Kuzey Anadolu Fayı´nın Marmara Denizi içerisindeki kollarının depremselliğinin belirlenmesine yönelik hazırlanan ´´Marmara Bölgesinde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye´de Afet Eğitimi Projesi´´, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nde tanıtıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, 5 yılık olan projenin 2 ana kurumunun Japonya Deniz ve Kara Bilimleri Teknoloji Kurumu ile Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü olduğunu söyledi.
Erdik, projede Türkiye ve Japonya´dan çok sayıda araştırma biriminin yer aldığını ifade ederek, “Proje kapsamında Marmara Bölgesi´nde yoğun deniz dibi gözlemleri yapılacak. Deprem kuvveti hareketi ile ilgili tahminler ve çalışmalar yapılacak. Yapıların deprem davranışları ayrıntılı olarak incelenecek. Deprem ve tsunami öngörüleri ve erken uyarı sistemleri geliştirilecek. İstanbul´u etkilemiş olan tarihi büyük depremler ayrıntılı olarak incelenecek. Bilgilendirme kampanyası kapsamında deprem bilgi ve eğitim unsurlarına yer verilecektir” diye konuştu.
Projenin tanıtımının ardından soruları yanıtlayan Erdik, bir basın mensubunun, “İstanbul´da tsunami riski var mı?´´ sorusu üzerine, İstanbul´da tsunami olasılığının mümkün olduğunu belirterek, “Ama Japonya´da olduğu gibi fay hattında meydana gelen gibi değil, deniz dibinde meydana gelecek olan heyelanlar var. Marmara´da derinliği bir kilometreye yakın ve 30 dereceye yakın eğimler vardır ve geçmişte deniz dibinde büyük toprak kaymaları, heyelanlar görülmüştür. Bunların bir depremden sonra olması mümkün ve bunların tsunami yaratması mümkün. Ama hiç bir zaman Japonya´da gördüğümüz boyutta tsunami olmaz” diye konuştu.