Yazdır

BES dosyasını açıyoruz? Neden BES (1)

Tarih: 06 Temmuz 2012 - 01:39

Finans Gündem BES dosyasını açıyor. Okurlarımızdan gelen yüzlerce soruya yanıt vermeden önce BES'e kısaca bakmakta fayda var...

2003 yılında 4632 sayılı kanun ile uygulamaya konan BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) büyük bir ilgi ile karşılandı. Bugün itibariyle 2.8 milyon kişi Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katıldı ve fon büyüklüğü 17 milyar TL’ye ulaştı. Bireysel Emeklilik sektöründe faaliyet gösteren 16 emeklilik şirketi, bu sayıya yakın portföy yönetim şirketi, Bireysel Emeklilik Ürün –Bireysel Emeklilik Fonları tanıtımını ve satışını yapan 16 bin aracı, müşteri ile bireysel emeklilik aracısının konuştuğu 150 civarında emeklilik fonu var.
Bu kadar detaylı, şeffaf, esnek işleyen, insanların geleceğini teslim ettiği bu sistemin; gelen sorulardan ve yapılan araştırmalardan anlaşıldığına göre bilinen fakat kavranamayan çok yönleri var. “Bakmak ile Görmek’’ aynı gibi görünse de farklı kavramlar. “Bakmak” göz ile ‘’Görmek’’ ise beyin ile olur. “Bilmek ve Anlamak” da benzer şekildedir. “Bilmek’’ kulak ile duymak, “Anlamak’’ ise beyinde sindirmek demektir. Bugün 2.8 milyon kişinin ve gelecek 10 yılda 10 milyon kişinin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılması söz konusu olduğuna göre, sadece ‘bilmek’ yerine ‘anlamak’ esas olup öncelikle aşağıdaki konular anlatılmaya çalışılacaktır:
-Neden BES?
-BES nedir?
-BES fonları nedir, hangi yatırım araçlarını kapsar?
-BES fonları getirisi hangi zamanlarda nasıl olur, nasıl çok kazanılır?
-BES hakkında en sağlıklı bilgi nerelerden alınır?
-Sahip olunan BES fonları arasında ne zaman, kaç kez değiştirme hakkı vardır?
-Katılımcı BES fonlarını değiştirme ve /veya emeklilik şirketini değiştirme hakkı var mıdır?
-BES için masraf payları nelerdir? Şirketlere göre farklılık var mıdır? (Giriş aidatı, ödenen katkı paylarından kesilen yönetim işletim masrafı, fon üzerinden kesilen fon işletim masrafı, vb)
-Mevcut vergi avantajı ve yeni kanuna göre vergi avantajları nedir?
-Mevcut katılımcıların ekstra hakları nedir?
-Bu zamana kadar sisteme girmiş ve erken ayrılmış katılımcıların ödediği stopaj vergileri geri alabilme imkanları ve izlenecek prosedür nedir?
-Mevcut katılımcıların en iyi getiriyi elde edebilmeleri için dikkat edilmesi gereken ana noktalar nelerdir?
-Sistemden erken ayrılmak isteyen, süresini doldurmuş olan katılımcılar için vergi uygulamaları nelerdir?
-Sisteme girmek isteyen katılımcıların en cazip plana sahip olabilmeleri için izlenecek yol hangisidir? -100 öde 125 al yerine 100 öde 140-150 al mümkün mü?
Bilmek işin yarısı, anlamak tamamıdır. 
Ergo Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Recep Akkaya sorularınızı yanıtlıyor. Siz sorun, biz cevaplayalım…
[email protected]

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bes-dosyasini-aciyoruz-neden-bes-1/354586