleye katılan firmaların bu işleri hiç bilmediği düşüncesini getiriyor. Bu da mümkün olmayacağına göre… Credit Suisse gibi uluslararası bir kuruluşun böyle gizli yürütülen bir sürece ve haksızlığa taraf olması düşündürücü…