Barış BEKAR
Sözcü Gazetesi Yazarı, ekonomi gazeteciliğinin duayeni Necati Doğru, dün, "Turing'in 41 trilyonuna ne oldu?" başlığı altında bir yazı yazdı. "Turing’in 41 trilyonluk parasının iktidara yakın bir işadamının, mevduat kabul yetkisi bile olmayan bankasına kaydırıldığı haberleri dolaşıyor" diyen Necati Doğru isim belirtmedi ama Çalık Holding'e ait olan Aktifbank'ı işaret etti. Finans kesimine yakın olan herkes bu yazıdan Aktifbank'ın ima edildiğini hatta eleştirildiğini anladı. Peki, bir kurumun parası mevduat toplama yetkisi olmayan bir bankaya yani Aktifbank'a kaydırılabilir mi? Biz de Finans Gündem olarak olarak bu konuyu araştırdık ve ulaştığımız gerçekleri sizler için haberleştirdik.
BANKA CESARET EDEMEZ, BDDK İZİN VERMEZ
Birincisi; mevduat toplama yetkisi olmayan bir banka mevduat toplayamaz. Buna ne banka yönetimi cesaret edebilir ne de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) izin verir. Zaten ekonomi gazetecilerinin duayen ismi Necati Doğru da, 'mevduat olarak yatırıldı' demiyor, ''Turing’in 41 trilyonluk parasının iktidara yakın bir işadamının, mevduat kabul yetkisi bile olmayan bankasına kaydırıldığı haberleri dolaşıyor'' diyor. Bir kurumun parası, mevduat kabul yetkisi bile olmayan bir bankaya nasıl kaydırılır? Bunun tek yolu bankaya fon sağlanmasına aracılık edilmesidir. Nasıl olur? Malum, Aktifbank Türkiye'de 'ilk banka bonosunu çıkaran banka'...Yani bono çıkararak piyasaya borçlanan, bu bu borçlanma sonucu yarattığı kaynağı da kullanan banka... Bu kaynak yaratma modelini şimdi bütün bankalar yapıyor. Aktifbank'ın da piyasaya sürdüğü 3 milyar liralık bonosu bulunuyor.
BONO ALINDIYSA KARLI YATIRIM YAPMIŞ OLUR
Turing, bu bonolardan alırsa elindeki parasını Necati Doğru'nun deyimi ile Aktifbank'a kaydırmış olabilir. Hemen belirtelim, bu yasal bir durum ve iki kuruma da fayda sağlıyor. BDDK'nın da kontrolünde yapılıyor. Banka bonolarının faizleri de önceden açıklanıyor. Bankalar çıkardıkları bonolara talep toplayabilmek, yani piyasaya borçlanabilmek için yüksek faiz veriyor. Bu bonoların getirileri hem mevduattan hem de Hazine bonosundan daha yüksek oluyor. Yani Turing, elindeki parasıyla Aktifbank bonosu aldıysa, bu bonolar yüksek faizle verildiği için karlı bir yatırım yapıldığı söylenebilir. Ya da Turing, 'parasını iyi değerlendirmiştir' denilebilir. Peki, Turing, Aktifbank bonolarına 41 milyon liralık yatırım yapmış mı? Yani Necati Doğru'nun deyimi ile kaynaklarını Aktifbank'a kaydırmış mı? Ulaştığımız bilgiler bu yönde değil... Turing, Aktifbank bonosuna yatırım yapan 100'lerce kurumdan sadece biri ve yatırdığı para da 10 milyon lira civarında. Yani Necati Doğru'nun ima ettiği paranın dörtte birinden bile daha az...
[email protected]